הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדינת ישראל > כלכלה
ישראל. משרד החינוך. שרות הפרסומים. מרכז ההסברה



תקציר
נתונים על קבוצת הענפים הגדולה ביותר בתעשייה - ציוד חשמלי ואלקטרוני, מוצרי מתכת וכלי הובלה.



התעשייה היום : מתכת, ציוד, אלקטרוניקה וכלי הובלה
מחבר: משה פלבר


קבוצת ענפים זו היא הגדולה בתעשייה וכללה ב- 1995 כ- 32% (49.3 מיליארד ש"ח) מתפוקתה, 35% מיצואה, 41% מן המועסקים בה ומחצית מן ההשקעה בתעשייה.

ענף ציוד חשמלי ואלקטרוני הוא ענף המשנה הגדול בקבוצה זו, התורם 44% מתפוקת הקבוצה ונוטל 57% מההשקעות בה. זהו ענף ההיי-טק המובהק ביותר: 1.1 מיליארד מתוך 1.7 מיליארד הש"ח (דהיינו 66%) שהוציאה התעשייה על מחקר ופיתוח ב- 1993 הושקעו בענף משנה זה; ההוצאה למחקר ולפיתוח בענף מגיעה ל- 8% מכלל הפדיון שלו, שיעור גבוה פי 4.6 מן הממוצע בכל התעשייה (1.73%); כוח האדם הטכנולוגי בענף מהווה 42% מכלל המועסקים (הממוצע - 14%) בתעשייה; ב- 16 השנים 1979-1994 גדל היצוא של הענף בממוצע שנתי של 17.6%, השיעור הגבוה בין ענפי התעשייה. נראה, כי המחסור במהנדסים ובמדענים הוא הגורם היחיד המעכב גידול מהיר אף יותר של תפוקת ענף משנה זה ושל יצואו.

ענף מוצרי מתכת מהווה 28% מתפוקת הקבוצה. זהו ענף משנה מסורתי יותר: רק 0.26 מפדיונו מוקדש למחקר ולפיתוח, 11.6% מכלל המועסקים בו הם כוח אדם טכנולוגי (פחות מהממוצע בתעשייה) והפדיון השנתי למועסק הוא 234 אלף ₪ (הנמוך בקבוצה). עם זאת, העסיק הענף 51 אלף עובדים ב- 1994 (די קרוב ל- 53 אלף העובדים שהעסיק ענף חשמל ואלקטרוניקה, שתפוקתו גדולה ב- 60%).

ענף כלי הובלה תורם 12% לתפוקת הקבוצה ונוטל 16% מן ההשקעות בה. הוא ניצב במקום השני לאחר חשמל ואלקטרוניקה בהוצאה למחקר ולפיתוח, המגיעה ל- 2.08% מכלל הפדיון שלו, ובכוח האדם הטכנולוגי המגיע ל- 31% מכלל המועסקים. מבחינה זו נמצא הענף במקום מכובד בתעשיות ההיי-טק של ישראל.

חלק נכבד ממוצרי קבוצה זו הוא תוצרת תעשיית ההיי-טק, שקיבלה דחיפה ראשונית מעבודות מתוחכמות לתעשייה הבטחונית. חלק אחר מייצר תשואות לענף הבנייה (כגון ברזל לבנייה, צינורות, פרזול וציוד חשמלי). אך החלק שמשקלו עלה במהירות במרוצת העשורים האחרונים הוא ציוד אלקטרוני - ענף שעיקר צמיחתו התבסס על שוקי יצוא. חלק נוסף הוא סוגי הציוד הקשורים בידע ייחודי, פרי מחקר, פיתוח ונסיון בישראל, למן תחומי החקלאות (כגון מערכות השקיה שזכו למוניטין עולמי), האנרגיה (ניצול חום השמש) ועד לנושאים כהתפלת מי ים.

במרוצת השנים ניתן להבחין בירידה בחלקם היחסי של המרכיבים הפחות מתוחכמים בקבוצה זו (מתכת בסיסית או ציוד פשוט) לעומת עליית משקלם של ענפי המשנה של ציוד אזרחי ובטחוני (אלקטרוניקה, תעופה, רפואה, אופטיקה) פרי פיתוח ישראלי מקורי, שהקנה להם שם בעולם.

לפריטים אחרים מתוך פרק "התעשייה היום":
התעשייה היום : מבוא
התעשייה היום : מתכת, ציוד, אלקטרוניקה וכלי הובלה
התעשייה היום : תעשיות כימיות
התעשייה היום : מזון, משקאות וטבק
התעשייה היום : התעשיות הקלות
התעשייה היום : יהלומים
התעשייה היום : טקסטיל, הלבשה ועור

לאתר של משרד ההסברה הישראלי:
wwwl.education.gov.il/hasbara

ביבליוגרפיה:
כותר: התעשייה היום : מתכת, ציוד, אלקטרוניקה וכלי הובלה
שם  הספר: התעשייה בישראל
מחבר: פלבר, משה
תאריך: 1996
הוצאה לאור: ישראל. משרד החינוך. שרות הפרסומים. מרכז ההסברה
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית