הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה
ספרית מעריב


תקציר
כל היצורים עשויים להשפיע על האבולוציה - כלומר על התכולה הגנטית - של היצורים הסובבים אותם, ואנו בני האדם, הגדלנו עשות. אבל השינויים שחוללה החקלאות היו מרחיקי לכת, ובמקרים רבים מהירים יותר מכל שינוי אבולוציוני אחר בתולדות כוכב הלכת שלנו.



השבחה
מחבר: קולין טאג'


היצורים החיים שורדים בעולמנו משום שהם מקבלים את החיים כפי שהם, או משום שהם משנים את סביבתם כך שתתאים להם. בעלי-החיים והצמחים המהווים את הפלנקטון שבים הם מן המקבלים: אם לא יסתגלו למה שמציעה להם סביבתם, הם ימותו. בני האדם הם המצטיינים ביותר מבין המשנים. אם אין אנו מרוצים - ולו גם כהוא-זה - מן הדברים הסובבים אותנו, אנו משנים אותם. במרוצת 30,000 השנים האחרונות (תקופת קיומם של בני אדם שלא רק נראו כמונו, אלא גם חשבו כמונו), הלכו וגברו בהתמדה קצב השינוי, היקפו ומידת הדייקנות שלו.

כל היצורים עשויים להשפיע על האבולוציה - כלומר על התכולה הגנטית - של היצורים הסובבים אותם. יצורי הפלנקטון, הנראים כאילו אינם אלא מזון לאחרים, המריצו את האבולוציה של המוני היצורים הניזונים באמצעות סינון, ממדוזות ועד לווייתנים. בעלי-החיים הטורפים מחוללים תמורות אבולוציוניות בטרפם, המשפרות את כושר החמיקה שלו. בהעדר המרצה כזאת, בעלי-חיים נטרפים-בכוח נשארים שאננים לגמרי - כמו אותם יצורים תמימים באיים שונים, שמלחים עוברי אורח פשוט תפסו והשליכו לקלחת.

רוב בעלי-החיים ניזונים מציד בעלי-חיים אחרים או מכרסום צמחי בר. רבים עושים צעד נוסף קדימה ומשגיחים על היצורים שהם מנצלים, אפילו מטפחים אותם. יש דגי אלמוגים העומדים על המשמר בקרבת חלקות של האצה שהם ניזונים ממנה - וכך הם משפיעים על הצורה, על הרגלי הגדילה ועל מידת הסבולת של האצות הללו. הנמלים גוזרות העלים מגדלות פטריות זעירות על ערימות קומפוסט של עלים; ויש גם טרמיטים בעלי אסטרטגיה דומה. מינים רבים של נמלים "חולבים" טל-דבש מכנימות עלה, המשרתות את הנמלים הללו ממש כמו "פרות". והאבולוציה של הכנימות, מצדה, הושפעה מטיפולן של הנמלים.

אנו בני האדם, אנשי האשכולות, יכולים לחקות היטב את כל תכסיסיהם של כל שאר בעלי-החיים. אין ציידים קטלניים מאיתנו, אין לקטנים חרוצים מאיתנו - ואין חקלאים מגוונים מאיתנו. השפענו על האבולוציה של חיות בר וצמחי בר, בציד ובליקוט שלנו, כפי שהשפיעו כל שאר היצורים. אבל השינויים שחוללה החקלאות - שלחין, בעל ומרעה - היו מרחיקי לכת, מדהימים לפעמים, ובמקרים רבים מהירים יותר מכל שינוי אבולוציוני אחר בתולדות כוכב הלכת שלנו.

לא פתחתי את הפרק הזה בהרהורים מעין-פילוסופיים כאלה מתוך משוגת לב גרידא. ודאי, אנו חיים בעידן הביוטכנולוגיה, וביתר פירוט הטכנולוגיה של הנדסה גנטית, וכל מה שקדם לתקופתנו עשוי להיראות לנו חביב ומוזר, אבל לא יותר. אולם מהנדסי הגנטיקה המודרניים אינם מתחילים מאפס; כפי שאמר אייזיק ניוטון על עצמו, הם ניצבים על כתפי ענקים. חשוב להבין מה השיגו הענקים הללו - ולהבין שהם עדיין ממשיכים לפעול: השיטות המסורתיות לשינוי יצורים חיים אחרים עדיין מייצגות את עיקר ה"השבחה" של גידולי שדה ובהמות משק, ותמיד ימלאו תפקיד חיוני. קיצורו של דבר, אם רוצים אנו להבין מה באמת קורה בעולם, ומה יכול לקרות בעתיד, מוטב לנו להתחיל מבראשית.

לפריטים נוספים מתוך הפרק:

השבחה (פריט זה)
השבחה : השפעת החקלאים הראשונים על צמחים ובעלי-חיים
השבחה : ההשבחה שמלפני המשביחים
השבחה : מין חדש על רגל אחת: פוליפלואידיות
השבחה : הופעת המשביח המקצועי
השבחה : יתרונות ההשבחה המודרנית על החקלאות הפשוטה
השבחה : רביית-פנים ורביית-חוץ
השבחה : הכלאה לאחור
השבחה : מכלוא F1
השבחה : הרחבת המאגר הגנטי
שבחה : גידולים חדשים באמצעות פוליפלואידיות
השבחה : משחקי כרומוזומים
השבחה : הכפלה אל-זוויגית
השבחה : הזינוק הגדול קדימה: תרבית רקמות צמחים
השבחה : שונות סומקלונית
השבחה : מכלואים סומטיים
השבחה : בהמות משק
השבחה : "יעילות"
השבחה : גזעים נדירים
השבחה : "השבחה" מהי?

ביבליוגרפיה:
כותר: השבחה
שם  הספר: מהנדס הגן : גנים וגנטיקה : ממושג התורשה עד ליצירת חיים
מחבר: טאג', קולין
תאריך: 1996
הוצאה לאור: ספרית מעריב
הערות: 1. מאנגלית: עמנואל לוטם.
הערות לפריט זה:

1. המאמר הוא חלק מפרק 6 בספר.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית