הסדרי נגישות



התפוצצות אוכלוסין
מחברת: חגית מאור


אאחר מאור
חזרה3

לפני 450 שנה חיו כ- 500 מיליון בני אדם בכדור-הארץ;
לפני 150 שנה חיו כ- 1 מיליארד בני אדם;
לפני 50 שנה חיו כ- 3 מיליארד בני אדם;
כיום חיים כ- 6 מיליארד בני אדם.



אם יימשך קצב הריבוי הנוכחי, הרי שבעוד פחות מ- 50 שנה יהיו על-פני כדור-הארץ כ- 10 מיליארד בני אדם ואולי אף יותר.

קצב גידול גבוה ביותר נרשם באפריקה, באמריקה הלטינית ובאסיה (לפי הסדר הזה). בקניה (אפריקה) נרשם גידול שנתי של 4 אחוזים, ובמספרים: כיום חיים בקניה 27 מיליון בני אדם; בעוד כ- 25 שנה יהיו בה כ- 75 מיליון בני אדם (כמעט פי שלושה).

במקסיקו (אמריקה הלטינית) הוכפלה האוכלוסייה בפחות מ- 20 שנה ומקסיקו סיטי נחשבת למרכז העירוני המאוכלס ביותר בעולם.

בסין (אסיה) נרשם קצב גידול מתון יחסית, אך המספר הרב של האוכלוסין (1.25 מיליארד בני אדם) מתורגם לגידול עצום של אוכלוסייה.

שיעור גידול זה הוא עדות להצלחת המין האנושי על-פני מינים אחרים, אולם דווקא הצלחה זו מעמידה בספק את עתידו של כדור-הארץ כבית גידול ואת עתידם של בני האדם החיים בו. גידול האוכלוסין לא יוכל להימשך עד אינסוף וכדור-הארץ לא יוכל לקיים אוכלוסייה המתרבה בקצב הזה.

הצורך הראשוני לאוכלוסייה המתעצמת הוא מזון. כבר היום סובלת כמחצית מאוכלוסיית העולם מתת-תזונה, בעולם השלישי מתים מרעב עשרות אלפי תינוקות מדי יום ובאפריקה לבדה ניספו מרעב בעשור האחרון יותר ממיליון בני אדם. קרוב לוודאי שרעב יהיה גורם המוות מספר אחד במחצית המאה ה- 21.

מלבד מזון זקוקה האנושות למשאבים בכמות גוברת (חומרי בניין, ביגוד, דלק) ואלה נמצאים בכמות מוגבלת (ראה/י: התכלות-משאבים).

הנחיצות להקמת יחידות-דיור לשיכון האוכלוסין תביא לכיבוש קרקעות על חשבון אחרים (איזור מחייה של
בעלי-חיים, יערות).

אולם התוצא החמור ביותר של התפוצצות אוכלוסין הוא הזיהום הסביבתי ההולך ומחמיר: מקורות מים מזוהמים לא יהיו ראויים לשתייה; גזים שנפלטים לאטמוספירה יגבירו את זיהום האוויר ואת אפקט החממה; הקרקע והים - המשמשים כפח האשפה של האנושות - לא יוכלו לשמש עוד כבתי גידול למזונו של האדם.

מדיניות כלל עולמית של צמצום ילודה – הכוללת מערכת הסברה לתכנון המשפחה - היא המפתח לפתרון בעיית התפוצצות אוכלוסין. במדינות רבות בעולם נעשים מאמצים להוריד את שיעור הילודה.

מדינות כמו הודו, סין ותאילנד נוחלות הצלחה: בהודו ירד שיעור גידול האוכלוסייה מ- 4% ל- 2%; בסין ירד השיעור מ- 3.5% ל- 1.4% ובתאילנד מ- 3.2% ל- 1.6%.

שיעור גידול האוכלוסייה במזרח התיכון הוא 2.8%, ומשמעו: הכפלת האוכלוסייה בתוך פחות מ-25 שנה. בשנת 2000 תהיה קהיר העיר החמישית בגודלה בעולם.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מדעי הטבע
מעבר ללקסיקון > לקסיקון גיאוגרפיה