הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > טרור > פעילי טרור


עלי חסן סלאמה
מחברים: עו"ד יניב אופק; אסף בכר


מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
חזרה3

עלי חסן סלאמה היה בכיר באש"ף (הארגון לשחרור פלסטין), ראש הארגון סֶפְּטֶמְבֶּר הַשָׁחוֹר, ואחראי למספר רב של פעולות טרור נגד מטרות ישראליות ואחרות. הוא כונה "הנסיך האדום" בשל ייחוסו ובשל אורח חייו הראוותני.

סלאמה נולד בשנת 1940 (8 שנים לפני קום מדינת ישראל) בכפר קולה ליד העיר לוֹד. הכפר נחרב במלחמת העצמאות. אביו, חסן סלאמה, היה מראשי המרד הערבי בשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20. המרד היה נגד השלטונות הבריטיים ונגד היהודים בארץ-ישראל. במלחמת העצמאות (1948) היה האב בכיר בהנהגה הצבאית הפלסטינית, שלחמה נגד ישראל, והוא נהרג בקרב בראש העין.

הצטרף לפת"ח

בשנת 1948 הגיעה משפחת סלאמה ללבנון, והילד עלי חסן סלאמה גדל במחנה פליטים בביירות. לאחר מלחמת ששת הימים (1967) לחצו עליו בני משפחתו ללכת בדרכי ההנהגה אביו, והוא הצטרף לתנועה פת"ח.

ממקימי הארגון סֶפְּטֶמְבֶּר הַשָׁחוֹר

במהרה התחבב סלאמה על מנהיג פת"ח, יאסר ערפאת, והתגלה כבעל כישורים יוצאי דופן. הוא נשלח לאימוני גרילה ומודיעין מיוחדים, והיה ממקימי הארגון סֶפְּטֶמְבֶּר הַשָׁחוֹר, ומפקדו. היה זה ארגון של אנשי פת"ח, אשר החליטו לנקום בירדנים בעקבות אירועי ספטמבר 1970. באירועי דמים אלה, שאירעו בממלכת ירדן, נהרגו אלפי פלסטינים תושבי ירדן בעימותים עם השלטונות הירדניים, ורבים מארגוני ההתנגדות הפלסטיניים גורשו מירדן.

הטבח במינכן

כמפקד ארגון סֶפְּטֶמְבֶּר הַשָׁחוֹר היה סלאמה אחראי לפעולות טרור נגד השלטון הירדני, וכן היה האחראי לחטיפת מטוסים, להטמנת מטענים, להברחות נשק ואף לטבח 11 הספורטאים הישראלים באולימפיאדה במינכן (5 בספטמבר 1972).

ישראל מחפשת אותו

לאחר הטבח במינכן הוחלט בישראל לחסל את צמרת הארגון, ובראשו – את עלי חסן סלאמה. היה זה מבצע של הַמוֹסָד, שנודע בשם: זַעַם הָאֵל. ואכן, רבים מחברי הארגון וממנהיגיו חוסלו, אך את "הנסיך האדום" החמקמק לא הצליחו לתפוס.

הטעות הטראגית בעיירה לִילְהָאמֶר

בקיץ 1973 (נורבגיה). אנשי המוסד חיסלו אותו, והודיעו למפעילים שלהם כי החיסול התבצע בהצלחה. רק יממה לאחר מכן התגלתה הטעות הטראגית של המוסד: האדם שחוסל היה אַחְמֶד בּוּשִׁיקִי, מלצר ממוצא מרוקני, שלרוע מזלו, דמה דמיון רב לעלי חסן סלאמה. מאוחר יותר התברר שסלאמה שהה באותו הזמן בסְטוֹקְהוֹלְם (שוודיה).

שלטונות נורבגיה תפסו את אנשי הצוות, ובמשפט נגזרו עליהם תקופות מאסר קצרות. ישראל מעולם לא הודתה באחריות לחיסול בושיקי, אך התנצלה בפני ממשלת נורבגיה, ושילמה פיצויים לבנו של בושיקי בגובה 400,000 דולר.

הקים את כוח 17

עלי חסן סלאמה הבין כי חייו בסכנה, ושישראל רוצה את ראשו, הוריד פרופיל וחזר לביירות (לבנון). שם הוא התקרב אל המעגל המקורב של יאסר ערפאת ועלה בדרגות בארגון פת"ח. הוטלה עליו האחריות להקים את כוח 17 – יחידת עילית, שייעודה אבטחת אישים, ובראשם ערפאת, ועסקה בפעולות טרור נגד ישראל ובאיסוף מודיעין.

החיסול בביירות, הלוויה וסיפור חייו

סלאמה המשיך לעסוק בתכנון פעולות טרור נגד ישראל. לאחר פעולות טרור של פת"ח שבוצעו בסוף שנות ה-70 (של המאה ה-20), החליט ראש ממשלת ישראל דאז, מנחם בגין, בעצת המוסד לנסות שוב לחסל את סלאמה. סוכני המוסד חיפשו אותו בביירות, ולאחר שהתגלה וזוהה בוודאות, הוא חוסל.

היה זה ב-22 בינואר 1979. מכונית תופת שחנתה סמוך לרכבו, התפוצצה. היד שלחצה על כפתור ההפעלה של המטען הייתה של סוכנת המוסד ממוצא בריטי. לאחר החיסול היא נמלטה מביירות.

עלי חסן סלאמה הובא לקבורה במסע לוויה המוני של עשרות אלפים, אשר צעדו ברחובות ביירות אחרי הארון.

סיפור חייו ומותו של "הנסיך האדום" סופר בהרחבה בספרות ובקולנוע. ספרו של מיכאל בר-זוהר הישראלי: המרדף אחרי הנסיך האדום, וסרטו של סטיבן שפילברג האמריקני: מינכן – הם מן הידועים שבהם.

ביבליוגרפיה:
כותר: עלי חסן סלאמה
מחברים: אופק, יניב (עו"ד) ; בכר, אסף
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.