הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > טרור > ארגוניםעמוד הבית > אחר > טרור > התמודדות עם טרור


ספטמבר השחור (1970)
מחברים: עו"ד יניב אופק; הראל לוי


מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
חזרה3

הלך הרוח לפני פרוץ האירוע

שנת 1968, ארגונים פלסטינים השוהים בממלכת ירדן, תוקפים את ישראל משטחה של ירדן. ראש ממשלת ישראל, לוי אשכול, מורה לתקוף את הכפר כראמה,(Karameh) המשמש בסיס אימונים לפלסטינים. בתקיפה נהרגו 120–170 פלסטינים. ישראל ספגה אבדה של 28 חיילים. יַאסֶר עַרַפַאת הצליח לברוח ולהינצל.

חוסיין, מלך ירדן, מבין שארגונים האלה פוגעים בשלום ממלכתו ויוצרים לו בעיות הן מבית והן מחוץ. בנובמבר באותה השנה הוא חתם עם הארגונים הפלסטיניים על "הסכם שבעת הסעיפים". ההסכם מגביל את פעולת הארגונים בירדן ומחייב אותם להישמע לחוק ולמשטרה הירדנית.

אך הפלסטינים לא כיבדו את ההסכם עם מלך ירדן: בשנת 1969 הם ביצעו כ-3,170 פעולות טרור נגד מדינת ישראל מתוך שטחה של ירדן.

השתלשלות האירועים בחודש ספטמבר (השחור) 1970

ביום 1 בספטמבר 1970 בוצע ניסיון כושל להתנקש בחייו של חוסיין, מלך ירדן. בימים שלאחר מכן חטפו פלסטינים שלושה מטוסים והנחיתו אותם בירדן. המלך הבין כי ממלכתו רעועה, וניצל את דעת הקהל העולמית, המגנה את האירוע: ב-17 בספטמבר 1970 הפציץ הצבא הירדני בסיסים של המחבלים הפלסטינים בירדן. הירדנים טעו באומדן כוחם של הפלסטינים, ולכן התקפה זאת נמשכה יותר מהמתוכנן.

בגבול הצפוני של ירדן ראתה סוריה הזדמנות להתערב במאבק, ואולי אף הזדמנות להרחיב את שטחה. אוּגְדָה של הצבא הסורי חדרה לשטחה של ירדן באמתלה של עזרה לפלסטינים.

מלך ירדן שלח חטיבת שריון להילחם בסורים, ופנה אל ארצות הברית וגם אל ישראל בבקשה לסייע לו לסלק את הסורים משטח הממלכה. ארצות הברית פעלה בשני תחומים: היא קידמה משחתת לאזור כדי לסייע לירדנים, ואף הפעילה לחץ דיפלומטי. ישראל ביצעה הפצצות-דֶמֶה וטיסות-סיור של מטוסי קרב מעל הכוחות הסורים – עד שהסורים נסוגו.

תוצאות המבצע

ביום 27 בספטמבר 1970 נאלץ חוסיין מלך ירדן, בצעד משפיל, לחתום פעם נוספת על הסכם עם הפלסטינים. הפעם נחתם ההסכם במצרים, בחסותם של המצרים ושל הסורים.

ההסכם קבע, בין היתר, שירדן תתמוך במאבק של תנועות השחרור הפלסטיניות, ואילו ארגונים אלה יכירו בשליטה הבלעדית של המשטרה הירדנית בשטחי הממלכה.

באשר למספר ההרוגים והפצועים בפעולות אלה – יש שלוש גרסאות שונות מאוד זו מזו:

• ישראל טענה שנהרגו 25,000 פלסטינים.

• ירדן טענה שנהרגו 2,500 פלסטינים.

• הפלסטינים (בראשות יאסר ערפאת) טענו שנהרגו 3,400 פלסטינים ושנפצעו 10,800.

לאחר אירועים אלה בחודש ספטמבר 1970 נוסד ארגון טרור חדש, אשר כינה את עצמו "ספטמבר השחור", וחרט על דגלו להילחם בישראל ובארצות הברית.

פעולות טרור בולטות במיוחד של הארגון "ספטמבר השחור":

• חטיפה ורצח של ראש ממשלת ירדן, וספי א-תל (Wasfi al-Tal), בשנת 1971.

• חטיפת מטוס הנוסעים סַבֶּנָה ב-8 במאי 1972 (המטוס ונוסעיו שוחררו על-ידי סיירת מטכ"ל של צה"ל.)

• רצח 11 הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן בשנת 1972

באמצע יולי 1971 ניצל המלך חוסיין את היסח הדעת של מצרים ושל סוריה, שהיו עסוקות בענייניהן הפנימיים (מצרים הייתה עסוקה במות נשיא המדינה מהתקף לב, וסוריה הייתה עסוקה בהפיכה, שביצע חַפֶאז אלאַסַד Hafez al-Assad). המלך הכריח את הפלסטינים לחתום על הסכם שלישי עם ממשלת ירדן. הסכם זה פגע בארגונים הפלסטינים (החזית העממית והחזית הדמוקרטית) וביכולתם לתפקד. אך הארגונים האלה התנגדו למהלך זה, והמשיכו בשלהם. המלך המשיך לרדוף את הפלסטינים במשך 10 חודשים נוספים, עד שגירש את הארגונים ואת העומדים בראשם.

בפעילות זאת הסגירו את עצמם לידי ישראל 72 פלסטינים – בשל חששם מהמשטר הירדני.

פריט זה נכתב עבור חוסן

ביבליוגרפיה:
כותר: ספטמבר השחור (1970)
מחברים: אופק, יניב (עו"ד) ; לוי, הראל
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.