הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > המזרח התיכון > לבנון
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית


תקציר
מידע על נהר הליטני, הנהר הארוך ביותר בלבנון, המהווה גבול טבעי של אזור דרום לבנון.



נהר הליטני
מחבר: נתי רכט


נהר הליטני הינו הנהר הגדול בלבנון והוא זורם לאורך כ- 140 קילומטרים. נהר הליטני מתחיל לזרום באזור העיירה בעל בק וזורם לכיוון דרום מערב תוך שהוא עובר בבקעת הלבנון, בין הר הלבנון להרי מול הלבנון ומגיע עד לקרבת העיירה מארג' עיון. באזור מארג' עיון במה שמכונה "ברך הליטני", פונה הנהר מערבה ונשפך לים התיכון מצפון לעיר צור.

נהר הליטני משמש להשקיית שטחי חקלאות בלבנון. על הנהר הוקמו סכר ומפעלים הידרואלקטריים לניצול הזרימה, וכיום לא זורמים באפיקו הטבעי מים רבים.

בשנים שקדמו לקום מדינת ישראל תוכננו תכניות להשקיית הנגב באמצעות מימי נהר הליטני. בנוסף, שימש נהר הליטני בתור הגבול הצפון מערבי של ארץ ישראל בתכנית שהגישו חברי ההסתדרות הציונית לחבר הלאומים לקראת אישור המנדט הבריטי על ארץ ישראל (בשנת 1919).

נהר הליטני הוא הגבול הטבעי של האזור שנקרא "דרום לבנון" אשר בו שיעור גבוה של מוסלמים שיעים ומרוכזת בו הפעילות העיקרית של החיזבאללה. יש לציין שכיום מוסלמים שיעים רבים חיים גם מצפון לליטני.

אחת הפעולות הראשונות של חיל האוויר הישראלי במהלך הלחימה בלבנון (2006) היה לפוצץ את כל הגשרים על נהר הליטני במטרה למנוע העברת ציוד לחימה לדרום לבנון והגעת מחבלים נוספים לאזורי הלחימה.

ביבליוגרפיה:
כותר: נהר הליטני
מחבר: רכט, נתי
שם  הפרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: פרופ' ארנון סופר.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית