הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שמירת טבע וסביבהעמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שימור > שימור מיניםעמוד הבית > ישראל (חדש) > נוף וטבע > צמחים


שמירה על פרחי בר
מחבר: רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים


הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. מחלקת ההסברה
חזרה3

פקחי רשות הטבע והגנים מגבירים את סיורי ההסברה והאכיפה ברחבי הארץ עם תחילת עונת הפריחה.

ישראל מיוחדת לא רק בשל מגוון התרבויות וההיסטוריה העתיקה אלא גם בשל עולמות החי והצומח שבה. מיקומה הגיאוגרפי של הארץ - במפגש של שלוש יבשות בעלות אקלים שונה, משפיע על עולם הצומח, מספר המינים ומגוונם.

אפשר למצוא בישראל כ-2700 מינים של צמחים, חלקם ירוקי עד וחלקם עומדים בשלכת. בעולם הצמחים העשיר הזה בולטים פרחי הבר ביופיים, צורתם, צבעם, ריחם ובמורכבות במנגנון האבקתם וריבויים. מתוך מגוון פרחי הבר, כ-80 מינים מוגנים על פי חוק ההגנה על ערכי טבע, ובהם מינים ייחודיים לארץ ישראל בלבד, מינים נדירים ואחרים שכיחים יותר. בעונת האביב, עונת הפריחה, מתכסה הארץ בכיסוי ססגוני מרהיב של פרחים בצורות ובצבעים שונים. אולם למעשה אנו נהנים מפריחה רצופה ולאורך כל ימות השנה – הפריחה איננה נעלמת מארצנו - לכל אזור גיאוגרפי עונת פריחה משלו ולכל עונת פריחה פרחים משלה.

בעבר קטיף פרחי הבר היה כמעט תחביב לאומי. משפחות שיצאו לטייל, ילדי גנים ותלמידי בתי ספר ראו לעצמם "חובה" לחזור הביתה עם זרים של פרחי בר. ילדים רבים עמדו בצדי הכבישים ומכרו פרחי בר "טריים" שנקטפו מהשדה הסמוך.


פרחי הבר הלכו ונעלמו מנוף הארץ. מסע ציבורי רחב שנעשה על ידי רשות שמורות הטבע דאז (היום רשות הטבע והגנים) והחברה להגנת הטבע החזיר את הצבע לשדות המדינה. הקמפיין שיצא בשנות השבעים, תחת הכותרת "צא לנוף אך אל תקטוף", עשה את הבלתי יאומן וקטיפת פרחי הבר ברחבי הארץ כמעט ונפסקה. ההצלחה הושגה בזכות הטמעת המודעות בקרב תלמידים ובני נוער לחשיבות שמירת פרחי הבר בפרט ושמירת טבע בכלל בישראל.

פרחי הבר בארץ בסכנה לא רק בגלל קטיפתם בידי אדם אלא גם בשל הפיתוח המאסיבי בארץ אשר מצמצם את שטחי בתי הגידול של הפרחים. לעתים נערכים על ידי פקחי רשות הטבע והגנים "מבצעי הצלה" של פרחי בר. בשנים האחרונות הועתקו בצלים ופקעות של פרחי בר משטחים המיועדים לפיתוח לשטחים פתוחים, שם הם ממשיכים לפרוח שנה אחר שנה במשכנם החדש.

מבצעי ההסברה הרחבים הניבו פרי - כיום אזרחי המדינה כמעט ולא קוטפים פרחי בר ואזורי הפריחה בארצנו הפכו לאזורי עלייה לרגל ומוקדי משיכה לאוהבי הטבע והיופי. באפריל עולים להר מירון - לאדמוניות החורש, במרץ לאיריס הגלבוע שבגלבוע, במאי לשושן הצחור בכרמל ובמצוקי נחל כזיב.

בחודשים נובמבר עד מרץ ניתקל במבשרי החורף - הכלניות, הצבעונים, הרקפות, הנוריות, הפרגים והתורמוסים - בגליל, ברמת מנשה, בכרמל, במישור החוף ובהרי יהודה. בסתיו נפגוש את החלמוניות בגולן, בהר תבור, בהר מירון, בגלבוע, בהרי חברון ובנגב. את הדבורניות ניראה בחורשת טל, נרקיסים בגולן, בהרים ובעמק, לוע הארי בנחל עיון ועוד ועוד.

מלבד החוק להגנת פרחי הבר (העבריין ייענש בקנס של 490 ש"ח) והמודעות וההכרה בזכות הפרחים להתקיים בשלום - ליופי והאסתטיקה של הפרחים יש ערך מיוחד, שלא ניתן להתעלם ממנו. אנו זקוקים ליופי - עיננו ומוחנו נזונים ממנו והוא "מרענן" את נשמותינו. חוץ מהערך האסטתי - לפרחים ערך תיירותי וכלכלי - אחדים מפרחי הבר של ארצנו פותחו לפרחי תרבות על ידי מדענים מומחים והם משווקים לשווקים בעולם ומהווים מקור הכנסה.

לא ניתן להתעלם מהערך החינוכי והמדעי של הפרחים - עולם הצמחים בכלל ופרחי הבר בפרט הוא שדה חשוב ומעניין למחקר וחוקרים. מדענים וסטודנטים פוקדים את פרחי הבר לביצוע מחקרים שמניבים פירות מדעיים וכלכליים.

היום עם כניסתנו למאה העשרים ואחת אנו מזמינים את הציבור להנות מיופי פרחי ארצינו ולזכור תמיד שהפרחים הם ל"עיניים ולא לידיים" - כדי שנבטיח שייהנו מהם גם אחרים וגם ילדינו בדורות הבאים.

ביבליוגרפיה:
כותר: שמירה על פרחי בר
מחבר: רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים
שם  הפרוספקט: הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים
הוצאה לאור: הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. מחלקת ההסברה
הערות: 1. מפרסומי מחלקת ההסברה.
הערות לפריט זה: הודעה לעיתונות