הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > המזרח התיכוןעמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > הידרולוגיה [מים]עמוד הבית > ישראל (חדש) > תשתיות > מים > משק המים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
לסיכום הספר "מים" ניתנות דוגמאות לשיתוף פעולה של אזרחי כל האזור לשמירת מקורות המים המדולדלים שלנו.



מים : סוף דבר
מחברים: בילי סביר; יאיר הראל; צוותי פיתוח ישראלים, ירדנים ופלשתינים


בראש מעיינינו

סביר להניח שמאז שהתחלתם את "מסעכם" ביחידת לימוד חזרתם ושמעתם על "בעיית המים של האזור" בעיתונים, בטלוויזיה, ברדיו ואפילו בבתים שלכם.

אם לרגע עלו במוחכם מחשבות כמו "די, כמה אפשר לדבר על זה", אז נכון, לדבר אפשר קצת פחות, אבל צריך לעשות! כדי לפתור את הבעיה צריך להתנהג אחרת!

"אחריות", "חיסכון", "עירנות" - כל אלו אינן סתם מילים, אלא פנים שונות של התנהגות. מטרת יחידת לימוד זו, לבד מלימוד נושא המים, היא לשכנע אתכם לאמץ "התנהגות מים" נכונה ולרתום מאליהם בדיוק כשם שמובן מאליו שאנחנו צריכים ללבוש בגד "חם" ביום קר – כדי שלא לחלות, ועלינו להביט ימינה, שמאלה ושוב ימינה לפני שאנחנו חוצים כביש מסוכן, כדי שלא להיפגע.

מים ללא גבולות


כל שימושי המים שלנו תלויים וניזונים, בסופו של דבר, מאותם מקורות מוגבלים. כל מקורות המים באזור - נהר הירדן, הירמוך, אקוויפר ההר וכו' - קשורים זה בזה בצורה ישירה או עקיפה. הגשמים אשר מזינים את המקורות האלה אינם מבחינים בגבולות או בדגלים, וכך גם מחזורי הבצורת הפוקדים אותנו.

משום כך גם "התנהגות המים" חייבת לחצות גבולות ולהפוך לנחלתו של כל אחד ואחת מאיתנו בבית, או במקומות העבודה, הלימודים או הבילוי, וזה חל גם על מוסדות ציבוריים, רשויות מקומיות ועל המדינה בכלל. ברור היום שמי שמבזבז מים בביתו משפיע, באורח ישיר או עקיף, גם על המים של שכנו. ברור לכל רשות מקומית ששאיבת יתר מבאר אחת משפיעה על הבארות הסמוכות לה. ברור לכל מדינה שהזנחת הטיפול במקורות המים שלה פוגעת באזרחיה וגם באזרחים של שכנתה.

ברוח זו של הבנת האחריות המשותפת של אזרחי כל האזור אנחנו חייבים להתאחד במאמץ משותף לשמור על מקורות המים המידלדלים שלנו.

רוח זו, שהחלה לנשב באזורנו, נולדה אמנם מתוך מצוקה משותפת, אך היא מביאה אתה טיפות ראשונות של תקווה.

1. מילים בונות
מילים של שיתוף ופיוס נאמרות ונכתבות בשפות שונות, אך יש לתרגמם לשפת המעשה, לבטון ולברזל.

הסכר החדש בעדסייה מיועד לתפוש מי שיטפונות בירמוך, ואלה יעמדו לשימושם של תושבי האזור.

2. לומדים ביחד
משנת 1995 מתנהל מחקר על נתוני המים העדכניים של אזורנו. מחקר זה מבוצע על ידי צוות משותף של מומחים, וכבר הניב פירות משמעותיים. את תוצאות המחקר תוכלו לראות באתר http://www.exact-me.org

3. "בכפר קטן"
מבנה ישן של בית ספר בתוך כפר סכנין שופץ מחדש ב... קש ובוץ. לצורך בידוד מחום ומקור צופה המבנה בטיח שהופק מחומרי הסביבה, בתוך המבנה הוקמה מערכת אוורור, נבנו שירותים "ביולוגיים" ללא שימוש במים והוקמה מערכת לניצול אנרגייה סולרית.

המבנה הזה הוא מרכז חינוכי חדש שהוקם בכפר סכנין שבגליל, במטרה להגביר את מעורבותם של התושבים בנושאים של איכות הסביבה. המרכז מטפל בכמה תחומים: שימור מקורות מים, טיפול בשפכים, שימוש בשפכים מטוהרים בחקלאות, מניעת זיהום אוויר ורעש, שימוש בחומרים ממוחזרים לבנייה ועוד.

אל המרכז מגיעים משתלמים רבים: תלמידי בתי ספר, מורים, סטודנטים וחוקרים, חקלאים מן הגליל והסביבה וגם משתלמים מארצות שונות באזור.

סמוך למרכז נמצאת מערכת טיהור מים פשוטה להקמה וזולה לתפעול, המתאימה למגזר הכפרי שיש לו קרקע ושפע של אנרגיית שמש.

ליד הכפר בני זייד שבאזור רמאללה יוקם בעתיד מרכז דומה.

4. טיהור מים וגם אווירה
במפעל חדש לטיהור מים, אשר יוקם בין כפר סבא לקלקיליה, יתערבבו שפכים בשפכים. המתקן ימחזר את מי הקולחים של שתי הערים. המים המטוהרים ישמשו גם את החקלאים באזור.



ריח של גשם ראשון
"טיפות" ראשונות אלו של שיתוף פעולה מרעננות את האוויר (ואת האווירה…) ומכינות את הקרקע להתמודדות משותפת עם מצוקת המים באזור. זוהי התמודדות קשה ביותר, במיוחד לאור נתוני התחזית המדאיגה למצב המים בעתיד: עד שנת 2040 יחסרו למשק המים בכל האזור כ- 2.2 מיליארד מטרים מעוקבים של מים. כמות מים כזאת היא בערך כל כמות המים שמופקת היום מכל מקורות המים שבאזור. משמעות הדבר היא שעד שנה זו צריכת המים באזורנו תוכפל, ובהיעדר מקורות מים חדשים, ברור שלא נוכל לספק את צורכי המים בעתיד.





מים של תקווה


כדי לפתור את בעיית המים הועלו רעיונות רבים. כמה מהם נראים דמיוניים, חלקם קשים ליישום או יקרים מידי, אבל רעיונות דמיוניים של היום הם הבסיס לפיתוח טכנולוגי של המחר.
כל פתרון, החל מ"חסכם" קטן ועד לתעלת ענק שתחבר בין ימים, כל רעיון כזה יכול להפוך לנכס של כולם, וכל ליטר מים שנוסף לאזור הוא... ליטר אחד נוסף להתחלק בו.

לפניכם כמה רעיונות שעשויים, אולי, לסייע בפתרון בעיית המים.

צינור השלום: מים מיובאים מטורקיה באמצעות צינור שיעבור בכל מדינות האזור עד כווית וסעודיה.
מיכליות ענק, מיכלי פלסטיק ענקיים וכו': הובלת מים דרך הים מטורקיה ואולי אף מי קרחונים מופשרים מ...אנטארקטיקה.
מתקני התפלה: היכת מי ים מלוחים למים שפירים.
תעלת הימים: שימוש באנרגיה הידרואלקטרית לצורך התפלה.

ואולי – על כוס מים, לבד או עם חברים – תחשבו על רעיון אחר?
(אחרי שסגרתם את הברזים...)

פרקים נוספים בספר:
מים : מבוא - מאותו צד של הגבול
מקור כל המקורות - מקורות המים
מים לחיים - שימושי המים
במורד הזרם - זיהום והמלחה של מקורות מים
אוצר בידיים - ניהול ושימור המים
מים : סוף דבר

ביבליוגרפיה:
כותר: מים : סוף דבר
שם  הספר: מים
מחברים: סביר, בילי ; הראל, יאיר ; צוותי פיתוח ישראלים, ירדנים ופלשתינים
תאריך: 2004
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; WATERCARE
הערות: 1. ריכוז ופיתוח: צביה פיין.
2. הספר פותח ביוזמת קבוצת העבודה לנושא המים כחלק מתהליך השלום הרב-צדדי במזרח התיכון תוך שיתוף פעולה וכתיבה של צוותים מישראל, מירדן ומהרשות הפלסטינית.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית