הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > שלטון וממשל > יחסי חוץעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > ההיסטוריה של מדינת ישראלעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > ההיסטוריה של מדינת ישראל > מדיניות חוץ


1964 : ביקור האפיפיור
מחבר: יואל רפל


מקסם
חזרה3

לראשונה בהיסטוריה הגיע האפיפיור לביקור במדינת ישראל. האפיפיור פאולוס ה-6 הגיע ב-5 בינואר מירדן לביקור בן 11 שעות. האפיפיור התקבל בטקס ממלכתי, סקר משמר כבוד ויצא לבקר באתרים המקודשים לנצרות: נצרת, טבריה, כפר-נחום והר האושר. משם נסע לירושלים, והתקבל על-ידי ראש העיר מרדכי איש שלום. הביקור זכה לסיקור בינלאומי נרחב באמצעי התקשורת בעולם.

פאולוס ה-6 לא הזכיר בביקורו את השם ישראל, והדגיש כי הביקור הוא בעל אופי דתי ולא מדיני. בישראל לא הכול שבעו נחת מהביקור, שצוין על-ידי הנשיא שזר "מאורע שאין לו אח ורע בתולדות העמים".

אירועים נוספים בשנה זו:
* באותה שנה הושלמו עבודות המוביל הארצי מפעל מים שהוליך את מי המדינה מהצפון אל הדרום ואפשר להגדיל את שטחי החקלאות בדרום הארץ. המוביל נבנה כך שישאב מים מהכנרת אל אגמי בקעת בית נטופה, ומשם מוזרמים המים בצינורות ענק עד לנגב. מפעל המוביל הארצי היה מבצע טכני מסובך, וגרר איומים לא מעטים מצד מדינות ערב השכנות. המוביל הארצי נחשב לאחד ממפעלי הפיתוח הגדולים ביותר בישראל.
* ב-25 במאי התקיים הכנס הראשון של המועצה הפלסטינית והוקם ארגון אש"ף - הארגון לשחרור פלסטין. האמנה הפלסטינית שוללת את זכות קיומה של ישראל ומתייחסת אל הציונות כאל תנועה תוקפנית וגזענית. המנהיג הראשון של התנועה היה אחמד שוקיירי.
* ב-9 ביולי 1964, 24 שנים לאחר פטירתו של זאב ז'בוטינסקי, נענתה ממשלת ישראל לבקשת משפחתו להעלות את עצמותיו ואת עצמות אשתו יוהנה לישראל. זאב ז'בוטינסקי נקבר בחלקת גדולי האומה בהר הרצל בירושלים.
* יצחק רבין התמנה לרמטכ"ל במקומו של הרמטכ"ל צבי צור.

ביבליוגרפיה:
כותר: 1964 : ביקור האפיפיור
מחבר: רפל, יואל
שם  הספר: אישים ומעשים בישראל : ספר היובל
עורכי הספר: אהרוני, שרה; אהרוני, מאיר
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מקסם