הסדרי נגישות
עמוד הבית > אמנויות > אמנויות פלסטיות > ציור


ליאונרדו דה וינצ'י : הגאון מטוסקנה
מחברת: ד"ר נעמי יפה


ראש גדול
חזרה3

ציורים שנותרו לנצח ומכונות שהקדימו את זמנן.


 

האיש שידע כמעט הכל


הוא עיצב ותכנן מבנים מופלאים שמעולם לא נבנו והמציא מכונות דמיוניות לעת שלום ולעת מלחמה. יצירתו האמנותית של ליאונרדו דה-וינצ'י, איש האשכולות של תקופת התחייה (1452-1519), ממשיכה להדהים עד היום למרות שנותרו רק 12 מיצירותיו, מהן מפורסמות 'המונה-ליזה' ו'הסעודה האחרונה'. כשרונו יוצא הדופן הביאו להצטיין גם כמהנדס, מוזיקאי, פיזיקאי, בוטנאי, גיאולוג, גיאוגרף עם התמחות גם באנטומיה ואווירונאוטיקה.



 

שיטה מדעית ויישומים אמנותיים


ליאונרדו רכש את השכלתו רחבת האופקים בעיקר בכוחות עצמו בתהליכי ניסוי וחקר. סקרנותו הנחתה אותו לשאלות בתחום המדע ,הטכנולוגיה והאמנות. שאלות העוסקות בתיאור המדויק של האדם, החפץ והטבע. את השאיפה לשלמות ניתן ללמוד מדבריו: "התמונה הראויה ביותר לשבח היא אותה תמונה, שיש בה התאמה מרובה ביותר לחפץ המתואר".
בשאיפתו להגיע לכך, הוא חקר את האנטומיה של גוף האדם ואופני תנועתו. חקירה זו הובילה לניתוח גופות אשר אותן תאר ברישומים מדוייקים של השרירים, זרימת הדם, מבנה השלד ומצבי תנועה שונים של האיברים, תנועה שהצליח להסביר בעזרת חוקים מכניים.



 

הטכניקה של התעופה והזרימה


מהתצפיות המרובות שערך על מעוף החרקים והציפורים בטבע למד ליאונרדו דה וינצ'י על טכניקת התעופה. הוא רשם סקיצות מדויקות שהציגו מגוון של מיני מעופפים במצבי תנועה אווירית שונים. מכאן פיתח רעיונות לטיסת אדם ותכנן כלי תעופה דמוי הליקופטר. גם ההתבוננות המעמיקה בטבע המים וחוקי זרימתם היו בסיס לפיתוח שיטה למדידת זרימת המים ולניסויים בהידראוליקה ותכנון תחנות כוח המונעות בכוח המים.
ליאונרדו, שכתב בידו השמאלית, השאיר אחריו אלפי דפי רישום, רעיונות, הערות והארות אשר נכתבו מימין לשמאל באותיות הפוכות, הניתנות לקריאה בעזרת מראה.




ד"ר נעמי יפה - מפמ"רית אמנות ותיאטרון במשרד החינוך



למתעניינים:
http://www.muscoscicnza.org/english/leonardo.html

ביבליוגרפיה:
כותר: ליאונרדו דה וינצ'י : הגאון מטוסקנה
מחברת: יפה, נעמי (ד"ר)
תאריך: מרץ 2001 , גליון 13
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הערות לפריט זה: 1. ירחון מדע לצעירים
2. תכנית קרב למעורבות בחינוך