הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > השלד והשרירים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
מפרק הוא מקום מפגש בין עצמות. יש מפרקים בעלי תנועה כמו מפרקי הגפיים ויש מפרקים חסרי תנועה כמו מפרקי הגולגולת.



המפרקים
מחברים: ד"ר יעל קשתן; אלון ברהם


מפרק הוא מקום המפגש בין שתי עצמות או יותר. התנועה מתרחשת במפרקים, למשל: תנועת הברך מתרחשת במקום המפגש שבין עצם הירך ועצמות השוק. האצבעות מתכופפות ומתיישרות בנקודות החיבור בין העצמות המרכיבות כל אצבע. אך לא בכל מפרק מתרחשת תנועה. המפרקים מתחלקים למפרקים בעלי תנועה ולמפרקים חסרי תנועה.

מפרקים חסרי תנועה

מפרקי הגולגולת - התפרים
הגולגולת שלנו מורכבת ממספר עצמות. אצל העובר העצמות הללו מתפתחות בנפרד אך רובן מתאחות כבר במהלך החיים ברחם והרווחים שקיימים ביניהן בלידה נסגרים בשנת החיים הראשונה. רווחים אלה נקראים מרפס וכשממששים את קדמת הראש של תינוק ניתן להבחין באזור רך, שאין מתחתיו עצם. זהו המרפס הקדמי. המרפס האחורי קטן יותר ונסגר מהר יותר. מקומות המפגש בין עצמות הגולגולת הם מפרקים חסרי תנועה ובגלל צורתם – כמו קו מפותל, הם נקראים מפרקי תפרים.

מפרקי החוליות
עמוד השדרה שלנו מורכב מחוליות. בין כל חוליה לחוליה יש מפרק. מפרק זה עשוי מדיסקית סחוס המחוברת גם לחוליה שמעליה וגם לחוליה שמתחתיה. החוליות אינן יכולות לזוז זו לעומת זו ומהיבט זה ניתן לראות את המפרקים שבין החוליות כמפרקים חסרי תנועה. אך אם מתבוננים בעמוד השדרה כולו רואים שהוא אינו קשיח, הוא יכול להתכופף קדימה, לאחור ולצדדים וזאת בזכות דיסקיות הסחוס שבמפרקים שבין החוליות. לו היו כל החוליות מחוברות זו לזו היה עמוד השדרה נוקשה כמקל. מההיבט הזה נראה כי מפרקי החוליות מעניקים בכל זאת תנועה מסוימת לעמוד השדרה.

מפרקים בעלי תנועה

מפרקים בעלי תנועה עטופים בדרך כלל בשק של רקמה שמפריש פנימה לתוך המפרק נוזל צמיגי הנקרא סינוביה שמשמש נוזל סיכה המונע חיכוך. מפרקי הגפיים והלסת התחתונה הם מפרקים סינוביאליים. קצות העצמות הנמצאות בתוך המפרק מכוסים בסחוס המפחית אף הוא את החיכוך בין העצמות הנעות זו לעומת זו.
המפרקים הסינוביאליים מתחלקים לסוגים שונים על פי ההתאמה הצורנית בין העצמות המשתתפות במפרק וכתוצאה מכך, על פי חופש התנועה במפרק.

מפרק ציר
מפרק הברך הוא מפרק ציר. הוא מאפשר תנועה בכיוון אחד בלבד: כיפוף ויישור. בגופנו יש עוד מפרק ציר במרפק ובמפרקים שבאצבעות.

מפרק כדורי
מפרק הירך הוא מפרק כדורי – ראש הירך שצורתו כדור יושב בתוך שקע עגול בעצם הירך. הוא מאפשר לירך לנוע לכל הכיוונים. גם מפרק הכתף הוא מפרק כדורי, והוא מאפשר לזרוע לנוע לכל הכיוונים.

מפרק החלקה
המפרקים בין העצמות הקטנות בכף היד הם מפרקי החלקה. עצם אחת מחליקה על פני השניה. טווח התנועה מוגבל במפרקים אלה.

מפרק האגודל
מפרק האגודל הוא מיוחד לאדם. האגודל יכול לגעת בקצה של כל אחת מהאצבעות. אפילו הקופים, שהם בעלי-החיים הדומים לנו ביותר, אינם יכולים לבצע תנועה כזאת. ומה מיוחד כל כך בתנועה כזאת? לא ניתן להרים גפרור מהשולחן או להחזיק במחט ללא עזרת האגודל!

ביבליוגרפיה:
כותר: המפרקים
מחברים: קשתן, יעל (ד"ר) ; ברהם, אלון
שם  התקליטור: חלונות אל גוף האדם : על האדם ובריאותו
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. ניהול מדעי ודידקטי: ד"ר רחל מינץ.
2. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב. בית הספר לחינוך. המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים.
3. פתוח וכתיבה: ד"ר יעל קשתן, אלון ברהם, ד"ר רחל מינץ, ד"ר גילי מרבך-עד, ד"ר סמדר רייספלד.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית