הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > מטאורולוגיה [אקלים ומזג האוויר] > השפעות האדם > אפקט החממהעמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > התחממות כדור הארץ
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
מידע על "פרוטוקול קיוטו" למלחמה בהתחממות הגלובאלית שאושרר במפתיע, על נקודות המפתח בהסכם ועל ההשפעה הכלכלית המיידית של הפרוטוקול.



הסכם קיוטו אושר ע"י 180 מדינות למעט ארה"ב
מחברת: ורדה מור


"פרוטוקול קיוטו" למלחמה בהתחממות הגלובאלית אושרר במפתיע לאחר ש- 180 מדינות תמכו בו בוועידה שנערכה בבון, 3 חודשים לאחר שהנשיא האמריקאי, ג'ורג' וו. בוש, דחה את ההסכם. ההשפעה הכלכלית המיידית של ההחלטה תתבטא ביצירת שוק עולמי בהיקף פוטנציאלי של 10 מיליארד דולר לסחר בפליטות פחמן דו-חמצני וגזי חממה.

ההסכם מציע מתן תמריצים למדינות מתפתחות שיפעלו לשימור היערות בתחומן ולייעול השימוש באנרגיה, ומשקף הישג מדיני ל- 15 מדינות האיחוד האירופי שהפגינו אחדות במדיניות החוץ ונטלו את המנהיגות הבינלאומית מול התנגדות אמריקאית מפורשת. ממשל בוש שהחרים את השיחות ופעל נמרצות להשיג את תמיכת יפאן, קנדה ואוסטרליה, המתמהמהות ביישום ההסכם, נותר מבודד בזירה הבינלאומית ונחשף לביקורת מחודשת מבית.

נקודות מפתח בהסכם שהושג בבון


  • יעד כללי של 5.5% להפחתת גזי חממה במדינות המתועשות בין 1990 ל- 2012.

  • יערות ואדמות חקלאיות ייכללו בחישוב הפחתת הפליטות.

  • סחר בגזי חממה יוכל לשמש להשגת יעדי הפחתת הפליטות.

  • מדינות שלא יעמדו ביעד ל- 2012 ייאלצו לקצץ יותר בתקופה הבאה.

  • מדינות מתפתחות יקבלו סיוע כספי למאבק בשינויי האקלים.


הפשרה שהושגה בבון תסייע לממשלות במאבק האידיאולוגי מול פעילי התנועות נגד הגלובליזציה שהתפרעו בגנואה, איטליה, במהלך מפגש ה- G-8, ארגון המדינות המתועשות. "לשיחות רב לאומיות יש הגיון והן יכולות להניב תוצאות", אמר יאן פרונק, יו"ר הפגישה בבון.

אישור הסחר בפליטות ואמצעים נוספים יסייעו להשגת יעדי הסכם קיוטו להורדת 5.2% מפליטות גזי החממה בארצות מתועשות בין 1990 ל- 2012. האיחוד האירופי הסכים לכלול בתחשיב יערות ואדמות חקלאיות, שבאופן תיאורטי סופחים פחמן דו-חמצני, על מנת לאפשר למדינות כמו יפאן, קנדה ואוסטרליה להשיג את יעדי ההסכם.

ההחלטה על מנגנון האכיפה והעונשים שיוטלו על מדינות שלא ישיגו את יעדי הפחתת הפליטות, נדחתה לפגישה הבאה שתיערך במרקש, מרוקו בתוך כמה חודשים, אולם האיחוד האירופי דרש שמדינות שלא יפחיתו את הפליטות כנדרש יחויבו להגדיל את קיצוץ הפליטות בתקופה שאחרי 2012. פרטי הנושא ייקבעו בפגישה הבאה.

ההסכם מפתיע משום שהאיחוד האירופי והארגונים לאיכות הסביבה נלחמו בתקיפות בהצעות דומות שהעלתה ארה"ב בפגישה שנערכה בנובמבר בהאג. הדחייה המוחלטת של הסכם קיוטו מצד ארה"ב הניבה שינוי בטקטיקה של תומכי ההסכם. ארגון "גרינפיס", המכנה את ההסכם המחודש "קיוטו לייט", מסר שבעקבות הויתורים יופחתו פליטות גזי חממה ב- 1% בלבד, בהשוואה ל- 5.2% שנקבעו בהסכם המקורי.


כדאי לקרוא גם על האיחוד האירופאי שדחה את מועד הנהגת הסחר בפליטות.

ביבליוגרפיה:
כותר: הסכם קיוטו אושר ע"י 180 מדינות למעט ארה"ב
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוגוסט 2001 , גליון 286
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור:WSJ, HT, FT, 24.7.01
(Wall Street Jounal;Herald Tribune;Financial Times)
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית