הסדרי נגישות
עמוד הבית > אמנויות > מוסיקה


פרדריק שופן 1849-1810
מחבר: ג'ון סטנלי


שבא הוצאה לאור
חזרה3

פרדריק שופן 1849-1810
Frédéric Chopin

יצירה מומלצת

סונטה לפסנתר מס' 3 בסי מינור
Deutsche Grammophon 415 346-2GH
מאוריציו פוליני (פסנתר)
פרשנות חזקה ומשכנעת ליצירת המופת של שופן, שאליה מצורף ביצוע מרתק לא פחות של הסונטה השנייה המפורסמת (עם "מארש האבל").

יצירות מייצגות

קונצ'רטי לפסנתר במי מינור ובפה מינור
יצירות לפסנתר סולו: פרלודים, סקרצי, בלדות, ואלסים, מזורקות / ברקולה

המלחין הפולני פרדריק שופן נולד בזלסובה וולה ולמד מוסיקה מגיל שש. בן שבע כבר החל את הקריירה שלו כפסנתרן קונצרטים ופירסם את יצירתו הראשונה. לאחר מכן שקד על לימודיו בקונסרבטוריון של ורשה, וסיים אותו בהצטיינות ב-1829.

בנסיעתו הראשונה מחוץ לארצו ביקר שופן בווינה, ושם הופיע בשני קונצרטים מוצלחים. החיים מחוץ לפולין קרצו לשופן, ואחרי ביקור קצר בבית עזב את מולדתו לצמיתות, ובסופו של דבר התיישב בצרפת, ארץ הולדתו של אביו. בגיל עשרים כבר היה שופן פסנתרן מלוטש, והתפרסם בנגינתו הרגישה ובאלתוריו רבי-הדמיון. עד אז הספיק לחבר שתיים מיצירותיו הגדולות ביותר - שני קונצ'רטי לפסנתר ולתזמורת, שבהם תפקיד התזמורת משני לתפקיד הפסנתר, הדורש וירטואוזיות יוצאת מן הכלל.

שופן הגיע לפריס ב-1831 ובתוך זמן קצר רכש ידידים בעלי השפעה, אולם תחילה לא האירה לו ההצלחה פנים. הוא היה מוסיקאי מוכשר, אך לא מבצע מלידה. אופיו המופנם לא דיבר אל לב הקהל באולם הקונצרטים, ובהופעתו הראשונה התקבל בקרירות. בתגובה החליט שופן להופיע רק בסלונים הפריסאיים, וכתוצאה מכך יצא לו שם של סנוב. אולם מסגרת זו התאימה למוסיקה האינטימית שלו, ושופן נהפך תוך זמן קצר לאחד המבצעים המבוקשים ובעלי השכר הגבוה ביותר בבירה הצרפתית.

מתוך מאה ושבעים יצירותיו של שופן, הרוב המכריע נכתב לפסנתר. שופן התרשם מבאך, אבל הושפע עוד יותר מהאופרות של בליני. הוא אהב מלודיות מרקיעות שחקים וקווים ארוכים ומושהים, ושילב אותם ביצירותיו בתוספת נדיבה של קישוטים. אולם יותר מכול השפיעו עליו השירים והריקודים העממיים של מולדתו. שופן שאל מהם את המקצבים הטיפוסיים והמנגינות המיוחדות של הבלדות והמזורקות, ומאותו מקור עשיר התפתחו גם ההרמוניות האופייניות והשימוש הנועז באקורדים דיסוננטיים. אהבתו למוסיקת ריקודים ניכרת בוואלסים הרבים שלו, שלמעשה אי-אפשר לרקוד אותם בשל שינויי הטמפו התכופים.

ב-1837 פגש שופן את הסופרת ז'ורז' סאנד. הם חיו יחד עשר שנים, והיא שימשה לו מקור השראה בתקופותיו הפוריות ביותר וטיפלה בו במהלכם של התקפי השחפת הממושכים שריתקו אותו למיטתו. ב-1848, לאחר שנפרד מסאנד, הופיע שופן בקונצרטים באנגליה ובסקוטלנד, אך בשנה שלאחר מכן מת בפריס. הוא הותיר אחריו מורשת מוסיקלית עשירה, שהשפיעה על מלחינים שונים מאוד זה מזה כגון בראהמס, פורה ודביסי, ולא איבדה מקסמה עד ימינו.

Classical Net - אתר בו ניתן לשמוע קטעים מיצירותיו של שופן

ביבליוגרפיה:
כותר: פרדריק שופן 1849-1810
שם  הספר: מוסיקה קלאסית : גדולי המלחינים ויצירות המופת שלהם
מחבר: סטנלי, ג'ון
תאריך: 1995
הוצאה לאור: שבא הוצאה לאור
הערות: 1. הקדמה מאת סר גיאורג שולטי.
2. בשער: מהדורת התזמורת הפילהרמונית הישראלית.
הערות לפריט זה:

1. הפריט לקוח מתוך הפרק "התקופה הרומנטית" בספר.