הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > כלכלה וניהולעמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > אנרגיה
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
הנפט הרוסי צפוי לזרום החל מסוף השנה מערבה בצינורות שחוצים את שטח אוקראינה ומגיעים עד לקרואטיה.



רוסיה תייצא נפט דרך הים התיכון לאסיה ולארה"ב
מחברת: ורדה מור


לאחר שהפרלמנט האוקראיני אשרר את הסכם תעריפי ההזרמה, הוסרה אבן הנגף האחרונה שעיכבה את יצוא הנפט הרוסי מנמל אומיסלז', שלחוף הים האדריאטי, לשווקים באסיה ובארה"ב. הנפט הרוסי צפוי לזרום החל מסוף השנה מערבה בצינורות שחוצים את שטח אוקראינה ומגיעים עד לקרואטיה.

"דרוז'בה" ו"אדריה", 2 צינורות נפט שאורכם כ- 3,200 ק"מ, יזרימו את הנפט עד לנמל הקרואטי. הרוסים שינו את כיוון הזרימה ב- 160 הק"מ האחרונים של הצינור, שהזרים עד עתה נפט מיובא מנמל אומיסלז' מזרחה למסוף בסיסאק, והנפט יזרום עתה ממזרח למערב. מכליות ענקיות (ULCC) יובילו את הנפט מהנמל הקרואטי דרך הים האדריאטי, הים היוני והים התיכון לאסיה ולארה"ב.

שירות הייעוץ של המרכז הלונדוני למחקרי אנרגיה גלובאליים (CGES), שדיווח על ההסכם עם אוקראינה ועל השלכותיו, מסר שחברות הנפט הרוסיות "יוקוס" ו"טרנסנפט" מתכוונות להשלים את הפרויקט עד לסוף 2002.

אוקראינה הסכימה להוריד את דמי ההזרמה מ- 72 סנט ל- 64 סנט לטון לכל 100 ק"מ, כפי שגובות בלרוס, סלובקיה, הונגריה וקרואטיה, שהצינור חוצה גם את שטחן. עלות הפיכת כיוון הזרימה בצינור נאמדת ע"י CGES ב- 120 מיליון דולר. עם השלמת הפרויקט, יוכל הצינור להזרים 15 מיליון טון נפט רוסי בשנה (300 אלף ח/י).

שני המעגנים במסוף הנפט אומיסלז', שעומק מימיהם כ- 30 מ', מתוכננים לטיפול במכליות שנפחן עד dwt 500,000 . המרכז הלונדוני למחקרי אנרגיה מציין שניתן לבנות במסוף 2 מעגנים ומכלי אחסון נוספים, שיגדילו את כושר האחסון של המסוף ל- 1.5 מיליון ממ"ק. השימוש במכליות ענקיות ובמכליות גדולות מאוד (ULCC ו- VLCC) יוזיל את הוצאות ההובלה לשווקים בארה"ב ובאסיה, ויגביר את הכדאיות הכלכלית של הפרויקט.

יצוא הנפט הרוסי מהנמל הדרומי העיקרי, נובורוסיסק , מוגבל למכליות שנפחן עד 150 אלף dwt, וכפוף להגבלות שונות על המעבר במצרי הבוספורוס. צינור דרוז'בה – אדריה יעקוף לראשונה את המצרים התורכיים, מציינת CGES, ויוכל בתנאים מסוימים להזרים גם נפט מהים הכספי. "יוקוס", שהגדילה אשתקד ב- 17% את תפוקת הנפט ל- 58.1 מיליון טון, מתכננת להגדילה השנה ל- 68 – 70 מיליון טון. חברת הנפט הרוסית חייבת לייצא את התוספת לתפוקה ומעונינת בנתיבי יצוא נוספים.

ההגבלות על גודל המכליות שהובילו את הנפט מנמלי הים השחור והים הבלטי פגעו בכדאיות הכלכלית של הסחר הטרנסאטלנטי, קובע המרכז הלונדוני למחקרי אנרגיה. צינור דרוז'בה – אדריה הופך את שיווק הנפט הרוסי בארה"ב לחלופה "מעניינת הרבה יותר מבעבר". דמי ההזרמה שנקבעו, 64 סנט ל- 100 ק"מ ל- 1 טון, מוזילים את עלות ההובלה הטרנסאטלנטית של הנפט הרוסי ל- 2.80 דולר לחבית, והופכים את יצוא הנפט הרוסי ליבשת אמריקה לכלכלי.
(Oil & Gas Journal, 4.3.02)

ביבליוגרפיה:
כותר: רוסיה תייצא נפט דרך הים התיכון לאסיה ולארה"ב
מחברת: מור, ורדה
תאריך: מאי 2002 , גליון 291
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור: Oil Gas Journal, 4.3.02
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית