הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > היישוב בארץ ישראל טרם הקמת המדינה > היישוב בארץ ישראל בתקופה העותומנית [1516 - 1917]עמוד הבית > מדינת ישראל > ישובים וסוגי התיישבות > מושבים וכפריםעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > עליות לארץ ישראל ולמדינת ישראל > עלייה ראשונהעמוד הבית > ישראל (חדש) > היסטוריה > עליות לארץ ישראל ולמדינת ישראל > עלייה ראשונה


מושבות צפון הגליל : מטולה
מחבר: אריק לובובסקי


מקסם
חזרה3

המושבה מטולה נוסדה ב-ז' סיון התרנ"ו 1896. בגובה של 560 מעל פני הים שוכן היישוב על הגבול הצפוני של מדינת ישראל. מטולה בנויה על הר, משקיפה יפה על פני ארץ רבה: מדרומה הרי הגליל, עמק החולה ורמת הגולן וממזרחה הלבנון. השם מטולה, במקורו הערבי "אמטלה", פירושו: משקיף על פני הסביבה.

מצבה של המושבה היה חמור בשל תנאיה הקשים ובדידותה. במלחמת העולם הראשונה כבשו הבריטים את הארץ מדי הטורקים והגיעו צפונה ב-1918. אזור מטולה ושכנותיה מכונה "אצבע הגליל".

מייסדי מטולה נבחרו מבין הפועלים המצטיינים בארץ, יחידי סגולה לעם סגולה, והם הובאו מראשון-לציון, מחדרה ומעקרון, פועלים עבריים אשר הסתגלותם לחקלאות הייתה מהירה.

וכך כותב אליהו שייד, פקיד הברון: "רובם ככולם אנשים הגונים וחרוצים ומשביעים רצון כולם". הוא משבח את תבונותיהם הטובות ואת תבונתם הראויה לתשומת לב. "לפיכך יכולים אנו להטיל על פועלינו עבודות מאוד אחראיות". ונבחרו הטובים ביותר להקים את המושבה החדשה, ועלו למרומי הגליל בתחילת יולי 1896 והוכיחו כי מסוגלים הם להיות איכרים טובים.

במלחמת הקוממיות הייתה מטולה שוב בחזית מול הלבנון, שגם היא שלחה צבא נגד ישראל. לאחר המלחמה נשארה מטולה בחזית נגד כנופיות המחבלים שניסו לחדור לתחום ישראל. מזרחה למטולה, בתחום לבנון, משתרעת "פתח-לנד", ובמטולה חונה צבא ישראל ועומד על משמר הגבול הקרוב. מטולה שוכנת על הר, שלוחה מהר צפיה המתרומם בצדה, בקצה הרי נפתלי. בצדה עובר נחל עיון הבא מהלבנון ויורד לאורך אפיק עמוק אל עמק החולה והוא ממקורות הירדן הצפוניים. בראשיתה נקראה המושבה "אמטלה", אחר-כך נקראה ע"י מעפיליה "עם סגולה", לבסוף נשאר שמה בישראל "מטולה" (מלשון טל).

1896 תרנ"ו, שנה גדולה הייתה אז, כאשר העפילו 59 צעירים בני חיל לגליל העליון והקימו את המושבה מטולה. הנדיב הידוע הברון אדמונד דה רוטשילד שלח את אהרון אהרונסון, האגרונום הצעיר, למרומי הגליל. הקרקעות של המושבה מטולה השתרעו עד עמק החולה. אדמות תלחה, היא תל-חי, חולקו בין האיכרים והם החלו לעבדן. אדמות מטולה נקנו על-ידי פקיד הברון, יהושע אוסוביצקי, מידי הדרוזים, בעת המרד נגד הקיסרות העות'מאנית.

מטולה אוויר משובח לה, מטעים לתפארת ובתי נופש ומרגוע. מלונות מטולה הרים סביב לה, שדותיה טרשים וסלעים, בקושי הצליחו לעבודת השדה, אבל איכרי מטולה יהודים חרוצים, בזיעת אפם סיקלו האבנים. מטעים לתפארת נטעו, תלמים פילחו וחיטים זרעו. איכרי מטולה קשרו יחסי שכנות טובים והדוקים עם הערבים. מטולה שוכנת במרום הרי הגליל, כעין קן נשרים בראש צוקים מראה לה.

הידיעות המגיעות ממטולה בתחילת המאה דלות. לא נמצאו הסופרים או העיתונאים שהטריחו עצמם להעפיל למרום הגליל כדי לפרסם רשימה על האיכרים הרחוקים והמבודדים ולהודיע לקוראים העבריים על המתרחש בצפונה של ארץ-ישראל. המקום היה מרוחק ממרכזי היישוב. ייזכרו לטובה העושים למען המושבה בראשיתה: פקידיו הנאמנים של הברון רוטשילד - אוסוביצקי וחיים מרגלית-קלווריסקי.

קראו עוד:

מושבות צפון הגליל : ראש-פינה - אם מושבות הגליל
מושבות צפון הגליל : יסוד המעלה
מושבות צפון הגליל : מטולה (פריט זה)
מושבות צפון הגליל : משמר-הירדן

ביבליוגרפיה:
כותר: מושבות צפון הגליל : מטולה
מחבר: לובובסקי, אריק
שם  הספר: אישים ומעשים בגליל ובעמקים
עורכי הספר: אהרוני, שרה; אהרוני, מאיר
תאריך: 1997
הוצאה לאור: מקסם
הערות: 1. מהדורה ראשונה.
הערות לפריט זה:

1. אריק לובובסקי - בן למשפחת חלוצים במושבה יסוד המעלה. עוסק בסיפורת ובכתיבה אודות הגליל.