הסדרי נגישות



ערבים אזרחי ישראל - דתות
מחברת: ד"ר דורית למברגר


גשר מפעלים חינוכיים
חזרה3

הרוב המכריע של האוכלוסייה הערבית בישראל (כ-82%) הם מוסלמים סונים. יש בקרבם מיעוט נוצרי משמעותי (כמעט 10% מהם), שחלקו משתייך לכנסייה הקתולית וחלקו לכנסיות אורתודוקסיות (יווניות). האוכלוסייה הנוצרית איננה אחידה. היא מתפצלת לעדות שונות, השומרות על מסגרתן העצמאית ועל גיוון של קהילות, מסדרים וכיתות. מרביתם יושבים ב-21 ישובים ערבים נוצרים.

קבוצה נוספת שנהוג לשייך לאוכלוסייה הערבית בישראל היא הדרוזים, אם כי חלק מהדרוזים אינם רואים עצמם כערבים, והם מהווים קבוצה תרבותית-דתית מגובשת בפני עצמה.
הצ'רקסים אינם חלק מהאוכלוסייה הערבית בישראל, אף כי אלו היושבים בארץ הם מוסלמים. מקור הצ'רקסים בקווקז ומוצאם אירופאי (הם אינם קשורים לעם הערבי).
האיסלאם מחולק לשני פלגים עיקרים: סוּנָה (سُنّة), שנחשבת לאורתודוקסיה של האיסלאם וכוללת כ-90 אחוזים מהמוסלמים, והשִׁיעָה (شيعة היא המילה הערבית לסיעה), שהתפצלה מהסונה עקב חילוקי דעות על הנהגת האיסלאם לאחר מות הנביא מוחמד. בנוסף קיימים עוד פלגים.
באיסלאם הסוני עצמו יש אסכולות וגוונים.
מן האיסלאם (במיוחד מהאיסלאם השיעי) התפלגו דתות אחרות, למשל: הדרוזים, העלווים, הבהאים ועוד. בדתות אלה אפשר למצוא שרידים למנהגים מוסלמיים, אם כי הן נחשבות לדתות נפרדות, היות שהתרחקו במידה ניכרת מן האיסלאם.
ההלכה המוסלמית מכונה "שריעה" ("דרך הישר"). בדומה להלכה היהודית היא מכוונת את צעדיו של המאמין בכל מקום ובכל זמן, למן הלכות הנישואין ועד להלכות ההתנהגות בשירותים. אין הפרדה בין הדת לבין החיים - הקוראן (הספר הקדוש לאיסלם) הוא תורת חיים. אצל המוסלמים האדוקים נחשב השימוש בבתי משפט חילוניים כפנייה לערכאות של עבודה זרה.
הקוראן - הוא הספר הקדוש בדת האיסלם. הוא נחשב להתגלות דברי האל (אללה) לבני האדם, שהועברו באמצעות המלאך גבריאל (ג'יבריל), למוחמד, נביא האיסלם.
אלה דברי אלוהים חיים, שאין עליהם ערעור. חלקם נאמרו למוחמד במֶכָּה וחלקם במְדִינָה. בקוראן יש 114 סוּרוֹת (פרקים), חלקן פיוטיות וחלקן משפטיות. הקוראן כתוב בערבית, ואסור לתרגמו, אך מותר לפרשו בשפות שונות. אסור לעטרו באיורים, אלא בציטוטי פסוקים בכתב ערבי מיוחד (ערבסקות).


מעבר ללקסיקון > לקסיקון אזרחות