הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > אנרגיהעמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > גיאולוגיה > מחצביםעמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > אנרגיות חלופיות


"של" מציגה טכנולוגיה חדשה להפקת גט"ם בלב ים
מחברת: ורדה מור


מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
חזרה3

"רויאל דאטש/של" הציגה באוגוסט בלונדון תכנית לבניית מתקן צף להפקת גז טבעי מעובה (FLNG), המבוסס על טכנולוגיה חדשנית. המתקן הראשון מסוגו בעולם ימוקם על אסדה בסמוך לאסדת הקידוח בשדות הגז "גרייטר סנרייז" בים טימור, והחברה שוקלת לנצל את הטכנולוגיה גם באתרים אחרים, כולל באזורים המאופיינים בים סוער.

אסדת ה- FLNG היא שילוב של 3 טכנולוגיות מוכרות: אסדת הפקה ואחסון (FPSO), אסדה להפקת נפט וטכנולוגיה לייצור ולהובלה ימית של גט"ם (LNG). בנוסף למתקנים לייצור גט"ם, תצויד האסדה במתקן דחיסה להזרמת גז בצינור לדרווין, שבאוסטרליה, במרחק של כ- 500 ק"מ משדות הגז. הספקת גז שוטפת לצרכנים במזרח אוסטרליה תביא לפיתוח תעשיות חדשות באזור.

אורך האסדה יהיה כ- 400 מ' ורוחבה כ- 70 מ'. הגז יעובד, יעובה ויאוחסן על האסדה, וכל 6 ימים יועבר למכלית גט"ם להספקה לארה"ב. החברה מעריכה שהצבת המתקן לייצור גט"ם על האסדה, במקום הנחת צינור והקמת תשתיות נלוות, תביא לחיסכון של כ- 30% בהוצאות. ההשקעה במתקן יבשתי לייצור גט"ם והנחת צינור לשדה "באיו-אונדן" הסמוך נאמדת ב- 4.9 מיליארד דולר.

תפוקת האסדה מתוכננת להגיע ל- 4.8 מיליון גט"ם טון בשנה, ו"של" מתכוונת לייצא את הגז המעובה לשוק האמריקאי באמצעות 8 מכליות גט"ם. נפח האחסון של האסדה מגיע ל- 240 אלף ממ"ק, ומתקן העיבוד שינצל את טכנולוגיית העיבוד הייחודית ל"של"
(dual mixed - refrigerant) מתוכנן לעבד 990 מיליון רגל מעוקבת גז טבעי ו- 22 אלף חביות תרכיזים ביום.

על "של" (26.56%) לשכנע ראשית כל את שותפיה לפרויקט :"וודסייד", המפעילה, (33.44%), "פיליפס פטרוליום" (30%), ו"גז אוסקה", היפאנית, (10%), שאסדת הגט"ם היא החלופה הטובה ביותר לפיתוח "גרייטר סנרייז". "פיליפס" הציעה בתחילת השנה להקים מסוף גט"ם יבשתי, המבוסס על טכנולוגיה שלה. לאחר מכן יש לקבל את הסכמת "אל פאסו", שחתמה על הסכם לרכישת גט"ם מהפרויקט החל מ- 2005. השימוש באסדת הגט"ם עשוי לדחות את מועד ההספקה ל- 2006.

שבועון הספנות "פיירפליי" מעיר כי "של" פיתחה בתחילת שנות ה- 70 את אסדת ההפקה והאחסון (FPSO) הראשונה "קסטלון",ונראה כי תהפוך לחלוצה גם בתחום ההפקה משדות גז ימיים.
(Fairplay Solution 9/01 , Hydrocarbon Engineering 9/01 , Petroleum Economist 9/01)

ביבליוגרפיה:
כותר: "של" מציגה טכנולוגיה חדשה להפקת גט"ם בלב ים
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוקטובר 2001 , גליון 287
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור: Fairplay Solution 9/01 , Hydrocarbon Engineering 9/01 , Petroleum Economist 9/01
2. ורדה מור היא עורכת החומר.