הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > דתות > איסלאם


מוסלמים
מחבר: נתי רכט


מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
חזרה3

הגדרה

בני דת מונותיאיסטית (המאמינים באל אחד) שנוסדה במאה השביעית בחצי האי ערב. מייסד האִסלאם הוא הנביא מוחמד, אשר נחשב בעיני המוסלמים כאחרון הנביאים.

הדת המוסלמית

  • האִסלאם מבוסס על חמישה יסודות, המכונים "עמודי האִסלאם" (ארכאן אלאִסלאם), שהם בעצם חמש מצוות מרכזיות המחייבות כל מאמין מוסלמי:
    1. אמירת ה"שהאדה" – המאמין מצהיר כי "אין אלוהים מלבד אללה ומוחמד הוא שליחו".
    2. תפילה – תפילה שיש לומר חמש פעמים ביום.
    3. צום רמדאן – צום שיש לקיים פעם בשנה, במשך חודש, מזריחת החמה ועד שקיעתה.
    4. מתן צדקה.
    5. חאג' – עלייה לרגל למכה, לפחות פעם אחת בחיים.

באִסלאם השיעי קיימת מצווה נוספת: ה"ולאיה", שהיא האמונה שעלי הוא "ולי אללה", כלומר "ידידו של אללה", והוא היורש הלגיטימי היחיד של הנביא מוחמד.

  • הספר הקדוש ביותר לאִסלאם הוא ספר הקוראן. הקוראן כתוב בשפה ערבית ספרותית, ועוסק בתחומים שונים כמו סיפורי העמים שקדמו לאִסלאם, סיפורי הנביאים, וביניהם משה ויהושע, הלכות, מצוות וחוקים. לצד הקוראן יש קובצי מסורות אודות הנביא מוחמד.
  • היום הקדוש לאִסלאם הוא יום שישי. ביום הזה מתכנסים המוסלמים במסגדים, בתי התפילה שלהם, לתפילה בציבור ולשמיעת דרשות.
  • העיר הקדושה לאִסלאם היא מכה , שבה נמצאת הכעבה. הכעבה היא מבנה קובייתי שחור וגדול שאותו מקיפים המוסלמים כחלק ממצוות החאג'. כל מוסלמי חייב לעלות פעם אחת בחייו למכה ולהקיף את הכעבה. בעיני הסונים, שהם בני הזרם המרכזי באִסלאם, העיר השנייה המקודשת היא אל-מדינה, ואחריה ירושלים. הערים המקודשות בעיני השיעים, זרם מרכזי נוסף באִסלאם, הן: כרבלא ונג'ף שבעיראק, והעיר קום שבאיראן.

פלגים באִסלאם

באִסלאם קיימים שני זרמים מרכזיים. הזרם הגדול והמרכזי הוא ה"סונה". הסונים מונים למעלה מ-80% מכלל המוסלמים בעולם.

הזרם השני בגודלו הוא ה"שיעה" (הסיעה). השיעים התפצלו מן העדה המוסלמית המרכזית לאחר מותו של הנביא מוחמד, מייסד האִסלאם. בין השיעים ובין הסונים היו מאז חילוקי דעות קשים בנושאים דתיים שונים, ולפעמים הם אף גלשו לרדיפות אלימות. השיעה והסונה מתחלקות בתוכן לתת-זרמים נוספים. אחד מן הזרמים האלה הוא הדת הדרוזית, שמקורה באִסלאם השיעי, אף שכיום כבר איננה נחשבת כחלק מן האִסלאם.

במאה העשרים צמחו מן האִסלאם זרמים דתיים נוספים, ואף דתות חדשות, ובהן הבהאים, האחמדיה והאִסמאעיליה.

האִסלאם הפוליטי

במאה העשרים קמו באִסלאם כמה תנועות פוליטיות. הראשונה בהן הייתה תנועת "האחים המוסלמים", שנוסדה במצרים בשנת 1928 על-ידי חסן אל-בנא. התנועה הזאת שימשה מקור השראה לרוב התנועות האִסלאמיות שקמו בעקבותיה בארצות שונות במזרח התיכון. לאחר המהפכה האִסלאמית של חומייני באיראן, צמחו תנועות שכונו אִסלאמיסטיות – תנועות אִסלאמיות פוליטיות קיצוניות, ובהן החמאס, הגִ'האד האִסלאמי, אל-ג'מאעה אל-אִסלאמיה ואל-קאעדה. התנועות האלה עוסקות גם בפעילות טרור.

תפרוסת המוסלמים בעולם

בסך-הכול חיים כיום בעולם כ-1.3 מיליארד מוסלמים, שרובם מתגוררים ביבשות אסיה ואפריקה. בתרשים שלפניך מוצג מספרם (במיליונים) של המוסלמים בעשרת הארצות שאוכלוסייתן מונה את המספר הגדול ביותר של תושבים מוסלמים.

ביבליוגרפיה:
כותר: מוסלמים
מחבר: רכט, נתי
שם  הפרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: ד"ר ראובן אהרוני.