הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיהעמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > אחר > עישון, סמים ואלכוהול


ההשפעות המזיקות של החשיש
מחברת: יפה צוברי


הרשות הלאומית למלחמה בסמים
חזרה3

1. הקדמה

אנו ניצבים בפני גידול בשימוש בסמים "רכים "ו -"קשים "בכל רחבי העולם בארצות רבות הפך נגע הסמים לאויב העיקרי של החברה ,והוא כופה ייסורים נוראים על משפחות אין ספור. המחקר מגלה כי הסמים ה"רכים" מזיקים לגוף האדם בצורה קשה הרבה יותר מכפי ששיערנו עד כה ,ושהם מתווים את הדרך להתמכרות הנוראה עוד יותר לסמים קשים כמו הרואין וקוקאין. סקירה זו מסכמת בקיצור את הידע הנוכחי שלנו על השפעותיהם המזיקות של החשיש והמריחואנה.

1.1 מקורות החשיש והמריחואנה

את החשיש מכינים משרף המופרש מעליו של הצמח הקרוי קנאביס תרבותי (Cannabis sativa). הוא מכיל מספר רב של מולקולות ביו -אקטיביות ובהן יותר מששים נגזרות קנאביס (קנבינואידים). ההשפעות הפסיכואקטיביות, המשנות את התודעה, של החשיש נגרמות בעיקר על ידי דלתא – 9 – טטראהידרוקנבינול, או בקיצור THC. פרופסור ר. משולם מן האוניברסיטה העברית בירושלים נמנה עם החלוצים שעמדו על תכונותיו הכימיות ועל הפרמקולוגיה של THC. מרבית המחקרים המתוארים בסקירה זו נעשו תוך שימוש במריחואנה, שאותה מכינים מן העלים והפרחים המיובשים של הקנביס התרבותי. עוצמתה של המריחואנה פחותה במקצת מזו של החשיש. במילים אחרות, עצמתו של החשיש גדולה מזו של המריחואנה, וניתן להניח שנזקי השימוש בחשיש יהיו גדולים עוד יותר מאלה הנגרמים מן השימוש במריחואנה (גולד,1989). כמקובל במרבית המחקרים הפרמקולוגיים הנעשים כדי לחקור את ההשפעה השלילית של סמים, בוצעו רבים מן הניסויים הביולוגיים בנגזרות הקאנביס, המתוארים בסקירה זו, בבעלי חיים. מחקרים בחיות מעבדה ימשיכו למלא תפקיד חיוני בהערכת הסכנות לבריאות שגורם החשיש. לדוגמא, הפעילות הביולוגית של החומרים הנוצרים בגוף בגלל THC ניתנת למדידה בחיות מעבדה, אך קיים קושי טכני בביצוע אותם ניסויים עצמם בבני אדם (Marijuana and health,1982).

2. כיצד משפיע החשיש על הגוף?

2.1 נגזרות הקנאביס משפיעות כמעט על כל איבר בגוף

לא רק נגזרות –הקנאביס הפסיכואקטיביות, אלא גם כמה מאלה שאינן משפיעות על התודעה גורמות נזק לכמה מערכות איברים. המולקולות נגזרות הקנאביס מזיקות במיוחד בשל כושר המסיסות הגבוה שלהן בשומן, תכונה הגורמת להן להצטבר בקרומי התאים. מבחינה זו הקנביס דומה לדי די טי, חומר ההדברה שהשימוש בו נאסר מפני שהוא מצטבר בתאי הגוף (מאן,1987) מה קורה כשמישהו מעשן חשיש? נגזרות הקנאביס נספגות דרך הריאות לתוך מחזור הדם כמעט מיד עם תחילת העישון. ביציאתן ממחזור הדם הן חודרות אל תוך השומנים שבקרומי התאים בכל הגוף, ושם הם מתרכזות ומצטברות. מחקרים בבעלי חיים מראים שנגזרות הקנאביס עלולות להזיק לתאים בכך שהן חוסמות את המעבר של כימיקלים חיוניים – ובעיקר סידן – החייבים לעבור דרך קרומי התאים כדי שכל תא ימשיך לפעול בצורה תקינה. ככל שנגזרות הקנאביס מרוות את קרומי התאים, אלה עלולים לאבד את האנרגיה שלהם ולהפוך לתאים בלתי – נורמלים (גילקסון, 1988).

אין ספק שההשפעות המזיקות של החשיש על תאי הגוף הן הסיבה העיקרית לכל יתר ההשפעות השליליות של סם זה. הנזק לתאים נובע, קרוב לודאי, מהשפעת החשיש על הכרומוזומים וה DNA –שבתאים. מומחים בגנטיקה של התא טוענים כי חשיש הוא אחד מן הסמים המסוכנים ביותר מבחינת הנזק שהוא עלול לגרום
ל DNA – האנושי (מאן, 1987).

2.2 הגוף אינו נפטר בקלות מן החשיש

כיוון שנגזרות הקנאביס חבויות בתוך קרומי התאים ואינן נוטלות חלק בחילוף החומרים, הן אינן מתפרקות או נפלטות בנקל, אלא נשארות שקועות במשך חודשים בכל תא בגוף. התאים משמשים כמנגנון שחרור איטי המכניס למחזור את נגזרות הקנביס בריכוז נמוך מאוד. כל מי שמעשן חשיש בתדירות של יותר מפעם בשבוע (וכמה מן החוקרים סבורים שמספיקה גם תדירות של פעם בארבעה חודשים) עלול לא להיפטר אף פעם מן ההשפעות המזיקות של הסם על גופו (מאן, 1987).

3. מערכות גוף חיוניות הניזוקות מן החשיש

המומחים מסכימים כי החשיש הוא הסם שכושר ההישרדות שלו בגוף האדם ורוחב טווח השפעתו על תאי הגוף הם הגבוהים ביותר מכל הסמים שבשימוש בני אדם. רבות ממערכות הגוף החיוניות ביותר מותקפות בידי החשיש ורשימת ההשפעות המזיקות שלו מתארכת מדי יום. כמה מן הנזקים החמורים ביותר מתוארים להלן:

3.1 החשיש פוגע במוחך ומשנה לרעה את התנהגותך

ניתן לומר בוודאות מלאה כי החשיש גורם להשפעות חמורות על המוח, ובהן שינויים כימיים ואלקטרופיסיים. ההשפעות השליליות הוודאיות ביותר נגרמות לתפקוד השכלי ולהתנהגות. החשיש, במידת חומרה המקבילה ישירות לכמות הנצרכת, פוגע בקואורדינציה המוטורית ומשפיע על כושר המעקב והתפקודים החושיים והתפיסתיים החשובים לנהיגה בטוחה ולהפעלתן של מכונות אחרות: הוא גם פוגע בזיכרון קצר הטווח ומאיט את הלמידה. השפעות חמורות אחרות כוללות תחושת "ריחוף" ושאר שינויי מצב רוח כולל תופעות נפשיות שליליות כגון תקופות קצרות של חרדה, בלבול ופסיכוזה. קיימת נטיה לפאראנויה (פחדים וחשדות בלתי מוצדקים) והמשתמשים חשים אשליות של הישגים, תוך איבוד כושר השיפוט החשיש גם פוגע פגיעה עמוקה באישיות. המשתמשים בחשיש מפתחים את "תסמונת חוסר המוטיבציה", המאופיינת באדישות, התנהגות רפויה ,אי בהירות, התכנסות בתוך עצמם וחוסר מוטיבציה.

החשיש הופך את המוכשרים לבינוניים, את הבינוניים לטיפשים, ואת המתמודדים למפסידנים!

3.2 החשיש עלול להזיק לכושר הרבייה

אל תתעלם מן הסכנות לבריאותך שגורם החשיש בטענה "זהו גופי שלי ואני עצמי נושא בסיכונים". אישה הרה המעשנת חשיש מסכנת את תינוקה! כיוון שנגזרות הקנאביס עוברות בנקל דרך השליה אל העובר, עישון חשיש משמעותו הפחתת התזונה לוולד המתפתח. ממצאים מפחידים אחרים, שנבדקו והוכחו בבתי חולים אחדים בארצות הברית הם:

  • צירי הלידה של מעשנות חשיש כרוכים בסכנה רבה יותר מאלו של נשים שאינן משתמשות בסם.
  • מספרם של תינוקות של מעשנות חשיש הזקוקים לטיפול החייאה בחמצן כפול מזה של נשים שאינן משתמשות בסם.
  • מספרם של תינוקות של מעשנות חשיש שמתגלית אצלם צואת – עובר (meconium) הוא יותר מכפול יחסית לאלה שאינן משתמשות בסם. "מקוניום" מעיד על מצוקת העובר והוא מסוכן לוולד. הוא עלול להגיע לריאותיו בעת נשימתו הראשונה.

שימוש מתמשך בחשיש עלול לגרום לזרע בלתי תקין אצל הזכרים. ניסויים בבעלי חיים הראו שחשיש עלול לגרום להתפתחות ביציות בלתי נורמליות בנקבות עכבר (מאן,1987).
השפעות אלה של שימוש כרוני בחשיש עלולות להגביר את סכנת חוסר הפוריות ואת לידתם של תינוקות פגומים.

3.3 החשיש פוגע בריאותך

עישון החשיש פוגע בכל המערכת הריאתית ,מחללי הסינוסים סביב האף ועד למעמקיה של הריאה. מצויות עכשיו בידינו הוכחות חותכות שעישון החשיש פוגע לא רק בריאותיו של המעשן היום -יומי, אלה גם באלה המעשנים בסופי שבוע, שאינם מגלים, לכאורה, כל סימני נזק (מאן,1987). עישון החשיש מסוכן בעיקר כשהוא משולב בעישון סיגריות .שילוב זה עלול לגרום למצב קדם סרטני הקרוי squamous metaplasia. מחלת ריאות קטלנית נוספת, הידועה בשם "תיסמונת נפחת הסימפונות" (syndrome emphysema – bronchitis), עלולה להתפתח כתוצאה מעישון כרוני של חשיש (מאן, 1987).

3.4 השפעות על המערכת החיסונית

מחקרים בבעלי חיים הראו שחשיש פוגע במערכת החיסונית על ידי הפחתה בייצורן של כדוריות הדם הלבנות. אף כי תוצאות המחקרים שנעשו בבני אדם פחות חד - משמעיות ,ברור עכשיו שהשימוש בחשיש גורם לפגיעה מסוימת בכושר החיסוני. נראה שהפגיעה נרפאת אחרי הפסקת השימוש בסם (גולד, 1989). הפגיעה האפשרית למערכת החיסונית הנובעת מן השימוש בחשיש עלולה לבוא לידי ביטוי אצל חולים בעלי בעיות חיסוניות או הנתונים בסכנת זיהום, כמו במקרה של חולי סרטן (גולד, 1989).

3.5 השפעות על מערכת הלב וכלי הדם

עישון חשיש גורם להאצה כמעט מיידית של קצב הדופק בשיעור של עד 30 אחוזים ולעליה מתונה בלחץ הדם. השפעות אלה של החשיש על מערכת הלב וכלי הדם מהווה איום על אנשים הלוקים בבעיות לב או מחזור הדם, כגון אנשים הסובלים מיתר מתח, מחלות מערכת הדם למוח או טרשת העורקים. סכנות החשיש במערכת הלב וכלי הדם בטווח הארוך עדיין אינן ידועות אך ברור שהחשיש עלול להחמיר בעיות קיימות של הלב. ידוע שהסם גורם שינויים באלקטרוקרדיוגרמה (רישום פעולות הלב) (ביקונספילד ואחרים, 1972).

3.6 חשיש ושתיית אלכוהול

מאחר והחשיש מכיל מרכיבים נוגדי הקאה ,שילוב של חשיש ואלכוהול (מקובל אצל משתמשים) יכול לגרום למוות כתוצאה משתיית אלכוהול מאחר והחשיש מונע מהגוף לסלק חומרי הפסולת על ידי הקאה עקב שתייה מופרזת.

קראו עוד:
מריחואנה - כל האמת

ביביליוגרפיה:

Beaconfield P, Ginsburg J, Rainsbury R (1972) Marihuana smoking: Cardiovascular effects in man and possible mechanisms. N Engl J Me, 287, p. 209-212.

Gilkeson, R.C. (1988) Marijuana: Toxic to Cells, Drug Awareness Information Letter (march 1988, Revised).

Gold, M.S. (1989) In: Marijuana, Drugs of Abuse Vol. 1, Plenum Publishing Corporation.

Mann P. (1987) In: Marijuana, The Myth of Harmlessness Goes Up in Smoke, Medical Education and Research Foundation.

Marijuana and Health, Report of Study by a Committee of the Institute of Medicine, Div. of Health Sciences Policy, National Academy Press, Washington DC, 1982.

ביבליוגרפיה:
כותר: ההשפעות המזיקות של החשיש
מחברת: צוברי, יפה
שם  האתר: הרשות הלאומית למלחמה בסמים
בעלי זכויות : הרשות הלאומית למלחמה בסמים
הוצאה לאור: הרשות הלאומית למלחמה בסמים
הערות לפריט זה: 1. המאמר נכתב ביוני 2001.