הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > אוכלוסייה וחברה > אישיםעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > תרבות ישראל > אישיםעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > ההיסטוריה של מדינת ישראל > אישים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתקרן אבי חי



תקציר
המידע בדף זה עוסק ביצחק בן-צבי, נשיאה השני של מדינת ישראל, בפעילותו הציונית ובמאמציו להצלת כתר ארם צובה.



יצחק בן-צבי (1884-1963)
מחברת: מתיה קם


הנשיא השני של מדינת ישראל, יליד אוקראינה, עלה ארצה בשנת 1907.
את פעילותו הציונית החל ברוסיה - והמשיך בה ביתר שאת עם בואו לארץ: הוא השתתף בקונגרסים הציוניים, נמנה עם מייסדי ארגון "השומר" ואחר-כך פעל בארגון "ההגנה".

בשנת 1927, במסגרת פעילותו הציבורית נבחר בן-צבי לחבר מועצת ירושלים. היה בין מייסדיה של הגימנסיה העברית בירושלים יחד עם אשתו, רחל ינאית בן-צבי, ואף היה מורה בגימנסיה. אחרי הקמת המדינה נבחר לכנסת, והיה חבר בכנסת הראשונה והשנייה.
לאחר פטירתו של הנשיא חיים ויצמן נבחר בן-צבי לנשיא השני של מדינת ישראל. הוא כיהן שלוש פעמים רצופות כנשיא, ובמהלך כהונתו השלישית נפטר.
בן-צבי נחשב לנשיא עממי, צנוע ואהוד, שהנהיג את פתיחתו של בית הנשיא למבקרים בחול המועד פסח ובחול המועד סוכות. יצחק בן-צבי, יחד עם אשתו רחל ינאית, עסק כל חייו במחקרים על קהילות ישראל במזרח ובארץ ישראל, והקים את מכון בן-צבי שנקרא כיום "יד בן-צבי".

במסגרת פעילותו למען קהילות היהודים במזרח פעל יצחק בן-צבי גם להצלת כתר ארם צובה*: בתחילת שנות ה- 50 פנה יצחק בן-צבי לשגריריה של מדינת ישראל בארצות שונות - בעיקר בארצות אמריקה - שבהן חיו קהילות של יהודים יוצאי חאלב** שבסוריה. במכתבו ביקש בן-צבי מן השגרירים לפנות ליוצאי העיר חאלב ולבקש את עזרתם בהצלת כתר ארם צובה ובהבאתו לישראל. לאחר שהכתר הגיע לירושלים, השקיע בן-צבי מאמצים רבים במציאת החלקים החסרים של הכתר.


* כתר ארם צובה: לדעת חוקרים ואנשי מקרא רבים - זהו כתב היד המדויק, המושלם והמקודש ביותר של התנ"ך, הן מבחינת הטקסט המקראי הן מבחינת הניקוד, הטעמים והמסורה. מעשה ידיו של גדול בעלי המסורה אהרן בן-אשר. נקרא בקיצור - הכתר.
**ארם צובה הוא שמה העברי של העיר חאלב שבסוריה.


כדאי לקרוא על כתר ארם צובה בחאלב.

ביבליוגרפיה:
כותר: יצחק בן-צבי (1884-1963)
מחברת: קם, מתיה
שם  התקליטור: המסע בעקבות הכתר
מחברת: קם, מתיה
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; קרן אבי חי
הערות: 1. המידע שלפניך הוא לקט המבוסס על תוכנית מבחר-תכנית בתרבות ישראל בגישה רב תחומית. התוכנית פותחה בסיוע קרן אבי חי ובשיתוף משרד החינוך. כתבה: מתיה קם.
2. המידע והתמונות במאגר זה מיועדים לשימוש אישי, לצורכי לימוד בלבד.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית