הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > אנרגיהעמוד הבית > מדינת ישראל > מים ותשתיות > חשמל
חברת החשמל


תקציר
על תחנת הכוח בחיפה - על ההיסטוריה שלה, על הדאגה לאיכות הסביבה, ועל תהליך ייצור החשמל בתחנה.



אתר תחנות הכוח : חיפה (חיפה)
מחבר: חברת החשמל



 

חשמל למרגלות הכרמל


בכל הקשור לפיתוח משק החשמל במדינת ישראל, שמורה לאתר תחנות הכוח בחיפה "זכות ראשונים":
* תחנת הכוח השנייה בארץ-ישראל המנדטורית הוקמה ב- 1925 למרגלות הכרמל והופעלה בדיזל גנרטורים.
* תחנת הכוח הקיטורית הראשונה בארץ-ישראל (חיפה א'), הוקמה ב- 1935 על חוף ימה של חיפה, דרומית לשפך נחל הקישון.
* יחידות הייצור הראשונות שהוכנסו לשימוש לאחר הקמת מדינת ישראל (1949-1951), היו אלה שהוקמו אז באתר התחנה בחיפה.

אכן, תחנות הכוח חיפה מילאו - ועדיין ממלאות - תפקיד חשוב ביותר בפיתוח הכלכלה בצפון הארץ בכלל, ובחיפה בפרט. הן העניקו את התשתית האנרגטית לפיתוח תעשייה כבדה ולהקמת הקומפלקס הכימי ובתי הזיקוק במפרץ חיפה. הן מבטיחות אספקת חשמל זמינה ואיכותית, לצורך המשך פיתוח התעשייה ומפעלי ההייטק באזור, ולמרכזי המסחר והקניות בסביבתם.

כאמור, התחנה הקיטורית הראשונה הוקמה באמצע שנות השלושים, בהספק של 30 מגוואט. בתחילת שנות החמישים נוספו יחידות ייצור, והיכולת הגיעה ל- 89 מגוואט.
הפיתוח הכלכלי המואץ בצפון, ובמיוחד הצורך באנרגיה רבה לשאיבת מים מהכינרת ותפעול המוביל הארצי, הביאו להקמת תחנת הכוח "חיפה ב'" בשנת 1962, בהספק של 150 מגוואט. כעבור 5 שנים, נוספה לאתר תחנת הכוח "חיפה ג'", בה הופעלו 2 יחידות בנות 141 מגוואט כל אחת.

משרדיה הראשיים של חברת החשמל פועלים משנת 1927 בחיפה - אז נקבעה העיר כבסיס העיקרי לפעילותה של החברה, וכמקום מושבה הקבוע של הנהלתה. באתר תחנות הכוח בחיפה ממוקמים גם בתי-המלאכה המרכזיים של החברה.



 

ההיסטוריה חוזרת


מפעלי החשמל הראשונים בארץ ישראל, פרי חזונו של מייסד החברה, פנחס רוטנברג, היו מלאכת מחשבת ארכיטקטונית שעל תכנונם שקדו גדולי האדריכלים של אותה תקופה. תכנון בניין התחנה בחיפה נעשה על ידי אדריכל קליפורד הולידיי יחד עם האדריכל א. רוזנהק, בעשור האחרון של המאה שוחזרו תחנות הכוח הראשונות של חברת החשמל ביד רגישה, מתוך כבוד והערכה לראשוני בוני הארץ. במסגרת זו, נערכו עבודות שימור בבניין המשרדים ושוחזר חדרו ההיסטורי של פנחס רוטנברג, ממנו ניהל את חברת החשמל עד יום מותו.

בחדר המשוחזר נערכה ב- 29.3.98 ישיבה חגיגית משותפת של דירקטוריון והנהלת החברה, לציון 75 שנה לייסודה של חברת החשמל, והוא נכלל במסלול מיוחד שמפעיל מרכז המבקרים לסיור במבנים ההיסטוריים באתר חיפה.




 

למען איכות הסביבה


חברת החשמל היתה אחת החברות התעשייתיות הראשונות בישראל, אשר אימצה לעצמה מגבלות תפעוליות ולו במחיר כלכלי כבד - כדי להפחית ככל האפשר את הפגיעה בערכי נוף, טבע ואוויר.
החברה רואה עצמה כוחלק מהקהילה בה היא פועלת, וככזו היא עושה הכל כדי לאפשר דו-קיום בין מפעל כלכלי גדול חיוני לבין סביבתו, תוך מאמץ בלתי פוסק לפיתוח ויישום אמצעים מתוחכמים להפחתת הנזק שבייצור חשמל למינימום ההכרחי.

אתר תחנות הכוח בחיפה מצוייד במיתקנים, מכשירים ואמצעי בקרה, שנועדו לצמצם את השפעתן של תחמוצות הגפרית המצויות בגזי השריפה. להבטחת שריפה טובה ויעילה של הדלק, מבוקרים ברציפות תהליכי הבעירה בדודי התחנה, בעזרת מיכשור אלקטרוני מתוחכם.

ב- 1992 הונהג בתחנות הכוח חיפה משטר הפעלה חדש, וכיום, לא פחות מ- 95% מהדלק המשמש לייצור חשמל הוא מזוט דל-גפרית, המכיל עד אחוז אחד של גפרית. מעבר מאסיבי זה לשימוש בדלק ירוק (ויקר יותר) תורם לשיפור איכות האוויר באזור חיפה. יתרה מכך: כאשר התנאים המטאורולוגיים מחייבים זאת, מוחלף דלק זה תוך זמן קצר (5 -6 דקות), באמצעות מערכת ממוחשבת לדלק יקר יותר, המכיל רק 0.5% גפרית.

מערך תקשורת מקוון (On Line) בין תחנת הכוח לבין איגוד ערים חיפה, מעביר באופן שוטף נתונים הדרושים לשמירה על איכות האוויר: סוג וכמות הדלק המנוצל בתחנה, עומס היחידות, כיווני הרוח וכיו"ב.

כמו כן מופעל בתחנות הכוח בחיפה - כמו בתחנות הכוח האחרות של חברת החשמל - מיתקן טיהור, לטיפול בכל סוגי השפכים. ברוב השפכים נעשה שימוש חוזר בתחנה.




 

ייצור החשמל בתחנת הכוח חיפה


כאשר מסובבים סליל של חוטי חשמל בתוך חלל עם מגנטים נוצר חשמל.
בדיוק באופן זה פועל ה"דינמו" של פנס האופניים. גלגל האופניים מסובב את גלגל החיכוך, המסובב בתורו סליל שנתון בין שני מגנטים. החשמל שנוצר באופן זה מספיק להפעלת הפנס.
בתחנת הכוח משתמשים באותו העיקרון. אולם על מנת לייצר חשמל בכמות מסחרית נחוצה אנרגיה רבה. עיקרה של תחנת הכוח מוקדש להפקת האנרגיה (הקיטור) הנחוצה להנעת הגנרטור המייצר את החשמל.

1. דלק בעירה (מזוט) מוזרם אל הדוד ומפיק חום רב.
2. דוד השריפה בנוי מצינורות פלדה, אשר בתוכם זורמים מים נטולי מלחים. שריפת הדלק.
יוצרת בחלל הדוד חום גבוה, המביא להפיכת המים שבצינורות לקיטור.
3. הקיטור מופעל בלחץ רב ובטמפרטורה גבוהה על כפות הטורבינה ומסובב אותן, ובעקבותיהן את הרוטור (החלק הסובב) של הגנרטור במהירות של 3000 סיבובים בדקה.
4. תנועת הרוטור יוצרת חשמל, המועבר לשנאים גדולים, ומהם אל הרשת הארצית המעבירה ומחלקת אותו לכל רחבי הארץ.
5. בדרכו של הקיטור דרך להבי הטורבינה הוא מאבד מכוחו (לחצו וחומו), ומגיע עם סיום פעולתו אל המעבה.
6. שם הוא מקורר ע"י מי-ים, מתעבה למים, ושב אל דוד השריפה למחזור חדש.
7. גזי השריפה הנוצרים בדוד מועברים אל הארובה הגבוהה ונפלטים לאטמוספירה.







נתונים נבחרים:
הספק: 426 מגוואט
צריכת דלק (בתפוקה מלאה): 100 טון מזוט לשעה
צריכת מי-קירור (בתפוקה מלאה): 40,000 טון לשעה










חיפה
426
רדינג
אשכול
אורות רבין
רוטנברג
טורבינות גז תעשייתיות
טורבינות גז סילוניות
טורבינות גז מחזור משולב
528
1,206
2,590
2,250
1,794
522
335
סה"כ 9,051



אל האסופה ישראל - האדם והמרחב : נושאים נבחרים בגיאוגרפיה3

ביבליוגרפיה:
כותר: אתר תחנות הכוח : חיפה (חיפה)
שם  החוברת: אתר תחנות הכוח : חיפה (חיפה)
מחבר: חברת החשמל
תאריך: 2000
הוצאה לאור: חברת החשמל
הערות: 1. הוצא לאור על ידי היחידה לקשרי הציבור והפרסום בשיתוף חטיבת ייצור והולכה.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית