הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > העור והגנת העור
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
כוויות שמש בילדות, בשל חשיפה לא מבוקרת לשמש, הן הגורם הראשון להתפתחות סרטן העור. כיצד הורים וילדים צריכים לנהוג?, על שימוש במקדמי הגנה, על קבוצות סיכון ומי צריך לפנות לרופא מומחה ולהיוועץ בו בעניין נזקי השמש המסוכנים? ועל נגעים בעור שכדאי לשים עליהם לב.



להיות חכם בשמש
מחבר: פרופ' רפאל שפיר


כוויות שמש בילדות, בשל חשיפה לא מבוקרת לשמש, הן הגורם הראשון להתפתחות סרטן העור.

לנושא מרכזי במסע ההסברה שלה לקיץ, בחרה האגודה למלחמה בסרטן במניעת נזקי שמש אצל ילדים. לכך סיבה בסיסית חשובה.

מצבו הבריאותי של הילד בהווה ובעתיד תלוי במידה רבה מאוד בהתנהגותו, בהדרכת הוריו ומוסדות הלימוד שלו ובחינוך ובריאות כבר בילדותו. כלל זה נכון לעניין מחלות רבות, אך נכון ומוכח בעיקר לנזקי השמש.

חשיפה לשמש מתרחשת בים ובבריכה, במגרשי המשחקים, בטיולים ואף בחצרות הגן ובית-הספר.

אין כל ספק כי חשיפה יתרה לשמש בילדות ובנערות היא אחד הגורמים העיקריים להופעת סרטן העור הממאיר - המלנומה. גם אין ספק שהצטברות של קרינה על פני העור גורמת למחלות סרטן העור האחרות. החשיפה העיקרית לשמש אצל רובנו היא כשאנו צעירים: כ- 80% מהחשיפה בכל החיים מתרחשת עד גיל 18.

כוויות שמש בילדות, בשל חשיפה לא מבוקרת לשמש, הן הגורם הראשון להתפתחות סרטן העור.

כיצד הורים וילדים צריכים לנהוג?
תינוקות בגיל עד שישה חודשים לפחות, אסור שייחשפו לשמש כלל. בגיל זה העור רגיש מאוד ועביר לקרינה, גם מטעה – וזו גורמת נזקים למערכת החיסון שחלקה מצוי בעור, ולמערכות הגנה נוספות בעור. שיטת ה"בטן-גב" שבה נצרבו תינוקות גורמת רק לנזקים.

בכל גיל אחר ניתן להיחשף לשמש במידה מבוקרת, כך שרק אזורים קטנים בגוף ייחשפו, וזאת בלית ברירה ובעיקר אזורים שאי אפשר להגן עליהם בלבוש. חשיפה מבוקרת היא חשיפה קצרה, שבה השיזוף מודרג ביותר ועדין, ושלא נכווים בה. כל אזור שלא ניתן להגנה בביגוד יימרח במקדמי הגנה בעלי מספר שמעל 15. חשיפה ממושכת אינה בריאה כלל, והיא מחייבת מקדם גבוה יותר ועד 42. חשיפה כזו מוגבלת רק לאנשים שאין להם ברירה אלא לשהות בשמש, בעבודה או בפעילות חובה אחרת. אין לשהות בפעילות כזו בלי חולצה ארוכה או כובע רחב שוליים (רצוי בהירים).

מקדמי הגנה
חשוב לזכור שמקדמי ההגנה נותנים הגנה חלקית בלבד, רק מפני קרניים מסוימות ורק מחלק מהנזקים. על כן אסור לסמוך רק על המקדמים שיגנו מפני הקרינה. אסור גם לחשוב: 'מרחתי מקדם הגנה, אז אני לא צריך להגביל עצמי בחשיפה לשמש'. זוהי חשיבה שגויה.

קבוצות סיכון
יש קבוצות אוכלוסין הרגישות לנזקי הקרינה יותר מאוכלוסיות אחרות. הרגישים ביותר הם בעלי שומות (נקודות חן) רבות על גופם. בעיקר אם הן שומות בגודל שמעל 4-5 מ"מ, וצורתן אינה סימטרית ואחידה ובעיקר אם צבען אינו אחיד. ידוע שבקרב חלק מאנשים אלו הבעיה היא משפחתית, ואצל חלקם אף הייתה מלנומה במשפחה. אצלם מופיעות השומות כבר בגיל צעיר ובעיקר בעקבות חשיפה לשמש. אצל אלו שאינם נחשפים יופיעו אך מעט שומות.

מי צריך לפנות לרופא מומחה ולהיוועץ בו בעניין נזקי השמש המסוכנים?
מי עוד רגיש מאוד? כאמור תינוקות וילדים קטנים, צעירים ומבוגרים בעלי עור, שיער ועיניים בהירים מאוד. ובעיקר אלו שנכווים בכל חשיפה, אך אינם "מקבלים צבע", אלא מאדימים וחוזרים לצבעם המקורי לאחר כמה ימים.

המומחים בנושא זה הם רופאי העור והמנתחים הפלסטיקאים, ורק הם.

כדאי לבדוק:
* נגע חדש בעור, שאינו חולף בתוך כחודש ימים ונראה כנקודת חן.
* נגע של כיב, בעל קשקשים או מדמם.
* נגע קיים, בעיקר נקודת חן המשנה את צורתה, צבעה וגודלה.
* אין להיבהל מכל נגע חדש או משתנה, וימים אחדים אינם קובעים גורלות.
* בעת הצורך, כמוגדר לעיל, יש לפנות לרופא בלי בהילות.

סיכום
כמו בכל נושא בחיים, יש לנהוג בחוכמה גם בעניין החשיפה לשמש. אסור להגזים בכיוון כלשהו. יש ללמוד ולהתרגל לחיים נכונים ובריאים מגיל הינקות והילדות. אין כל ספק היום, שהגבלת החשיפה לשמש מגיל צעיר מונעת חלק ניכר מהנזקים, החלד בקמטים וכתמים - נזקים אסתטיים - וכלה בסרטן העור לסוגיו. על כן ננהג לפי הסיסמה: בשמש חכמים נהיה.


* פרופסור רפאל שפיר, יועץ-על בכירורגיה פלסטית ומנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית, מרכז רפואי סורסקי "מכבי שירותי בריאות"

ביבליוגרפיה:
כותר: להיות חכם בשמש
מחבר: שפיר, רפאל (פרופ')
תאריך: קיץ 2002 , גליון 103
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה: 1. פרופסור רפאל שפיר, יועץ-על בכירורגיה פלסטית ומנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית, מרכז רפואי סורסקי "מכבי שירותי בריאות"
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית