הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנט


עולם הרפואה באינטרנט
מחברת: קרן אזולאי-סהר


אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם
חזרה3


 

"הנכס היקר ביותר לאדם הוא בריאותו" - היפוקרטס



מזה שלושים שנה שהמחשבים מהווים חלק אינטגרלי מעולם הרפואה. תוכנות יעודיות בודקות את קצב הלב, מחשבות את רמת הסוכר בדם ומבצעות אינסוף בדיקות דיאגנוסטיות. בשנתיים האחרונות אנו עדים לנסיקה מטאורית של האינטרנט, בעיקר של ה- www, נסיקה הגורמת למהפכה גם בעולם הרפואה. האפשרות להעברת מידע והאפשרות לאחד אנשים ללא קשר למיקומם הגיאוגרפי - הם שניים מהיתרונות הבולטים שבהם הרשת מיטיבה עם עולם הרפואה.

ברצוני להדגיש מלכתחילה - הרשת אינה "רופא". המידע המופיע באתרים אינו מהווה תחליף לטיפול רפואי או לביקור אצל הרופא. יש להבחין בין מקורות מידע על כלים להתמודדות וידע נוסף על המחלה, אותם מספקת הרשת, לבין השגחה רפואית נאותה, אותה אין היא מספקת.



 

מה קיים ברשת בנושא


באינטרנט קיים מאגר בלתי נדלה של אתרים בנושאי רפואה - רפואה כללית, רפואת משפחה, רפואת גברים, רפואת נשים, כאב, זיקנה, רפואת שיניים (URL1), אורטופדיה, רפואה ציבורית, בריאות מינית ופרמקולוגיה. תחום נרחב וחשוב עוסק בבריאות הנפש - חרדות, דיכאון, מצבי רוח, הפרעות אכילה, נטיות התאבדותיות, התמכרויות, התעללויות ועוד. אתרים מיוחדים עוסקים גם בנכויות פיזיות - חרשות, עיוורון או שיתוק. עשרות אלפי אתרים דנים בבעיות ספציפיות, דוגמת איידס, סרטן (URL2), סכרת (URL3), הפרעות עיכול, טרשת נפוצה, מחלות לב, מחלות מדבקות, מחלות עור, בעיות גב, בעיות ראיה, הפרעות שינה (URL4) או מחלות נדירות. גם לרפואה האלטרנטיבית יצוג מכובד ברשת וניתן למצא אתרים הדנים ברפואה הוליסטית, הומיאופטיה, נטורופתיה, רפואה סינית אקופונקטורה (URL5) ועוד רבים אחרים.

כדוגמא לאתר רפואה כללי אציין את HealthWorld. קצרה היריעה מלכתוב על המגוון האדיר של המידע האצור כאן (URL6). מיסדי האתר שמו לנגד עיניהם מספר מטרות, כשהחשובה בהן מעבירה את המסר כי האדם הוא האחראי העיקרי לבריאותו. היום, עם הגישה הבלתי אמצעית למידע רפואי, אנו יכולים לפעול לבריאות טובה יותר, לקבלת טיפולים חדשניים, לקבלת דעה נוספת. בקיצור - לקחת את גורלנו בידינו.

באתר תמצאו מידע רב אודות תחומים ושרותים שונים: מחלות, טיפולים קונבנציונלים ואלטרנטיבים, בריאות המשפחה, מרכז מידע מקצועי לרופאים, מרכז חדשות מעולם הרפואה, ספרות מקצועית, חנויות טבע וירטואליות, קבצי אודיו בהם ניתן לשמוע את הרופאים מייעצים לגבי מחלות מסוימות (חלק בתשלום), מרכז לכושר גופני, תזונה, רפואה ציבורית, אירועים הקשורים לעולם הרפואה ועוד ועוד.

בעקבות הגישה הזו נטבע בארה"ב מונח חדש: "Self-Managed Care" ובתרגום חופשי - "טיפול עצמי". כשאתה חולה או מרגיש נורא, אתה צריך רופא; זהו טיפול רפואי. כשאינך נזקק לטיפול רפואי מיידי, אתה זקוק למידע שיעזור לך לשפר את בריאותך הכללית. דרך חיים נכונה יכולה למנוע מחלות. מקורה של דרך חיים כזו בקבלת החלטות המבוססות על ידע.

הרשת מהווה גם במה לפירסומים שונים הקשורים במחלות. אגודות שלא למטרת רווח (URL7,7A) מתפעלות אתרים ברשת ומפרסמים בהם את המידע האחרון והעדכני הקיים לגבי טיפול במחלות, פרסום תוצאות מחקרים, טיפולים חדשים ותרופות חדשות. מעבר למידע שבאתר, ניתן להוריד מהרשת עלוני מידע, דו"חות של הממשל האמריקאי על תרופות הנמצאות בשלבי ניסוי ואפילו לחזות בתמונות ובסרטי וידאו המדגימים ניתוחים למיניהם.



 

קבוצות דיון ורשימות דיוור


מידע המתקבל מקבוצות דיון ורשימות דיוור נחשב כעדכני ביותר ובדרך כלל מהימן. הללו קיימות כמעט עבור כל מחלה העולה על הדעת (URL8). איתור קבוצות כאלו יכול להעשות על ידי חיפוש ב- Deja News, באתרי האגודות הדנות במחלה או באתרים הדנים במחלות הספציפיות. חשיבותן העיקרית בכך שהן מתפקדות בעיקר כקבוצות תמיכה. תמיכה מורלית ועידוד הינם בעלי חשיבות עליונה לאדם החולה, בדרך להחלמה. האדם החולה מרגיש, לעתים רבות, מבודד מהחברה, במיוחד אם הוא חולה במחלה קשה כמו איידס או סרטן. הידיעה כי הוא אינו לבד והיכולת להתחבר ב"הינף מקש" לעוד מאות אנשים הסובלים מאותה מחלה, מהווה חלק חשוב ביותר בהתמודדות עמה. יתרון נוסף של קבוצות הדיון ורשימות הדיוור מתייחס לאנשים המרותקים למיטתם. הם יכולים לתקשר, ממקום משכבם, עם אנשים הנתונים במצב דומה ולשאוב מהם עידוד.



 

Telemedicine


באמצעות הרשת ניתן גם להציל חיים. המקרה המפורסם הראשון הוא זה של סטודנטית סינית שנכנסה למצב של "תרדמת" וסבלה ממספר סימפטומים בלתי מוסברים. הרופאים הסינים שטיפלו בה היו אובדי עצות. בצר לחבריה הסטודנטים הם פנו, באמצעות האינטרנט, לעזרה מהקהילה הרפואית הבינלאומית. הם שלחו את מיפוי המח שלה, צילומים רלוונטיים ותוצאות של בדיקות שנערכו לה. עוד באותו יום נתקבלו תשובות מרופאים מרחבי העולם. נראה כי סבלה מתגובה להרעלה מסוימת. בעקבות האבחנה הזו קיבלה הבחורה טיפול מתאים והתאוששה, אם כי עדיין לא לגמרי. רופאים מחו"ל ממשיכים לייעץ לרופאיה באמצעות האינטרנט והאתר שהוקם לכבוד העניין (URL9) מרכז את כל המידע עליה, את רגע חזרתה להכרה ותהליך התאוששותה. זוהי דוגמא לתחום הקרוי ( Telemedicine" URL10").

דוגמאות נוספות: רופא עור בניו יורק, המתמחה במחלות עור נדירות, בוחן במסך המחשב תמונות המעידות על מצב עורו של מטופל הנמצא בקצה השני של ארה"ב. קבוצת רופאים מרחבי העולם נפגשת באמצעות ועידת וידאו (Video Conference) בניסיון לאבחן חולה הסובל מסימפטומים מסתוריים. זהו שימוש נוסף לרופאים מקצועיים המעבירים מידע באמצעות קווי הטלפון במטרה לאבחן ולטפל בבעיות.

היתרון העיקרי של ה- Telemedicine הוא הגישה הישירה למומחים מרחבי העולם. החסרון העיקרי הוא הבעיה המשפטית הסבוכה של מתן שרות רפואי במדינות בהם לרופאים הללו אין רישיון לעסוק ברפואה (לרופא בארה"ב, למשל, אין רישיון למתן ייעוץ רפואי בישראל, אפילו לא במדינה אחרת בארה"ב עצמה). תביעת רשלנות במקרה כזה תהיה סבוכה עד מאד. נכון לעכשיו, לעומת זאת, לא ידוע על הגשת תביעה כזו נגד אף אחד.

מה שברור הוא כי ברשת קיים הפוטנציאל לשנות את יחסי ה"רופא-חולה" כפי שאנו מכירים אותם כיום. רופאים רבים בעולם כבר הקימו אתרים ברשת. חולים במחלות כרוניות, סכרת למשל, עוקבים אחר עצמם ושולחים את התוצאות לרופא, מדי יום ביומו, באמצעות ה- E-mail. רופאים, בכל התחומים, מאפשרים להתייעץ עמם על גבי הרשת (URL11,11A). אחד האתרים המפורסמים הוא של דר' וייל, רופא בעל שם עולמי, הדוגל בריפוי בדרכים טבעיות (URL12). לפני ששולחים אליו שאלה מומלץ להסתכל בשאלות שכבר נשאלו על מנת שלא ליצור כפילות בשאלות.

ברשת עוד הרבה אפשרויות עתידניות - כולן כבר ממתינות מעבר לפינה, אולם כמו כל דבר הקשור בה, יש להיות זהירים. תמיד יש לבדוק מהו ומיהו המקור ממנו אנו שואבים את המידע שלנו. במקרים מסוימים מה שאתה לא יודע - יכול בהחלט להזיק לך!



 

כיצד לבחון אמינות


ישנן מספר דרכים בהן אפשר לדעת, על פניו, אם הרופא שהנך עומד לפנות אליו באמצעות האינטרנט הוא מהימן או לא. ניתן לומר, באופן כללי, כי מספר המתחזים בתחום הוא נדיר למדי, וברוב המקרים תתקלו ברופאים אמיתיים השמחים לספק שרות מקצועי - בתשלום או בחינם. יחד עם זאת, חשוב להיות זהירים.

עליך לחשוד מיד אם מה שנאמר נראה לך פשוט טיפשי. דגל אדום נוסף הוא במקרה שהרופא שאליו אתה פונה מתיימר לשפוט אותך - רופאים אמורים להיות אובייקטיבים. עדיף לא לפנות לרופאים שהביוגרפיה שלהם נראית חשודה משהו, או שלמדו במקומות לא מוכרים.

ניתן גם לפנות לאנשי מקצוע בתחום איתור המידע באינטרנט, היכולים לדעת מהם האתרים המומלצים בתחום - אתרים שנבדקו ונתגלו כמהימנים.



 

פסיכולוגיה


תחום רפואי נוסף הוא תחום הטיפול הפסיכולוגי, אולם שימו לב - אתרים המציעים טיפול פסיכולוגי יכולים להוות בעיה, כיוון שמטפל המעריך את עצמו אינו יכול לאבחן מטופל ללא נוכחותו של זה במרפאתו. האפשרות לקבל מידע נוסף, מעבר לנאמר על ידי המטופל, באמצעות התבוננות בו למשל, היא קריטית לקביעת האבחנה. לכן, פסיכולוגים העובדים ברשת טוענים כי הם אינם "מטפלים" אלא "מייעצים" וגם על זה ניטש ויכוח מר בינם לבין עצמם (URL13). למרות זאת הענף הזה משגשג בעיקר כי האנשים הפונים ליעוץ שכזה נהנים מיתרון האנונימיות. באופן כזה, ניתן לשאול את כל השאלות הכי מביכות מבלי שתתצטרך להסתכל למטפל שלך בעיניים.

אם אתה מתעניין ברפואה, אבל לא מחפש להתעמק בפרטי הפרטים אלא להתעדכן במה שחדש בכל התחומים, ישנן מספר סוכנויות ידיעות בתחום הרפואה היכולות, מידי יום ביומו או אחת לכמה ימים, לשגר את החדשות האחרונות מעולם הרפואה הישר לתיבת הדואר האלקטרוני שלך (URL14,14A).



 

מידע מקצועי


גם לאנשי מקצוע יש מה לחפש ברשת. ישנם אתרים, קבוצות דיון ורשימות דיוור, המוגבלים לאנשי מקצוע בלבד. הדיונים המתקיימים בהן מקצועיים לחלוטין (URL15). מקור נוסף למידע הם המגאזינים המקצועיים המופיעים ברשת. מגוון אדיר של עיתונות רפואית מיוצגת ברשת. ה- British Medical Journal וה- Lancet הם רק שתי דוגמאות לכך (URL16). לעיתים, לא כל הכתבות מופיעות בגירסה מלאה, אלא רק הכותרת של המאמר או התקציר שלו.

אפשרות נוספת להגיע למידע רפואי מקצועי היא באמצעות מאגרי המידע המסחריים כגון (Dialog URL17). במאגרי מידע אלו קיים מידע רפואי שרוב הסיכויים שלא ימצא ברשת. החסרון העיקרי הוא שיש לשלם עבור המידע הזה.

ה- Medline גם הוא מאגר מידע אדיר בנושא רפואה (URL18). באופן כללי החיפוש בו גם עולה כסף, אולם יש מספר אתרים באינטרנט המאפשרים חיפוש ב- Medline ללא תשלום (למשל דרך האתר של Health World שהזכרתי קודם (URL6).

Citizen 1 Healthcare Internet Tool הוא שם של תוכנה שניתן להוריד אותה מהרשת, לתקופת ניסיון (URL19). כלי זה הוא הראשון מסוגו בתחום הרפואה המשתמש בטכנולוגיית החיפוש המקביל (Paralel Searching). כלומר, לאחר שהגדרת מה אתה מחפש, תוצאות מחקרים, תרופות חדשות, חברות מתחרות בעולם הרפואה או כל נושא אחר העולה על דעתך, מועלים בזה אחר זה תוצאות החיפוש במאות אתרים ומאגרי מידע. בעודך מוריד עמוד זה או אחר המענינים אותך, ממשיך הכלי לעבוד ולאסוף מידע רלוונטי. כל זה נעשה במהירות ובחיסכון עצום של זמן וכסף. החיסרון העיקרי של הכלי הזה הוא מחירו, העומד על כ-1,500 דולר.

ישראל מפגרת בהרבה אחרי ארה"ב בכל מה שקשור לאתרים רפואיים. חיפוש ב"תפוז" ( URL20), תחת "מדע/חינוך" - "בריאות" מעלה מספר אתרים המנסים לעשות משהו דומה. בין היותר טובים אציין את "גב בריא", האגודה למניעת אלכוהוליזם בישראל, פרוייקט איידס -ירושלים והאתר של "שערי צדק". ישנו גם אתר העוסק בפסיכולוגיה, המאפשר גם להתייעץ, אולם השירות הזה עדיין לא מפותח דיו.



 

לסיכום


באינטרנט יש מאגר בלתי נדלה של מידע רפואי. ניתן להשתמש במידע הזה על מנת להרחיב את השכלתנו במחלה שלנו או של בני משפחתנו ולא להסתפק עוד במידע המתקבל על ידי הרופא. ידע פרושו כח. בעזרת הכח הזה נוכל להתמודד טוב יותר עם מחלותינו, ולקבל החלטות נבונות יותר לגבי עתידנו ודרך חיינו - החלטות המבוססות על ידע.
והעיקר שנהיה בריאים.



URL1: http://www.cityscape.co.uk/users/ad88/dent.htm
URL2: http://www.oncolink.upenn.edu
URL3: http://www.diabetes.net
URL4: http://www.cloud9.net/~thorpy
URL5: http://www.acupuncture.com
URL6: http://www.healthy.net
URL7: http://www.amhrt.org
URL7A: http://www.ama-assn.org
URL8: http://www.coil.com/~grohol/news.htm
URL9: http://www.radsci.ucla.edu/telemed/zhuling
URL10: http://int-telemedicine.com:80
URL11: http://www.rain.org/~medmall/ask/asklandon.html
URL11A: http://www.druginfonet.com/askmd.htm
URL12: http://cgi.pathfinder.com/@@Hd5PQAUAr9J2WO3@/drweil
URL13: http://www.cmhc.com
URL14: http://www.reutershealth.com
URL14A: http://www.ivanhoe.com
URL15: http://www.pslgroup.com
URL16: http://www.bmj.com
URL17: http://www.dialog.com
URL18: http://igm.nlm.nih.gov
URL19: http://www.citizen1.com
URL20: http://www.tapuz.co.il

ביבליוגרפיה:
כותר: עולם הרפואה באינטרנט
מחברת: אזולאי-סהר, קרן
תאריך: לא ידוע 1997 , גליון לא ידוע
שם כתב העת: אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם
הוצאה לאור: אריג'נט