הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > אסטרונומיה [מדעי החלל] > גרמי שמים > שביל החלב > ערפיליות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי



תקציר
ערפילית ראש הסוס נראית בקבוצת הכוכבים אוריון. זהו ענן אבק ענקי, הבולע את אור הכוכבים שסביבו ויוצר כתם שחור ואפל המזכיר בצורתו ראש של סוס.



ערפילית ראש הסוס
מחבר: יואב יאיר


במבט בטלסקופ, בולטת בשמים צורה אפלה, משונה, על רקע של ענן גז זוהר.
זוהי ערפילית ראש הסוס, הנראית בקבוצת הכוכבים אוריון. זהו ענן אבק ענקי, הבולע את אור הכוכבים שסביבו ויוצר כתם שחור ואפל. החוקרים סבורים שבעננים כהים כאלה נולדים כוכבים חדשים.

תעודת זהות

שם: ערפילית ראש הסוס
סוג: ערפילית כהה בגלקסיית שביל החלב
הרכב: ענן גז ואבק בין-כוכבי
מרחק מכדור-הארץ: 1,600 שנות-אור
גודל: 0.82 שנות-אור

מרחק

ערפילית ראש הסוס שייכת לגלקסיית שביל החלב, אך היא רחוקה מאוד מכדור-הארץ - מרחק של כ- 1,600 שנות-אור. גם גודלה הוא עצום: קוטר צוואר "הסוס" הוא כ- 0.82 שנות-אור (להזכירכם: שנת-אור אחת כמעט 9.5 טריליון ק"מ!).

מבנה והרכב

ערפילית ראש הסוס שייכת למשפחת הערפיליות הכהות. ערפיליות אלה הם עננים עצומים של גז ושל גרגרי אבק, אשר בולעים ומסתירים את אור הכוכבים.

הייתכן שיש גרגרי אבק בין הכוכבים? הרי החלל אמור להיות ריק לחלוטין!

המרחבים העצומים בין הכוכבים אינם ריקים: הם מכילים כמויות של גזים ושל חלקיקי אבק קטנטנים, המרוכזים, בדרך כלל, בעננים. קרני האור של הכוכבים, העוברות דרך עננים כאלה בדרכן אלינו, נבלעות בהם ונעלמות - וכך מסתיר לנו הענן את הכוכב. במילים אחרות - הענן יוצר מעין "צל" בשמים וצורתו של הצל במקרה הזה היא בדמות ראש סוס.

הערפילית הכהה שיוצרת את צללית ראש הסוס נראית לנו היטב על גבי הרקע האדום שמאחוריה. זוהר אדום זה נפלט מערפילית גז סמוכה, המוארת על-ידי הכוכב "סיגמא" בקבוצת אוריון, שנמצא לידה. אלמלא הרקע הבהיר, הייתה ערפילית ראש הסוס בולטת פחות וייתכן שאז גם לא היינו יכולים להבחין בצורתה המיוחדת.

החוקרים סבורים שערפיליות כהות מסוגה של ערפילית ראש הסוס, הם מקומות שבהם נוצרים כוכבים חדשים. בערפיליות אלה יש כמויות גדולות של גז ואבק, אשר יכולות להידחס ולהתחמם עד לטמפרטורה בה מתחילים תהליכים של היתוך המימן - הסימן להולדת כוכב.

תצפית

ערפילית ראש הסוס נראית בקבוצת הכוכבים אוריון (הצייד). בישראל נוח לצפות בקבוצה זו בחודשי החורף, והיא נמצאת בכיוון דרום בשעות הלילה המוקדמות. את ערפילית ראש הסוס ניתן לראות רק באמצעות טלסקופ: כתם כהה על רקע של ענן גז בהיר.

סמוך לערפילית ראש הסוס נמצאת ערפילית נוספת – אם- 42, הידועה גם בשם "הערפילית הגדולה של אוריון", מן המרהיבות והגדולות שברקיע. חדי העין יוכלו להבחין באם- 42 גם ללא עזרת משקפת.

ביבליוגרפיה:
כותר: ערפילית ראש הסוס
שם  התקליטור: המסע המופלא אל החלל : מסע וירטואלי לחקר היקום
מחבר: יאיר, יואב
עורכת התקליטור: סביר, בילי
תאריך: 2001
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. ניהול מדעי ודידקטי : ד''ר רחל מינץ.
2. ניהול הפיתוח: שי ליטבק.
3. תחקיר ועריכה: בילי סביר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית