הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > אנרגיה


ארה"ב מעוניינת לייבא אנרגיה משכנותיה מצפון ומדרום
מחברת: ורדה מור


מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
חזרה3

נשיא ארה"ב, ג'ורג' וו. בוש, מעונין לגבש מדיניות אנרגיה צפון אמריקאית כוללת, על מנת להבטיח הספקת אנרגיה שוטפת מקנדה וממקסיקו. "האקונומיסט" סוקר את משק האנרגיה של שתי המדינות, ומתמקד ברפורמה שנועדה לייעל את תעשיית האנרגיה המקסיקנית ובתגובות שעוררה ההצהרה האמריקאית בקנדה.


 

מדיניות האנרגיה של מקסיקו


הנשיא החדש של מקסיקו, ויסנט פוקס, נענה לקריאת בוש לגיבוש מדיניות אנרגיה צפון אמריקאית בשיתוף עם קנדה. מקסיקו זקוקה להשקעות על מנת לספק את הביקוש הגובר לאנרגיה, אולם שני המונופולים הגדולים במדינה, לנפט ולחשמל, מתנגדים לפתיחת התעשייה בפני השקעות פרטיות.

צריכת החשמל במקסיקו גדלה בעשור האחרון ב- 5.1% לשנה בממוצע, אולם היצע החשמל גדל ב- 4.5% לשנה בלבד. הרזרבה התפעולית של "סנטרל לייט אנד פאוור" (LFC), המספקת חשמל לעיר הבירה, מקסיקו סיטי, ושל "פדרל אלקטריסיטי קומישן" (CFE), המספקת חשמל לשאר אזורי המדינה, ירדה בהדרגה והיא קרובה רוב הזמן לאפס.

כושר יצור החשמל של מקסיקו מגיע עתה ל- 36 ג'יגה-וואט, אולם מקסיקו תצטרך להרחיב את כושר הייצור עד 2010 ב- 26 עד 34 ג'יגה-וואט. ההשקעות הדרושות בהרחבת כושר הייצור נאמדות ב- 50 עד 65 מיליארד דולר. תחנות כוח חדשות צפויות להתחיל לפעול ב- 3 השנים הבאות ולהקל על המחסור בחשמל, אולם אם תחזור הכלכלה לשיעורי הצמיחה הגבוהים שנרשמו ב- 1996 – 2000 צפוי מחסור בחשמל.

הממשלה מעונינת שהון פרטי יממן לפחות מחצית מההשקעות בהקמת תחנות כוח חדשות, אולם המשקיעים הפרטיים אינם להוטים להשקיע במדינה המנהיגה פיקוח על המחירים. כמעט כל תחנות הכוח החדשות שנבנו במקסיקו מאז 94 הן פרטיות, אף ש- 5 המכרזים האחרונים שערכה CFE משכו רק הצעה אחת.

פוליטיקאים רבים מתנגדים לביטול מונופול המדינה על תעשיית החשמל, שהולאמה ב- 1960. בעיני הלאומנים קשורה ההלאמה להפקעת חברות הנפט הזרות ב- 1938, שנחשבת לאירוע לאומי בהיסטוריה המודרנית של מקסיקו. הנשיא פרסם בתחילת השנה צו המאפשר ליצרנים העצמאיים למכור את כושר הייצור העודף ל- CFE, אולם חרף העובדה שהעצמאיים מייצרים פחות מ- 3% מהחשמל במדינה חסמה האופוזיציה את הצו באמצעים משפטיים.

גם אם יאושר החוק, צפויות בעיות נוספות. תחנות הכוח המיושנות מונעות במזוט, ומשרד האנרגיה המקסיקני מקווה שעד 2010 יחליפו תחנות כוח "נקיות", שיונעו בגז טבעי, את התחנות המזהמות. התחנות הגזיות צפויות לספק כ- 60% מהחשמל, אולם מקסיקו לא תוכל להפיק בעצמה את כמויות הגז הנדרשות ותיאלץ לייבא.

"פמקס", מונופול הנפט של מקסיקו, משמש כ"פרת המזומנים" של הממשלה וסיפק אשתקד כ- 37% מהכנסות המדינה. הממשלה נמנעה ככל האפשר מלהשקיע בחברה, וכשקטנה תפוקת הגז של "פמקס" גדל היבוא. מקסיקו תיאלץ לייבא עד 2010 כרבע מצריכת הגז, אף שמשקיפים מעריכים שעתודות גז רבות במדינה עדיין לא התגלו.

מאמצי הממשלה לערוך רפורמה במשק האנרגיה נתקלים בחומת התנגדות. הניסיון למנות 4 אנשי עסקים למועצת המנהלים של "פמקס" סוכל ע"י הקונגרס. כ- 20% בלבד מתקציב ההשקעות השנתי של "פמקס" נוצלו עד עתה, ויעדי התפוקה לשנים הבאות טרם נקבעו. על הממשלה לפרק את מונופול הנפט ולאפשר התחרות, אולם ייתכן שאין זה אפשרי מבחינה פוליטית. ייתכן שהממשלה לא תהיה מעונינת לוותר על הכנסות "פמקס" עד שהקונגרס יאשר את האלטרנטיבה, אולם ללא ניעור רציני עלולה "פמקס" לבלום את הצמיחה הכלכלית במקסיקו.



 

מדיניות האנרגיה של קנדה


המנהיג השמרני של מחוז אלברטה, רלף קליין, נענה במהירות לקריאה האמריקאית להגדיל את הספקת האנרגיה מקנדה לארה"ב. לקנדה יש "אנרגיה לשרוף", אמר קליין בעת ביקור בבית הלבן, והזמין את דיק צ'ייני, סגן נשיא ארה"ב, לבחון במו עיניו את הפוטנציאל הגלום בחולות הזפת של צפון אלברטה.

קנדה נמנית כבר עתה עם ספקיות האנרגיה הגדולות של ארה"ב, והכנסותיה מיצוא נפט וגז לארה"ב הסתכמו אשתקד ב- 30 מיליארד דולר קנדי (20.2 מיליארד דולר). קנדה מספקת כ- 9% מהביקוש לנפט וכ- 15% מהביקוש לגז טבעי בארה"ב. חולות הנפט אוצרים, להערכת הקנדים, כ- 300 מיליארד חביות נפט, הרבה יותר מהעתודות המוכחות של ערב הסעודית. "של קנדה", שהשקיעה כ- 5 מיליארד דולר קנדי בפרויקט חולות הזפת, "אתבאסקה", שצפוי להתחיל בסוף 2002 בהפקה, שוקלת להרחיב את הפרויקט.

רלף גודייל, שר אוצרות הטבע הקנדי, הצהיר שגם מחוזות אחרים בקנדה, בנוסף לאלברטה, יכולים לספק אנרגיה לארה"ב, כולל אנרגיה הידרואלקטרית וגרעינית. רשויות מחוז אונטריו מעונינות להגדיל את הספקת החשמל מ- 23 כורים גרעיניים ותיקים שברשותה, ואולי אפילו למכור לארה"ב כור גרעיני. קנדה מכרה ב- 40 השנים האחרונות רק 11 כורים, רובם למדינות עניות ובסיוע סובסידיות נדיבות.

אווירת ה"בהלה לזהב" הלהיטה את הויכוח בין מחוז נובה סקוטיה לבין מחוז ניו פאונדלנד על שטחים עשירים בנפט בסמוך לאי סייבל באוקיינוס האטלנטי, ועוררה חילוקי דעות משפטיים בין המחוזות, השולטים באוצרות הטבע, לבין הממשלה הפדרלית, שאחראית על חתימת הסכמים בינלאומיים. ראשי המחוזות תובעים לקחת חלק בשיחות על התוכנית הצפון אמריקאית לאנרגיה, אולם ראש הממשלה הפדרלית, ז'אן שרטיין, דחה את הדרישה בטענה שאין צורך בתוכנית חדשה, ושהסכם נפט"א לסחר חופשי בצפון אמריקה מסדיר את הנושא. למעשה, מנהלים פקידי הממשלה הפדרלית שיחות עם עמיתיהם האמריקאים והמקסיקנים במסגרת צוות עבודה תלת מדיני.

מחלוקת נוספת התעוררה בעניין הצינורות, נושא טעון ביוקון ובטריטוריות הצפון מערביות. הפרויקטים מושכים השקעות אך מאיימים על העדרים שמגדלים התושבים המקומיים. אם יאשר הסנאט האמריקאי את החוק המתיר קידוחי נפט בשמורת הטבע הארקטית של אלסקה, יתחרו שני המחוזות על הצינור שיזרים את הגז מאלסקה לארה"ב, פרויקט המתואר ע"י תומכיו כ"השקעה הכספית הגדולה ביותר בהיסטוריה הצפון אמריקאית".

סביר להניח שתועלה הצעה להניח צינור נוסף בעמק מק'קנזי, לאחר שחברת הנפט האמריקאית "קונוקו" רכשה ביולי שדות נפט בלתי מפותחים מ"גולף קנדה" תמורת 6.7 מיליארד דולר קנדי. ממשלת קנדה בדקה את הסיכויים לעריכת חיפושי גז באזורי המרעה של הקאריבו אולם נמנעה מלנקוט עמדה. נראה שקנדה תאלץ להתמודד עם כאבי ראש בדרך למימוש התמורה מהרוויית הצימאון האמריקאי לאנרגיה.
(The Economist, 25.8.01)

ביבליוגרפיה:
כותר: ארה"ב מעוניינת לייבא אנרגיה משכנותיה מצפון ומדרום
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוקטובר 2001 , גליון 287
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור : The Economist, 25.8.01
2. ורדה מור היא עורכת החומר