הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > טרור > אירועים ופעילויות טרורעמוד הבית > אחר > טרור > התמודדות עם טרור


מבצע "זעם האל"
מחברים: עו"ד יניב אופק; אסף בכר


מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
חזרה3

מבצע זַעַם הָאֵל הוא מבצע סודי של מדינת ישראל, שמטרתו: חיסול בכירי ארגון הטרור הפלסטיני, סֶפְּטֶמְבֶּר הַשָׁחוֹר. חברי הארגון הזה תכננו פעולות טרור נגד מטרות ישראליות באירופה ובישראל. על המבצע החליטה ממשלת ישראל בספטמבר 1972 בעקבות טבח 11 הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן (5 בספטמבר 1972). את משימת איתורם וחיסולם של חברי ארגון הטרור הטילה על הַמוֹסָד ראש ממשלת ישראל דאז, גולדה מאיר. היא הקימה ועדת שרים מצומצמת, שכונתה "ועדת X", שתפקידה היה לאשר כל חיסול בנפרד.

איתור המחבלים היה קשה. הם פעלו במדינות שונות באירופה ובמזרח התיכון, ושמרו על סודיות: פעלו בצורה מְמוּדֶרֶת ובשמות בדויים, הסתתרו והיו חשדנים ורגישים מחשש שיעקבו אחריהם.

המוסד הפעיל רשת של מודיעים לאיתור המחבלים. היה עליהם לדווח על כל זיהוי של איש מרשימת החיסול. כאשר התקבל מידע על אחד המבוקשים, החלו לעקוב אחריו, כדי לוודא שזהו אכן המבוקש. לאחר מכן תכננו כיצד יש לחסל אותו בצורה "נקייה", כלומר – שלא יעלו על עקבות המחסלים הישראלים, ושלא ייגרם נזק לאנשים חפים מפשע בסביבת המחוסל.

החיסולים בוצעו באמצעים שונים ומגוונים. על המבוקשים הופעל גם לחץ פסיכולוגי, כדי להגביר אצלם את תחושת הרדיפה. הלחץ נעשה באמצעות שליחת רמזים מאיימים, ובין היתר גם באמצעות פרסום מוֹדָעוֹת אֵבֶל פיקטיביות בעיתון על שם המבוקשים – בעודם בחיים.

חוסלו שמונה חברי ארגון הטרור "סֶפְּטֶמְבֶּר הַשָׁחוֹר"

המוסד הצליח להגיע אל שמונה מחברי ארגון הטרור:

1. עדל והיר זועייטר – בכיר בארגון הטרור. נהרג ב-16 באוקטובר 1972 בפתח דירת ידידה בעיר רומא, איטליה. שני אנשים ירו בו באקדחים בעלי משתיק קול.

2. ד"ר מחמוד המשארי – מספר 2 בארגון. נפצע קשה ב-2 בדצמבר 1972 מפיצוץ של מטען, שהוטמן בשולחן בביתו בצרפת, ומת מפצעיו בבית חולים כעבור כמה ימים. לפני מותו הספיק להאשים את אנשי המוסד בכך שרק הם היו מסוגלים לבצע את ההתנקשות בו.

3. חוסיין עבד אלח'יר – סוכן בארגון הטרור. שימש איש קשר של הארגון עם ברית המועצות. נהרג מפיצוץ בחדר מלונו באי קפריסין ב-24 בינואר 1973.

4. באסל אל קובייסי – איש ארגון הטרור, אחראי לפעולות טרור רבות, ובהן תכנון הפיגוע רב-הנפגעים בנמל התעופה בן גוריון (מאי 1972). היה אחראי על מצבור הנשק של הארגון באירופה ועל האספקה למִבצָעים שלו. נורה למוות ב-6 באפריל 1973 ליד כנסיית מדלן בפריס, צרפת.

5. סעיד מוקאסי – מחליפו של חוסיין עבד אלח'יר. חוסל ב-7 באפריל בקפריסין.

6. יוסוף א-נג'אר – קצין המבצעים והמודיעין של ארגון הטרור. נורה למוות בדירתו בביירות, בירת לבנון, במבצע אביב נעורים, שביצעו באפריל 1973 כוחות ישראליים (צנחנים, סיירת מטכ"ל, הקומנדו הימי והמוסד). במבצע נהרגו עשרות מחבלים ובכירים של אש"ף.

7. מוחמד בודייה – לוחם ארגון הטרור האַלְגִ'ירִי FLN (חזית השחרור הלאומית), אשר סייע רבות לארגון ספטמבר השחור. בודייה כונה "כחול הזקן" ונודע כרודף נשים וכנהנתן. נהרג בפיצוץ מכוניתו ברובע הלטיני בפריס, צרפת, ב-28 ביוני 1973.

8. עַלִי חָסָן סַלַאמֶה – ראש ארגון ספטמבר השחור, הידוע גם בכינוי "הנסיך האדום". נהרג בפיצוץ מכונית תופת ליד מכוניתו בביירות, לבנון, ב-22 בינואר 1979. לפני כן הוא היה יעד לחיסול בלִילְהָאמֶר (עיירה בנורבגיה), ב-21 ביולי 1973. הפעולה השתבשה בשל טעות בזיהוי: לרוע מזלו, דמה המלצר המרוקני, אחמד בושיקי, דמיון מפתיע לסלאמה.

בעקבות הכישלון הזה הופסק מבצע זעם האל. ישראל המתינה יותר מחמש שנים עד שהצליחה לחסל את סלאמה.

תוצאות המבצע: השבת כוח ההרתעה של ישראל

א. נהרג סוכן המוסד, ברוך כהן – במבצע זַעַם הָאֵל נהרג סוכן המוסד, ברוך כהן ז"ל, במארב של הארגון ספטמבר השחור. הוא נהרג במדריד (ספרד), כאשר פעל בשם בדוי בניסיון לגייס מודיע מארגון הטרור.

ב. הושב כוח ההרתעה של מדינת ישראל – המבצע השיב למדינת ישראל כוח הרתעה רב, שנפגע בעקבות ההצלחות של ספטמבר השחור. המבצע הנועז והמתוחכם של המוסד שבה את לבם של אנשים רבים, והאדיר את שמו של המוסד בעולם.

ג. ספרים וסרטים – על המבצע נכתבו ספרים, והופקו שני סרטים עלילתיים: "חרב גדעון" (1986) ו"מינכן" של סטיבן שפילברג (2005).

לעיון נוסף:
א. סרט תיעודי על המבצע חלק 1: MOSSAD death in Lillehammer part 1/2
ב. סרט תיעודי על המבצע חלק 2: MOSSAD death in Lillehammer part 2/2
ג. הסרט "מינכן" - קטע: Munich – Theatrical Film Trailer

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.

ביבליוגרפיה:
כותר: מבצע "זעם האל"
מחברים: אופק, יניב (עו"ד) ; בכר, אסף
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.