הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > שפה ושפות > כתיבה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
דף מידע זה עוסק בטקסט מידע שהוא אחד מסוגי המשנה של הטקסט העיוני. מטרתו היא עצם העברת המידע לקורא. טקסטים רבים של מידע נמצאים באנציקלופדיות, בספרי לימוד, באינטרנט, בעלוני מידע שונים ובשלטים.



הבנה והבעה : טקסט מידע
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות לשון


טקסט מידע – תרשים

טקסט עיוני

אתם יושבים בכיתה וקוראים בספר לימוד – קרוב לוודאי שאתם קוראים טקסט עיוני. אתם פותחים ספר עזר – אנציקלופדיה או מילון – סביר שאתם מעיינים בטקסט עיוני. אם אתם מכינים עבודה בהיסטוריה, בגיאוגרפיה או במקרא, ייתכן מאוד שאתם כותבים טקסט עיוני, לפחות בחלקים מהעבודה. טקסטים עיוניים יכולים להימצא באנציקלופדיות, בכתבי-עת, בספרי עזר ובספרות מקצועית. אפשר למצוא טקסטים כאלה בעיתון – בחלקים שאינם מיועדים לידיעות: טקסטים פוליטיים וכלכליים כמו גם טקסטים המנתחים יצירה ספרותית או אירוע ספורט. עבודות חקר של תלמידים, חיבור עיוני או דיון בכתב (בספרות, היסטוריה, מקרא וכדומה) – גם הם מהווים סוג של טקסט עיוני. כתיבה עיונית היא גם הכתיבה האקדמית, הנהוגה באוניברסיטאות והמבטאת את תוצאות עבודתם ומחקריהם של אנשי המדע.

טקסט מידע – מהו?

טקסט מידע בדרך-כלל מציג עובדות, תופעות ואמיתות שונות. הוא מסביר אותן, מפרט אותן, מציג את הקשרים שביניהן וכדומה. מטרתו היא עצם העברת המידע לקורא. טקסטים רבים של מידע נמצאים באנציקלופדיות, בספרי לימוד, באינטרנט, בעלוני מידע שונים ובשלטים.

הנושאים של טקסט המידע לקוחים מתחומים שונים, אבל כולם עוסקים בעובדות, בתופעות, ברעיונות, במושגים ובתהליכים; הם עוסקים בהצגתם, בפירוט שלהם, בהסבר שלהם ובקשרים ביניהם. טקסט מידע יכול לעסוק במחקר שנעשה על משפחת קופים מיוחדת, בהסבר על מהות החלום, במסירת מידע על פעילות במתנ"ס, בתיאור של חיים בארץ רחוקה, או בהסבר על מבנה המנוע של מכונית.

למשל, אם הנושא הוא תאונות דרכים בארץ, טקסט המידע יכול להביא עובדות שונות ומידע מגוון על מספרי התאונות, על מאפייני המעורבים בהן, על המקומות שבהם מתרחשות התאונות, על איכות הכבישים בארץ וכן הלאה.

בדרך-כלל טקסטים אלה אינם כוללים באופן מפורש הבעת דעה אישית, השקפה, רצון, בקשה, דרישה או רגשות של הכותב. טקסט המידע נוטה לאובייקטיביות, אף כי יש לזכור שבכל כתיבה משתקפת במידה מסוימת עמדתו של הכותב.

בדרך-כלל, טקסט המידע עונה לשאלות אופייניות, כגון: מה זה? מה הרעיון? מה התופעה? ממה זה מורכב או עשוי? מה זה מכיל? איך זה מתהווה או פועל? מדוע זה כך? ממה זה נובע? וכדומה.

מטרת הכתיבה של טקסט מידע היא העברת המידע לאחרים באופן מדויק, בהיר ומובן. לשם העברה יעילה של מידע, יש צורך להציג את העובדות או את הרעיונות הרלוונטיים, להסבירם, לפרטם, ולארגן אותם כך שיהיה קל לקלוט ולהבין אותם.

‏‏טקסט מידע - טיפים

טקסט מידע הוא טקסט שמטרתו למסור מידע: עובדות, נתונים.
דוגמה: טקסט באנציקלופדיה על סוגי הקופים, או על מבנה גיאוגרפי של אזור מסוים, הוא טקסט מידע.
בטקסט מידע בדרך כלל אין רגשות ואין נוכחות של המוען (הכותב) או של הנמען (הקורא).

ביבליוגרפיה:
כותר: הבנה והבעה : טקסט מידע
שם  האתר: HighLearn : קורס לשון לבגרות
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות לשון
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות:

1. אתר זה מכיל את הקורס "לשון לבגרות". הקורס מכיל את כל החומר לבגרות בלשון על פי תכנית הלימודים של משרד החינוך. בקורס קיימים שלושה מסלולים: הגה וצורות, תחביר והבנה והבעה.
2. הקורס נשען על ספר הלימוד לחטה"ע "עיין ערך: לשון-הבנה-הבעה" (הוצאת מטח, 1999).

הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית