הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > היישוב בארץ ישראל טרם הקמת המדינה > היישוב בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי [1917 - 1948] > מחתרותעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > מיישוב למדינה > מחתרות וכוחות המגןעמוד הבית > ישראל (חדש) > היסטוריה > מיישוב למדינה > מחתרות וכוחות המגן
הסוכנות היהודית לארץ-ישראל. המחלקה לחינוך יהודי ציוני. המרכז לתכנים ותקשוב


תקציר
אברהם (יאיר) שטרן, (1907-1942), לוחם מחתרת, חבר ארגון האצ"ל, ומייסד ארגון הלח"י - לוחמי חרות ישראל. שטרן ראה בבריטים  את האויב העיקרי של היהודים וקרא למאבק מזוין בבריטים.



אברהם (יאיר) שטרן


משורר, לוחם מחתרת ומייסד ארגון הלח"י.

אברהם שטרן נולד בפולין למשפחה ציונית. הוא עלה לארץ ישראל בשנת 1925 ולמד במשך זמן קצר בגימנסיה בירושלים לפני שהתחיל ללמוד באוניברסיטה העברית. הוא היה סטודנט מצטיין במדעי הרוח וזכה למלגת לימודים בשפות קלאסיות וספרות באוניברסיטת פלורנס. הוא שב לארץ ישראל בשנת 1929 והצטרף לארגון "ההגנה". זמן קצר לאחר הצטרפותו להגנה, הוא נטש את לימודיו והקדיש את עצמו לחלוטין ללחימה בעד עצמאותם של היהודים.

ב- 1931- קבוצה של לוחמי ההגנה שהתנגדו למדיניות ההבלגה והמתינות של הארגון, פרשו מהארגון והקימו קבוצת מחתרת משלהם בשם " אצ"ל " ארגון צבאי לאומי.
שטרן, שדעותיו נעשו ליותר מיליטנטיות לאחר הפרעות שעשו הערבים בשנת 1929 , היה לחבר פעיל באצ"ל. הוא לקח לעצמו שם מחתרתי, "יאיר" על שמו של מנהיג הלוחמים הקנאים במצדה -אליעזר בן יאיר.

שטרן שראה בבריטים (יותר מהערבים) את האויב העיקרי של היהודים וכגוף שמהווה את המכשול הכי רציני בדרכם של היהודים להשגת עצמאות. קרא בתקיפות לצאת ולהילחם במאבק מזוין בבריטים. יחד עם דויד רזיאל הוא חיבר מדריך המסביר איך להפעיל אקדח. היה זה המדריך הראשון מסוגו בעברית. שטרן כתב גם את השיר "חיילים אלמונים" שיר שהיה להמנון האצ"ל ומאוחר יותר להמנון הלח"י.
אוסף שירים של שטרן פורסם לאחר מותו.

בשנת 1937, לאחר הפרעות שעשו הערבים, התפצל ארגון האצ"ל כאשר רבים מחבריו שבים לארגון ההגנה. שטרן ומספר חברים נוספים סרבו לקבל את מרות הנהגת ההגנה ונשארו באצ"ל תחת הנהגתו של זאב ז'בוטינסקי. הם המשיכו בפעילויות הצבאיות נגד הבריטים. שטרן נסע לפולין כדי לגייס שם נשק לארגון ולארגן קורסי אימון. בשובו לארץ הוא נעצר על ידי הבריטים והיה כלוא מאוגוסט 1938 עד ליוני 1940 .

שטרן התעקש שהמאבק נגד הבריטים צריך להיות חופשי מכל כבלים פוליטיים, אפילו למפלגת הרוויזיוניסטים בראשותו של ז'בוטינסקי. הוא התנגד בתקיפות למיתון ההתנגדות לבריטים באיזה שהוא אופן. התנגדותו זו הובילה אותו באוגוסט 1940, לאחר שהאצ"ל החליט להפסיק את ההתקפות על הבריטים עקב מלחמת העולם השניה, להקים את ארגון הלח"י- לוחמי חרות ישראל. זו הייתה קבוצה אופוזיציונית רדיקאלית שלחמה בבריטים למרות שהבריטים לחמו נגד הנאצים בזמן המלחמה. שטרן טען שהבריטים ולא הנאצים הם אלו שהווים את האיום העיקרי על היהודים היושבים בציון. הוא היה בספק לגבי ניצחונם של בעלות הברית על גרמניה הנאצית ואפילו תמך בכריתת ברית עם גרמניה הנאצית ואיטליה הפשיסטית, בהאמינו שקשרים אתם יוכלו לסייע למאמץ הלאומי בארץ ישראל.

קיצוניותו של שטרן בצרוף עם כמה מעשי שוד של חברי ארגונו, גרמו לכך שארגון הלח"י לא זכה לתמיכתו של הישוב היהודי ונרדף על ידי הבריטים. בשנת 1942 הציעו הבריטים פרס כספי למי שיביא ללכידתו של שטרן. בפברואר 1942 גילו הבריטים את מקום מסתורו של שטרן בתל-אביב ופרצו לשם. הם הרגו את שטרן במקום. כיום מקום המסתור של אברהם שטרן בתל אביב הוא מוזיאון הלח"י.

ביבליוגרפיה:
כותר: אברהם (יאיר) שטרן
שם  האתר: הסוכנות היהודית לארץ ישראל. המחלקה לחינוך יהודי ציוני
בעלי זכויות : הסוכנות היהודית לארץ-ישראל. המחלקה לחינוך יהודי ציוני. המרכז לתכנים ותקשוב
הוצאה לאור: הסוכנות היהודית לארץ-ישראל. המחלקה לחינוך יהודי ציוני. המרכז לתכנים ותקשוב
הערות לפריט זה:

1. תרגום: גדליה פוייר


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית