הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > הלב ומערכת ההובלה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. מפמ"ר. הפיקוח על הוראת מדע טכנולוגיהלמדע : מרכז ארצי למדע וטכנולוגיה לבתי הספר היסודיים
אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
וויליאם הארווי (1657 - 1578), אחראי לאחת המהפכות החשובות ביותר בהיסטוריה של המדע. הוא גילה את קיומו של מחזור הדם.



וויליאם הארוי
מחברת: ד"ר סמדר רייספלד


וויליאם הארווי נולד באפריל בשנת 1578, והוא אחראי לאחת המהפכות החשובות ביותר בהיסטוריה של המדע - הוא גילה את קיומו של מחזור הדם. הדבר קרה בזכות העובדה שהוא העז להטיל ספק בספרי הרפואה של זמנו, והחל לערוך ניסויים בעצמו!


וויליאם הארוי

הארווי גדל באנגליה במשפחה אמידה. אביו היה סוחר, ואחר-כך היה לראש עירייה, וששת אחיו היו אף הם סוחרים. ראוי לציין, שכל שבעת הילדים במשפחת הארווי הצליחו לשרוד ולהגיע לבגרות, תופעה יוצאת דופן באותם הזמנים. אז מחלות ומגפות היו קוטלות ילדים רבים.

הארווי בחר ללמוד רפואה ועשה זאת במכללות היוקרתיות ביותר של אנגליה. בגיל 21 הוא נסע לפדובה שבאיטליה, ללמוד באוניברסיטה הטובה ביותר באירופה, שהייתה מפורסמת במחקר האנטומיה (מבנה הגוף). הארווי למד באוניברסיטה באותו זמן שגלילאו גליליי לימד שם מתמטיקה. לא ידוע אם הארווי השתתף בהרצאותיו של גליליי או אם דיבר אתו בכלל, מכל מקום אפשר למצוא קווי דמיון בין עבודותיהם של השניים. שניהם ערכו מחקר שיטתי, שהתבסס על תצפיות, והם מרדו בהשקפות שהיו מקובלות על בני תקופתם.

עד להופעתו של הארווי על במת ההיסטוריה, במשך 1500 שנה (!), למדו הרופאים על גוף האדם מתוך ספרים עתיקים, שנכתבו על-ידי הרופא היווני גאלן. גאלן נחשב לגאון ולסמכות שאינה ניתנת לערעור. למרות שחלק מהעובדות הכתובות בספריו לא התאים כלל למציאות שנתגלתה בשעת ניתוח גופות, העדיפו הרופאים להתעלם מהסתירות. הרי לא ייתכן שגאלן הגדול טועה!

כך למשל, טען גאלן, שהדם עובר מהצד הימני של הלב לצד שמאל שלו דרך חורים קטנים שבמחיצת הלב, אך רופאים מעולם לא הצליחו למצוא חורים כאלה! גאלן גם טען שהווריד המחבר בין הריאות אל הלב מוביל ללב אוויר, שיוצר את "רוח החיים" של הגוף. אולם תמיד, כאשר נחתך הווריד, פרץ ממנו דם, ולא אוויר!

הארווי החליט לברר בעצמו כיצד הדם זורם בגופנו, ומהו תפקידו של הלב. בעזרת ניסויים שערך, הוא הפריך את הדעה הרווחת כאילו הלב הוא רק תנור קטן, שתפקידו לחמם את הדם. הוא גילה, שהלב הוא המשאבה המזרימה את הדם לכל הגוף. באחד הניסויים, למשל, חסם הארווי את זרם הדם מתחת ללב, וראה שהלב מתרוקן מדם, מחוויר ונוטה להפסיק לפעום. התרת החסימה החזירה ללב את הדם ואת פעילותו. כאשר חסם את העורק מעל ללב, ראה שהלב מתנפח, מכחיל ונראה כאילו עוד מעט יתפוצץ מגודש הדם שבו. ניסוי זה העיד על כיוון זרימת הדם בגוף. מכאן למד שהלב איננו תנור קטן שתפקידו לחמם את הדם אלא הוא המשאבה המזרימה את הדם לכל הגוף.

בניסוי אחר שערך, מדד הארווי את כמות הדם שעוברת בלב בשעה, ומצא שהיא גדולה פי 3 ממשקל הגוף כולו. מכאן הסיק, שלא ייתכן שמקור הדם הוא המזון שאנו אוכלים, כפי שחשבו אז. הוא טען, שכמות הדם בגוף - קבועה, ושהדם מסתובב בגוף במעגל סגור - במחזור.

המהפכה, שחולל הארווי, נובעת מכך שהוא ביסס את טענותיו על ניסויים ועל חשיבה הגיונית. ראוי לזכור, שבאותה תקופה נטו האנשים להאמין באמונות טפלות ולא במדע מבוסס. מגפות קטלניות פרצו שוב ושוב, וכיוון שלא היו תרופות ייחסו אותן האנשים לכוחות השטן. מיליוני נשים נרדפו והואשמו בהטלת כישופים, שהביאו כביכול למגפות הנוראות. בדרך-כלל, הועלו "המכשפות" האלה על המוקד. ידוע על מקרה, שבו ייעץ הארווי לוועדה שבדקה קבוצת נשים שנחשדו בכישוף. הארווי הנאור, שהבין שהמחלות נגרמות על-ידי גורמים סביבתיים, ולא כתוצאה מכישופים ומקללות של אישה זו או אחרת, קבע שהנשים אינן מכשפות, והן שוחררו בצעד יוצא דופן.

הרווי מת בשנת 1657.

ביבליוגרפיה:
כותר: וויליאם הארוי
מחברת: רייספלד, סמדר (ד"ר)
שם  האתר: מט"ר : מדע וטכנולוגיה ברשת
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. מפמ"ר. הפיקוח על הוראת מדע טכנולוגיה; למדע : מרכז ארצי למדע וטכנולוגיה לבתי הספר היסודיים; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. מפמ"ר. הפיקוח על הוראת מדע טכנולוגיה; למדע : מרכז ארצי למדע וטכנולוגיה לבתי הספר היסודיים; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות לפריט זה:

1. מתוך המדור: ממציאים ומגלים.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית