הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות > תזונהעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > מערכת העיכול ותזונה
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
לתזונת התינוק השפעה מכרעת על התפתחותו הגופנית והשכלית לאורך כל חייו. מתקרים מלמדים, כי תינוקות שינקו התפתחו יותר טוב, והיו פחות חשופים להידבקות במחלות זיהומיות. היום קיים מבחר מגוון של תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל), אך אחרי ככלות הכול, הם רק תחליפים לחלב אם.



שביל החלב
מחברת: ליאורה חוברה


לתזונת התינוק השפעה מכרעת על התפתחותו הגופנית והשכלית לאורך כל חייו. מתקרים מלמדים, כי תינוקות שינקו התפתחו יותר טוב, והיו פחות חשופים להידבקות במחלות זיהומיות. היום קיים מבחר מגוון של תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל), אך אחרי ככלות הכול, הם רק תחליפים לחלב אם.

תינוק חדש הוא התחלה חדשה, גם בכל הנוגע למזון. המזון שיאכל התינוק בגיל צעיר ישפיע כנראה על כל חייו. יש הסכמה בקרב ארגוני רפואה בעולם, כי לתזונת התינוק בגיל הצעיר השפעה מכרעת על התפתחותו הגופנית, הרגשית והשכלית לאורך כל חייו. מחקרים חדשים הראו, כי חשיפה לא נכונה למזונות שונים תגביר סיכוי לאלרגיות, מחלות דרכי הנשימה, מחלות עור ועוד. לכן חשוב מאוד להתחיל נכון!

הימים הראשונים - אין ספק כי חלב אם הוא החלב המתאים ביותר לתינוק, והתאמתו לצורכי התינוק היא מקסימלית. גם אישה שאין בדעתה להיניק, רצוי מאוד שתעשה זאת בימים הראשונים, שכן בימים אלו הגוף מייצר נוזל צהבהב שנקרא קולוסטרום, והוא המתאים ביותר להזנת התינוק בימים הראשונים לחייו. אין שום תחליף לחלב מיוחד זה, ולכן לא כדאי לוותר על ההנקה.

ההחלטה להיניק - זו כמובן בידי האם, אך בטרם תחליט חשוב להבהיר כמה נקודות. כל הארגונים המקצועיים כמו ארגון רופאי הילדים האמריקני, האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, ארגוני דיאטה בעולם ומשרד הבריאות הישראלי תומכים בהנקה וביתרונותיה. אין ספק שחלב האם הוא המתאים ביותר להזנת התינוק. מידת ההתאמה גדולה עד כדי כך, שהרכב החלב משתנה לפי גיל התינוק וצרכיו, לשם גדילה והתפתחות פיזית ושכלית. יתר על כן: הרכב החלב מותאם ליכולת מערכת העיכול שלו לספוג ולעכל את הרכיבים השונים. בשלבים הראשונים לחייו, מערכת העיכול של התינוק אינה בשלה, ולכן תזונה לא מתאימה עשויה להגביר את סיכויו לחלות בעתיד במחלות אלרגיות ואחרות. כל המחקרים שנערכו כיום כבעבר הראו באופן ברור כי תינוקות שינקו התפתחו יותר טוב, ובתקופת ההנקה היו פחות חשופים להידבקות במחלות זיהומיות. הם אף נמצאו יותר בריאים לטווח הארוך ופחות חשופים למחלות כרוניות כמו אלרגיות. אמנם מבחר תכשירי המזון לתינוקות הוא רב ומגוון, אך חשוב לזכור שיהא משוכלל ככל שיהא, אחרי ככלות הכול התכשיר הוא רק תחליף לדבר האמיתי, ואין שום פורמולה שהצליחה לחקות במדויק את חלב האם. יתרון נוסף להנקה הוא שהתינוק אינו יונק אלא לפי צורכו, מה שלא בהכרח נראה נכון לאם. תינוקות יונקים שומרים על מנגנון שובע ורעב תקין, ו- 99% מהם לא יפתחו השמנה. טיפ קטן גם לאימהות: בתקופת ההנקה יותר קל לרדת במשקל ובמקומות הנכונים (כלומר ישבן וירכיים), שכן ההנקה היא פעולה הצורכת קלוריות. כך למשל, תינוק בן 4 חודשים שיונק הנקה מלאה יגרום לאמו לשרוף עד כ- 500 קלוריות ביום!

חשוב ביותר הוא הקשר הרגשי המיוחד שמתפתח בין האם המיניקה לתינוקה. קשר זה תורם לשניהם גם יחד.


 

בתקופת ההנקה


על מה חשוב להקפיד בתקופת ההנקה? לאם המיניקה מומלץ להימנע מקפאין (קפה, תה, קקאו, קולה), שיגביר את ערנות התינוק. עליה להימנע מהמזונות שלהלן, שעשויים לגרום לגזים או לאי-נוחות אחרת לתינוק: כרוב, כרובית, קולרבי, צנון, צנונית, בצל לא מבושל, שום, תבלינים חריפים וקטניות, לעתים גם חלב פרה ואצל חלק מהאימהות גם מוצרי חלב. אשר לחלב ומוצריו, רצוי לאוכלם רחוק ככל האפשר מזמן ההנקה. אם מוותרים עליהם, חשוב למצוא להם תחליפים מתאימים בעזרת דיאטנית. כדי להעשיר את חלב האם בוויטמינים ומינרלים, רצוי להרבות באכילת ירקות ופירות למיניהם. עוד מזון מומלץ, הוא יוגורט פרו-ביוטי; מחקרים גילו שאימהות שצרכו אותו מדי יום, ילדיהן פיתחו פחות מחלות דרכי עיכול. חשוב שהאם תקפיד על תזונה מאוזנת שתכיל את כל קבוצות המזון. אם יהיה צורך, ובהתייעצות עם דיאטנית, יש להוסיף ויטמינים ומינרלים בטבליות. ההנקה היא אמנם תהליך טבעי, אך עדיין רבת-קשיים ותהפוכות: ייתכנו סדקים בפטמה ואף זיהום, תיתכן ירידה זמנית בהספקת החלב ועוד ועוד, אך לא כדאי לוותר! לנשים המתקשות להיניק מומלץ לפנות למדריכת הנקה, שתוכל לפתור את רוב הבעיות המתעוררות.



 

עד מתי להיניק?


התשובה, כמובן, שונה לכל אישה, ויש נשים שמיניקות אפילו עד גיל שנתיים ויותר. אין ספק כי להנקה ערך מיוחד עד גיל חצי שנה, והיא מומלצת לכל אישה שיכולה ורוצה להיניק הנקה מלאה. לאחר מכן אפשר לשלב הנקה חלקית בתוספות מזון המתאימות לגיל התינוק. אם האם מחליטה להפסיק להיניק או לצמצם את ההנקה, כדאי לעשות זאת בשלבים. גוף האישה מייצר חלב לפי דרישה, לכן אין להפסיק את ההנקה בבת-אחת אלא בהדרגה. בשלב ראשון, במקום ארוחת הנקה אחת אפשר לתת לתינוק תחליף חלב, ורצוי בשעה קבועה מדי יום. באופן זה יסתגל גוף האם לדרישה המופחתת לחלב בשעה זו וייצר פחות חלב. כמה ימים בשעה זו ייתכן גודש בשד, והדרך להקל עליו היא להניח עלה של כרוב ירוק על השד בתוך החזייה לשעתיים בעת ההנקה החסרה. בתוך שבוע עד שבועיים יסתגל הגוף למצב החדש. אפשר להמשיך בשיטה זו לפי נוחות האם ולהפחית הנקה אחר הנקה בקצב הרצוי לה. אפשר בהחלט להמשיך להיניק הנקה חלקית תקופה ארוכה.

ביבליוגרפיה:
כותר: שביל החלב
מחברת: חוברה, ליאורה
תאריך: יוני-אוגוסט 2002 , גליון 103
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה: 1. ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית .M.Sc ומטפלת בתזונה וצמחי מרפא לפי הרפואה המערבית והסינית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית