הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > הלב ומערכת ההובלה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
אנמיה נגרמת מחוסר בתאי דם אדומים ומתבטאת בחיוורון, חולשה, סחרחורת והתעלפות. אבחנה של אנמיה נעשית ע"י רמת ההמוגלובין בדם. הסיבה השכיחה ביותר לאנמיה היא מיעוט ברזל במזון.



אנמיה
מחברת: ד"ר יעל קשתן


אנמיה היא מחלה של חוסר בתאי דם אדומים. הסימנים של אנמיה הם חיוורון, חולשה, סחרחורת והתעלפות. ככל שהאנמיה התפתחה מהר יותר, בולטים וחמורים יותר הסימנים. סימנים אלה נובעים מכך שכמות החמצן המועבר לרקמות קטנה מדי לצורכי הגוף.
אבחנה של אנמיה נעשית בבדיקת דם – מספר נמוך מהנורמלי של תאי דם אדומים בכל ממ"ק דם מצביע על אנמיה. מדד נוסף לכמות תאי הדם האדומים הוא ההמוגלובין- ההמוגלובין הוא החומר העיקרי הממלא את תאי הדם האדומים ולכן ככל שיש פחות תאי דם אדומים יש גם פחות המוגלובין. נהוג לאבחן אנמיה על פי כמות ההמוגלובין בדם. הערכים הנורמליים הם 14-16 גרם לכל 100 סמ"ק דם לגברים או 12-14 גרם לכל 100 סמ"ק דם לנשים. אם יש פחות המוגלובין בדם מהערך הנורמלי הנמוך - סימן שיש אנמיה.

ממה נגרמת אנמיה?

הסיבה העיקרית והשכיחה ביותר לאנמיה היא חוסר ברזל בגוף. בתוך ההמוגלובין יש ברזל שקושר את החמצן וכך יכול תא הדם האדום להעביר אותו מהריאות לתאי הגוף. כשחסר ברזל בגוף אין אפשרות ליצור מספיק המוגלובין ולכן אין אפשרות ליצור מספיק תאי דם אדומים ומתפתחת אנמיה.

ממה נגרם חסר ברזל בגוף?

הסיבה העיקרית לחסר ברזל בגוף היא התזונה. צמחוניים מפתחים לעיתים קרובות אנמיה אם אינם דואגים להעשיר את תפריטם במזונות צמחיים עשירים בברזל. ילדים קטנים שתזונתם אינה מאוזנת מפתחים אנמיה. רוב הברזל שאנו יכולים לספוג במערכת העיכול שלנו נמצא בבשר, בעיקר בכבד, ושאר איברים פנימיים. אם מקבלים את הברזל רק ממקור צמחי יש להקפיד לאכול קטניות (שעועית, סויה, אפונה), אגוזים ושקדים וכן ירקות ירוקים שעשירים יחסית בברזל.
נשים בהריון מפתחות כמעט תמיד אנמיה ולכן נהוג לקחת כדורי ברזל בזמן ההריון.
סיבה נוספת לאנמיה מחוסר ברזל היא דימום סמוי וממושך, בדרך כלל ממערכת העיכול שבו כמויות של ברזל אובדות יחד עם הדם שיוצא החוצה והכמויות הנספגות במזון אינן מספיקות על מנת לכסות על ההפסד.
בנוסף לחוסר ברזל נגרמת אנמיה גם מחוסר בויטמינים מסוימים כגון ויטמין B12 הדרוש להתפתחות תקינה של תא הדם האדומים.
תאי הדם האדומים, כמו שאר תאי הדם, נוצרים במוח העצמות. תרופות הגורמות לדיכוי של מוח העצמות כמו תרופות כמותרפיות הניתנות לחולי סרטן גורמות לאנמיה.
בנוסף לסיבות אלה קיימות מחלות שונות המביאות לפירוק של תאי הדם האדומים בתוך הגוף – חלקן מחלות זיהומיות כגון מלריה וחלקן מחלות תורשתיות כגון המחלה הידועה כרגישות לפול.

ביבליוגרפיה:
כותר: אנמיה
מחברת: קשתן, יעל (ד"ר)
בעלי זכויות נוספים בפריט זה: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית