הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדינת ישראל > אוכלוסייה וחברהעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > תרבות ישראל > עדות וקהילותעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > יהודים בתפוצותעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > עליות לארץ ישראל ולמדינת ישראל > העליות משנות ה-60 עד שנות ה-90עמוד הבית > ישראל (חדש) > היסטוריה > עליות לארץ ישראל ולמדינת ישראל > העליות משנות ה-60 עד שנות ה-90
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
מידע קצר על מקום מושבם של היהודים באתיופיה.



לפני שמתחילים לשיר
מחברת: ליאורה ישראלי


יהודי אתיופיה עלו לארץ בדרך לא דרך: רבים מהם הלכו ברגל, ועברו מרחקים גדולים במשך ימים ולילות, בשקט, בסתר, כדי לא להתגלות. הם השאירו מאחור כל דבר ששוקל: בגדים, רהיטים, כלי בישול, מחרשות... אבל בלב הם לקחו איתם את המטען היקר ביותר: את השירים, הסיפורים והאגדות, את המנהגים והתפילות, את הזיכרונות ואת החלומות.
אתיופיה נמצאת ביבשת אפריקה, והצורה שלה מזכירה... קרן של שור, עכשיו, כשתסתכלו במפה, תוכלו להבין למה לאתיופיה קוראים גם "קרן אפריקה", ובאמהרית "אַפְרִיקַה קֶנְד".

איפה באתיופיה חיו היהודים?
אתיופיה מחולקת ל- 13 מחוזות. עד שנת 1985 הייתה אתיופיה מחולקת ל- 14 מחוזות. בעקבות מלחמת עצמאות, התנתק חבל אריתריאה מאתיופיה והפך ממחוז למדינה נפרדת.
יהודי אתיופיה גרו בשלושה מחוזות עיקריים: רובם גרו במחוז בגמדר, והשאר במחוז תיגרה ובמחוז וולו. בעיר הבירה של אתיופיה, אדיס אבבה, התגוררו רק מעט יהודים.
היהודים באתיופיה קראו לעצמם "ביתא ישראל" שפירושו: בית של ישראל. כלומר, הכוונה היא שאנשים אלה הם חלק מבית ישראל. באתיופיה, מי שאינם יהודים נוהגים לקרוא ליהודי אתיופיה בשם "פאלאשה" שפירושו זר. כלומר, אנשים זרים שאינם שייכים לכאן, פולשים, מהגרים.

עקבות מאתיופיה במילים ובמנגינות - נושאים נוספים:

החיים בכפר
ילדים לומדים - ילדים עובדים
שמחה ואהבה
חגים ומועדים
הגעגועים לציון והמסע אליה
נפגשים בשירים

ביבליוגרפיה:
כותר: לפני שמתחילים לשיר
שם  החוברת: מזמור : עקבות מאתיופיה במילים ובמנגינות
מחברת: ישראלי, ליאורה
עורכי החוברת: טולדנו, מיכל; צ'רנובילסקי, ענת
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. ייזום, פיתוח וניהול התוכנית: ליפשיץ, עירית.
2. תחקירנות תרבות ומוסיקה, כתיבה: ליאורה ישראלי.
3. שיכתוב, כתיבה ועריכת תוכן: מיכל טולדנו.
4. עריכה לשונית בעברית: ענת צ'רנובילסקי.
5. התכנית פותחה במטח בסיוע ג'וינט ישראל, בשיתוף עם הפיקוח הארצי על החינוך המוסיקלי במשרד החינוך, התרבות והספורט ובתמיכת מרכז ההיגוי של עולי אתיופיה, האגודה לקידום החינוך בישראל, משרד החינוך, התרבות והספורט.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית