הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > טרור > דפוסי פעולה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתהמרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור



תקציר
על מאפייניו של טרור ימי ועל דרכי פעילותו בשנים האחרונות. ועל ההבחנה בין טרור ימי לפעילות של שודדי ים.



טרור ימי


הטרור הימי, כשמו כן הוא, מתמקד בכלי שַׁיִט. אמנם מאז ומעולם תחום זה של הטרור נחשב שולי, אך יש מידע על כך שארגונים הקשורים לפעילות טרור, רוכשים טכנולוגיות מתקדמות אשר עלולות לשמש לפיגוע ימי משמעותי.

מומחים לטרור חוששים שהספירה לאחור של פיגוע ימי גדול כבר החלה. "יש כל הזמן התגברות של רחשים, של רעשים ושל סימנים מעידים, ובהם, למשל, סיפור השוד המוזר שאירע סמוך לסינגפור בו כמה פעילים השתלטו על ספינה, תרגלו תמרוני שיט וגנבו מסמכים טכניים – אך לא פגעו בצוות או גנבו חומרים יקרי ערך", הם אומרים, ומוסיפים: "זה מזכיר את מה שנקלט במערכות המודיעין בקיץ 2001 – בשבועות שקדמו לפיגועי 11 בספטמבר בארצות הברית".

מדוע טרור בים?

בטרור הימי המבצעים נהנים מחופש פעולה מלא, משום שהם הקובעים את המקום, את הזמן, את המטרה ואת אופן הביצוע של התקיפה. לפיכך, קשה לחזות את אזורי הסיכון של הטרור הימי. המגבלות היחידות הן: מימון, יכולת ארגונית וזמינות של כוח אדם.

מבחינתם של ארגוני טרור, המשיכה לטרור הימי נובעת משני מרכיבים מרכזיים:
א. ספינות מסחר הן יעד אסטרטגי – המסחר העולמי בסחורות ובטובין תלוי לחלוטין בנתיבי השיט של ספינות המשא ברחבי העולם. לכן, פגיעה בספינות מסחר או חסימה של נתיבי הסחר עלולות לגרום נזק כבד לכלכלה העולמית.
ב. מרחבי הים מספקים מרחב נוח יחסית לפעולה – בלב ים הספינות חשופות לפגיעה, ללא אבטחה וללא אפשרות לחסום את הגישה אליהן. מכיוון שהרוב המכריע של מרחבי הים אינו בשליטה של מדינה מסוימת, הים הוא מקלט בטוח יחסית לפעילי טרור.

לאור האטרקטיביות של התחום הימי, ייתכן שהאיום בפעולות טרור נגד ספנות מסחרית ילך ויגבר.

מתי והיכן היו פעולות של טרור ימי?

הנה תיאורים קצרים של ארבע פעולות טרור ימי, שאירעו בשנים האחרונות:

א. 7 באוקטובר 1985 – ארבעה פעילי טרור פלסטינים מארגון החזית לשחרור פלסטין חטפו את ספינת הנוסעים האיטלקית אָקִילֶה לָאוּרוֹ, שהייתה בדרכה בין שתי הערים המצריות: מאלכסנדריה לפורט סעיד. החוטפים החזיקו את 400 נוסעי הספינה כבני ערובה ואף הוציאו להורג אחד מהם – היהודי האמריקני הנכה, לאון קלינגהופר.

ב. 12 באוקטובר 2000 – ספינת דייגים עמוסה בחומרי נפץ התנגשה במשחתת האמריקנית קול (Cole), אשר עגנה בנמל בתימן. 17 אנשי צוות אמריקנים נהרגו.

ג. 6 באוקטובר 2002 – מחבל מתאבד השיט סירת נפץ והתנגש במכלית הנפט הצרפתית לימבורג ליד חופי תימן. אדם אחד נהרג, 12 נפצעו ואלפי טונות של נפט נשפכו לים.

ד. 24 בפברואר 2004 – אוטובוס עמוס בחומר נפץ התפוצץ על מעבורת נוסעים בפיליפינים. הפיצוץ גרם לטביעת המעבורת, וכ-130 איש נהרגו.

פעילות טרור ימי ופעילות של שודדי ים – מה ההבדל?

במשך שנים רבות הוגדרו כל הפעולות הבלתי-חוקיות בים: פִּירָאטִיוּת (שוד ימי). אם כן, במה פעולות הטרור הימי שונות מפעולות השוד הימי? ההבדל העיקרי הוא במניע לפעולה. שודדי הים מעוניינים בביזה וברווח כספי. אין להם מטרה פוליטית שהם מנסים להשיג באמצעות השוד, ולכן הם זקוקים לחשאיות ולאלמוניות. לעומתם, פעילי הטרור הימי עושים כל מאמץ למשוך את תשומת הלב של התקשורת, והיא, אכן, מאפשרת להם לפרסם הצהרות ודרישות ולהעצים את האפקט הדרמתי, הדרוש להם להשגת המטרה הפוליטית שלהם.

המניעים לפעולה של שודדי הים ושל פעילי הטרור הימי:

צרכים מעשיים דומים

אך, על אף שהמניעים של שודדי הים ושל פעילי הטרור שונים אלה מאלה, חשוב להדגיש את האפשרות לקשר ביניהם לצרכים מעשיים, כמו ציוד לפעילות, נתיבי הברחות וכדומה. את הקשר הזה ניתן לראות בהתאמה בין אזורי הפעילות של שודדי הים לבין אלה של פעילי הטרור הימי, למשל: סמוך לחופי דרום-מזרח אסיה או מול חופי חצי-האי ערב.

 

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.

ביבליוגרפיה:
כותר: טרור ימי
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית