הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > אנרגיהעמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > אנרגיות חלופיות


האור שבקצה הצינור
מחברת: פולה קויש


ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה
חזרה3

איך להכניס את קרני השמש לאולם סגור, לכיתה, למחסן או לבית, מבלי להיחשף לקרינה מסוכנת, להזיע או להשתזף? SunPipe, צינור מיוחד במינו, עושה למענכם את העבודה. זה חסכוני יותר, בריא יותר, ובעיקר ידידותי יותר לסביבה

ישראל היא ארץ שטופת שמש במרבית חודשי השנה, ובחלק נכבד משעות היממה. למרות זאת, רבים מעדיפים להשתמש בתאורה מלאכותית במשך היום. במיוחד בולט הדבר במיבני תעשיה, באולמות תצוגה או במחסנים רחבי ידיים, המוארים בתאורה פלואורסנטית או במנורות ליבון.

המודעות הגוברת לחשיבות הניצול של אנרגיה חליפית, הביאה לפיתוחו של רעיון מקורי וייחודי: SunPipe, צינור המכניס את אור השמש לאולם סגור, וחוסך את השימוש היקר בתאורה חשמלית בשעות היום.
בקייץ, צינור זה יעיל כמקור אור בין השעות 6.30 בבוקר לחמש אחר הצהריים. צינור השמש SunPipe, פיתוח של חברה אמריקנית, עשוי פח מגולוון שחללו הפנימי מצופה שיכבה דקה של כסף טהור. שיכבה זו מחזירה 95% ומעלה מקרני השמש הנלכדות בצינור ההולכה, המעביר את האור לחללו של החדר. הצינור מותקו בתיקרת המיבנה. על ראשו, המגיח החוצה, מותקנת כיפה העשויה מחומר אקרילי, עמיד לקרינה על-סגולה (UV) המסוכנת לבריאות. בחלקו התחתון, הנמצא סמוך לתיקרה או לגג, מותקנת כיפה המפזרת את האור בחלל החדר או האולם.

בתמונה: ראשו של 'צינור שמש' שהותקן על גג רעפים

צינור אחד מיועד להפיץ אור שמש בצורה אחידה על פני שטח של עד 110 מ"ר. ניתן להוליך את הצינור גם אל נקודה מרוחקת מהגג, או להתקינו בתיקרה תלויה, כשהאורך המירבי לקבלת תאורה יעילה הינו 5 מטרים. יתרונותיה של תאורה טבעית זו רבים ומגוונים:

  1. אור השמש בריא יותר, מועיל יותר (במחקרים שנעשו בארצות-הברית הוכח, שאור טבעי בהשוואה לאור מלאכותי, מגביר את פיריון העבודה).

  2. האור מכיל את כל אורכי הגל שהעין מסוגלת לקלוט, כך שהצבעים נראים במיטבם.

  3. המיתקן בולם את הקרניים העל-סגולות שאינן בריאות לאדם.

  4. הצינור מעביר רק את אור השמש, לא את חומה, דבר המביא לחיסכון ניכר בעלויות מיזוג האוויר.

  5. האור המגיע באמצעות SunPipe, מתפזר באופן שווה בחלל החדר או האולם.

  6. הצינור יעיל גם בחודשי החורף, בימים מעוננים חלקית, בכך שהוא מסוגל 'לסחוט' כל טיפת אור הקיימת בשמיים ולהעבירה פנימה.

  7. המיתקן ידידותי ביותר לסביבה, וכמובן חוסך את זיהום האוויר הבלתי-נמנע הנלווה להפקת חשמל.


התועלת הכלכלית שניתן להפיק ממיתקן חוסך אנרגיה כזה תלויה, כמובן, בעלות ההתקנה. לפי חישובים שנעשו בארצות הברית (ונבדקו גם בתנאי הארץ), בתוך כשלוש שנים יכסה החיסכון בחשמל את מחיר הצינור וההתקנה. יצרנית SunPipe נותנת אחריות לעשר שנים, כשבפועל, תוחלת החיים של הצינור אינה מוגבלת בזמן. משרד האנרגיה האמריקני הכיר בחשיבותו של המיתקן, והוא מסבסד בשיעור של 50% את עלות הרכישה וההתקנה. במשרד התשתיות עורר המיתקן התלהבות במידה כזו, שהוחלט להשתתף ב- 30% מעלויות הרכישה וההתקנה של SunPipe, במפעלים או במוסדות ציבור שיאמצו את הרעיון.
בדרך זו, בתוך שנתיים יהיה החזר מלא של ההשקעה.

בתמונה: מחסן גדול הנהנה מאספקה שוטפת של תאורת שמש טבעית

חברת 'דלקול' היתה החלוצה בארץ, והתחילה בהתקנת יחידה ניסיונית אחת. לאור התוצאות המעודדות מתכוונת החברה להזמין יחידות נוספות.
כאמור, SunPipe מתאים מאוד למחסנים גדולים, אולמות, מפעלים, כיתות לימוד, מתנ"סים, וכן בבתים פרטיים חד או דו קומתיים. כללית, הצינור מיועד לקומות עליונות או לעליות-גג, אך ניתן להוליך אותו גם לחללים תחתוניים הזקוקים לתאורה. מחיר היחידה וההתקנה תלויים באורך הצינור.
SunPipe מיובא ארצה על-ידי חברת 'יבוא ירוק'. פרטים נוספים ניתן לקבל בטלפקס 03-5730287, אצל היבואן והמתקין, דודו טננבאום.

ביבליוגרפיה:
כותר: האור שבקצה הצינור
מחברת: קויש, פולה
תאריך: דצמבר 1996 , גליון 11
שם כתב העת: ירוק כחול לבן : ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה
הוצאה לאור: ביטאון פורום המשק והכלכלה למען איכות הסביבה בישראל