הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > צמחים


גזעים מספרים : על הקשר בין גיל העצים וטבעות הגזע
מחברת: אורלי פיישטר


ראש גדול
חזרה3


 

משהו גזעי


זרע במשקל מיליגרמים ספורים נטמן באדמה, וממנו צומח עץ מסועף, אדיר ממדים לעיתים, שיכול להתנשא לגובה של עשרות מטרים, להגיע למשקל של כמה טון ולתוחלת חיים המתקרבת למאות ולפעמים אף לאלפי שנים.
קשה להאמין שענק כזה יכול היה להתקיים בעולם החי, אך בממלכת הצמחים ענקים כאלה קיימים. סודם של העצים חבוי בגזע שלהם, וליתר דיוק במה שנקרא 'קמביום'. זוהי שכבת תאית עבה המתווספת לגזע בתקופת הגידול באביב. היא מתחילה להתפצל ומצמיחה רקמות חדשות בחלק הפנימי והחיצוני שלה ואלה יוצרות מעין טבעת שמרחיבה את קוטרו של גזע העץ.




טבעות בגזע עץ. מסומנת שנת 550 לספירה.
באדיבות: LTRR



 

מעליות עסוקות


התאים המופקים בחלקו החיצוני של הקמביום הופכים לחלק ממה שמכונה "צינורות השיפה". אלה משמשים ב'תחבורה הציבורית' הפנימית של העץ מלמעלה למטה, כלומר להעברת מזון שנוצר בעלים (בתהליך הפוטוסינתזה) לענפים, לגזע ולשורשים. חלק מתאים אלה מת מדי שנה והופך לחלק מקליפת העץ. ומה קורה לתאים בחלק הפנימי של הקמביום? הללו יוצרים שם את מה שמכונה "צינורות העצה" שתפקידם להעלות מלמטה למעלה, כלומר להוביל מים ומינרלים מהשורשים לעלים.



 

סיפורים במוזיאון הטבעות


באביב, כשהצמיחה מואצת, גדלים צינורות העצה עם קירות דקים וצבע הטבעת בהיר. בסוף הקיץ הגדילה נעצרת והקירות מתעבים ומתכהים. תקופת הגידול הזו יוצרת בגזע את חותם הטבעת השנתית.
באקלים צפוני נוספת לרוב העצים טבעת אחת מדי שנה. לעומתם, לאלה הגדלים באקלים טרופי, יכולות להתווסף יותר. הכל תלוי בעונות הגשם והיובש של המקום.
בשנת בצורת הגדילה איטית והטבעות צרות. עונה גשומה תיצור טבעת רחבה. טבעות העצים מספרות לנו שלרוב לא נמשכת בצורת למעלה משלוש שנים. לעיתים הטבעת אינה סימטרית - רחבה בצד אחד וצרה בצד השני. תופעה כזו מגלה לנו כי צד אחד של הגזע היה חשוף לשטח פתוח, והשני פנה ליער צפוף.



 

הסודות של גזע העץ


החוקרים משתמשים במידע הנאגר בטבעות כדי ללמוד על העבר, על ההיסטוריה האקלימית והגיאולוגית של אותו אזור. הראשון שגילה זאת היה אנדרו אליקוט דאגלאס, מאריזונה (ארה"ב) לפני כשבעים שנים. שיטת תיארוך מאורעות לפי טבעות עצים נקראת "דנדרוכרונולגיה".
על פי האותות והצלקות החקוקים בעץ, ניתן גם ללמוד על שריפות יער ענקיות, גלים של חרקים וגם פעולות שנעשו בידי אדם כמו התכה, שריפת דלקים ועוד.
דנדרוכרונולוגים המתעניינים בשינויי אקלים עולמי מתעניינים בעיקר בעצים מאריכי ימים כמו הסקויה למשל.



 

בן כמה אתה, עץ?


המדען, כמו מנתח, נוטל דגימה ארוכה מעץ צעיר, מליבתו ועד הקליפה. הטבעות מופיעות על הדגימה כקווים, ועל פי מספרם ניתן לאמוד את גיל העץ. דגימה נוספת נלקחת מעץ 'זקן' יותר מאותה סביבה. לאחר מכן מזהים קווי מתאר דומים בין טבעות שני העצים ומוצאים נקודת חפיפה. מאחר שגיל העץ הצעיר ידוע, מונים אחורנית את מניין השנים בעץ המבוגר מנקודת החפיפה ומוסיפים להן את גיל העץ הצעיר. עם מעט כושר חישוב ונקודות חפיפה בין עצי האזור העתיקים יכולים המדענים לזהות גם מחזורי בצורת שהיו בעבר הרחוק עד לפני 10,000 שנים…




מעבדת דנדרוכרונולוגיה
באדיבות: Penn State Tree Ring Lab



למתעניינים:
http://www.ltrr.arizona.edu/dendrochronology.html

ביבליוגרפיה:
כותר: גזעים מספרים : על הקשר בין גיל העצים וטבעות הגזע
מחברת: פיישטר, אורלי
תאריך: פברואר 2002 , גליון 22
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הערות לפריט זה: 1. ירחון מדע לצעירים
2. תכנית קרב למעורבות בחינוך