הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > ספרות ושירה > שירה > שירה עברית > אישים


אבות ישורון


מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית ישראל. משרד החינוך. האגף לתכנון ופיתוח תוכניות לימודים
חזרה3

משורר ישראלי, חי בשנים 1904 - 1996. נולד באוקראינה ועלה לארץ ב-1925. בשנותיו הראשונות בארץ עבד כשומר כרמים וכבנאי. חי וכתב בתל-אביב. שירו הראשון, "צום וצימאון", פורסם ב-1934 ואילו ספר שיריו הראשון "אל חכמות דרכים" הופיע ב-1942. מאז פרסם שבעה קובצי שירה נוספים. לאחר מותו הוענק לו פרס ישראל.

ישורון מתאפיין בעברית ייחודית, אשר משלבת את השפות השונות המדוברות בארץ - עברית, יידיש וערבית - ויוצרת רטוריקה חדשה. הוא נוהג לחבר מלים, כמו למשל "גוּשֵץ", חיבור של גוש ועץ, או המלה "מהלאך", צירוף של מלאך ומהלך. גם הכתיב של ישורון מיוחד במינו. הוא מעדיף, למשל, להשמיט את האות "ו" כשהיא מתפקדת כשוּרוּק ולהשתמש במקומה בתנועת הקוּבוּץ - בכך הוא מעניק לשפה אופי עתיק, ארכאי (לדוגמה: "היה הולך ברגל כל שבֻע / נדיר נסעֻ במכונית"). השירים בקבציו האחרונים מתפרסים על טורים ארוכים ומבטלים את הסימטריה ואת הצורה הקבועה.

על כתיבתו אומר אבות ישורון: "אינני הולך לכתוב דברים שהתכוונתי. אני הולך לכתוב דברים המגששים באפילה... אני לא מגיע לשיר אף פעם. לרחשושים ולזעזועים אני מגיע, ולמלים סדוקות ומרוסקות... השיר הוא דרך חיים. כל מה שנדבק לך בדרך מן החימר, מהבוץ, מהאדמה - זה השיר."

שיריו קובצו ב"אבות ישורון - כל שיריו" בכמה כרכים.

ביבליוגרפיה:
כותר: אבות ישורון
שם  התקליטור: שירים בתערוכה : דיאלוג בין שירה לאמנות פלסטית
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. האגף לתכנון ופיתוח תוכניות לימודים
הערות: 1. נהול מדעי ודידקטי: ד"ר פנינה שירב.
2. פיתוח וכתיבה: ד"ר פנינה שירב (מרכזת הצוות), מינה הוכברג, דבורה אמיר, נורית נתנאל.
3. כתיבת החומר באמנות: אבי כץ.
4. עריכה: לימור ויסמן.
5. ניהול מולטימדיה: אפרת טורג'מן.
6. תקליטור זה הוא פרי פיתוח משותף של שני הגופים הבאים: ת"ל- האגף לתוכניות לימודים, המינהל הפדגוגי, משרד החינוך, התרבות והספורט ומטח- המרכז לטכנולוגיה חינוכית.