הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > משפחת האבות > סיפורי יעקב
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית



תקציר
דף מידע המסביר את חלום יעקב על פי הפרשנות המסורתית ועל פי סמלים דומים במזרח הקדום.



סולם יעקב
מחברת: גליה דורון


חלום יעקב הוא אירוע מכונן הן לגבי חייו של יעקב הן לגבי עם ישראל.

בדרכו מבאר שבע לחרן הגיע יעקב לעת ערב אל ה"מקום" שבו ילון. אירועי הלילה - החלום שחלם יעקב ופשרו, ההבטחה האלוהית והנדר שנדר יעקב - אפופים אווירת מיסתורין וקדושה.

היכן המקום שבו עצר יעקב?

על פי הכתוב, המקום הוא בית אל, והאירוע מגדיר את קדושתו של האתר, שבו יוקם לימים אחד ממקדשיה של ממלכת ישראל שיזכה לגינויים מצד הנביאים.

"וַיִּקְרָא אֶת שֵׁם הַמָּקוֹם הַהוּא בֵּית אֵל וְאוּלָם לוּז שֵׁם הָעִיר לָרִאשֹׁנָה." (בראשית כח 19).

העובדה שהביטוי "מקום", ללא ציון גיאוגרפי מדויק, חוזר באותו פסוק שלוש פעמים - "וַיִּפְגַּע בַּמָּקוֹם וַיָּלֶן שָׁם כִּי בָא הַשֶּׁמֶשׁ וַיִּקַּח מֵאַבְנֵי הַמָּקוֹם וַיָּשֶׂם מְרַאֲשֹׁתָיו וַיִּשְׁכַּב בַּמָּקוֹם הַהוּא" (בראשית כח 11) - הביאה את חז"ל, ובעקבותיהם גם את רש"י, למצוא הסבר לזיהויו של "מקום" זה ולייחס את קדושת המקום להר המוריה: "לא הזכיר הכתוב באיזה מקום אלא במקום הנזכר במקום אחר, הוא הר המוריה".

במקום זה חלם יעקב חלום, ובחלומו ראה סולם המגיע מן הארץ אל השמים, ומלאכי אלוהים עולים ויורדים בו. נוסף על המראה החזותי ראה יעקב את ה' "נצב עליו", מְדַבֵּר אליו ומבטיח לו ולזרעו את הארץ אשר הוא שוכב עליה וכן הגנה עליו ושמירה עליו בדרכו חזרה לארץ אבותיו: "וְהִנֵּה ה' נִצָּב עָלָיו, וַיֹּאמַר אֲנִי ה' אֱלֹהֵי אַבְרָהָם אָבִיךָ וֵאלֹהֵי יִצְחָק. הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַתָּה שֹׁכֵב עָלֶיהָ לְךָ אֶתְּנֶנָּה וּלְזַרְעֶךָ. וְהָיָה זַרְעֲךָ כַּעֲפַר הָאָרֶץ וּפָרַצְתָּ יָמָּה וָקֵדְמָה וְצָפֹנָה וָנֶגְבָּה וְנִבְרְכוּ בְךָ כָּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה וּבְזַרְעֶךָ. וְהִנֵּה אָנֹכִי עִמָּךְ וּשְׁמַרְתִּיךָ בְּכֹל אֲשֶׁר תֵּלֵךְ, וַהֲשִׁבֹתִיךָ אֶל הָאֲדָמָה הַזֹּאת כִּי לֹא אֶעֱזָבְךָ עַד אֲשֶׁר אִם עָשִׂיתִי אֵת אֲשֶׁר דִּבַּרְתִּי לָךְ." (בראשית כח 13 - 15)

תגובת יעקב לחלום הייתה יראה וחרדה : "וַיִּירָא וַיֹּאמַר מַה נּוֹרָא הַמָּקוֹם הַזֶּה. אֵין זֶה כִּי אִם בֵּית אֱלֹהִים וְזֶה שַׁעַר הַשָּׁמָיִם." (בראשית כח 17)

ובעקבות היראה בא קידוש המקום באמצעות מצבה, שעליה יצק יעקב שמן, וקריאת המקום בשם בית אל. לסיום נדר יעקב נדר ובו התנאי: אם ה' יהיה עמו וישמרו, ייתן לו לחם ובגד ויחזירו לארצו בשלום - הרי הוא מתחייב להאמין בה' ולבנות במקום שבו הונחה האבן מקדש, ולתרום מַעֲשֵׂר לאלוהים מכל אשר ייתן לו.

הן המצבה הן הנדר הם ביטויים אופייניים בתרבויות המזרח הקדום להתגלות אלוהית (רק לימים יאסור ספר דברים הקמת מצבות כביטוי לאמונה).

מה משמעותו של החלום?

במקרא ובספרות המזרח הקדום קיימים שני סוגי חלומות: "חלום התגלות", שבו האל מתגלה לאדם ומוסר לו מסר מילולי ברור, ו"חלום סמלי", שבו המסר הוא בדרך כלל חזותי ואפשר לפרשו פירוש סימבולי.

חלום יעקב כולל את שני המרכיבים - הן המילולי, הפשוט לכאורה, והן החזותי, הדורש פרשנות סימבולית.

מה רואה יעקב? סולם ועליו מלאכים עולים ויורדים. המילה "סולם" היא מילה יחידאית במקרא, ועל כן קשה לפרש אותה. שורש המילה יכול להיות ס-ל-מ, ובאכדית יש לשורש זה משמעות של גֶרֶם מדרגות, ההולם את ההקשר בפרקנו. אפשרות אחרת היא לפרש את המילה "סולם" כנגזרת מן השורש העברי ס-ל-ל, שמשמעותו - דרך, סוללה.

לפי הפירוש הראשון, יש זיקה בין הסולם הפלאי שראה יעקב לבין רעיון דומה המופיע במיתולוגיה המסופוטמית (ארם נהריים). באחת האגדות המסופוטמיות מסופר על מלאכים, שליחי האלים השמימיים, שנשלחו על ידם וירדו בסולם אל אֵלֵי השאול. בארם נהריים נפוץ דגם מקדש הידוע בכינויו "זיקורת". זהו מקדש הבנוי על ראש גבעת עפר מלאכותית, וגרם מדרגות מוביל אליו. מקדש זה מכונה בדרך כלל "שער השמים". האם לכך התכוון יעקב כשהבין את המראה שנגלה לעיניו - "אֵין זֶה כִּי אִם בֵּית אֱלֹהִים - וְזֶה שַׁעַר הַשָּׁמָיִם"?

הפירוש הפשוט והגלוי למראה הסולם הוא זה הקושר בין מה שראה יעקב לתחושת ההוד והיראה, כשהסולם והמלאכים מסמלים את הנוכחות האלוהית בדימויים מוכרים מתרבויות המזרח הקדום.

ואולם חז"ל ופרשני ימי הביניים הדגישו את המסר הסמלי והסמוי הקושר בין החלום וההתגלות האלוהית לסוגיית עזיבת הארץ והחזרה אליה. על פי גישה זו, מסמל הסולם את הדרך שבה ילך יעקב ובה גם יחזור - ובעקבותיו, לימים, ילך ויחזור גם עם ישראל אל הגולה וממנה.

ייתכן שרש"י מתכוון לכך בנסותו להסביר, מדוע תחילה עולים המלאכים בסולם - ואחר כך יורדים. "וַיַּחֲלֹם וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה וְרֹאשׁוֹ מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה, וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱלֹהִים עֹלִים וְיֹרְדִים בּוֹ." (בראשית כח 12)

וכך מסביר רש"י: "עולים תחילה - ואחר כך יורדים. מלאכים שליווהו בארץ אין יוצאים חוצה לארץ ועלו לרקיע, וירדו מלאכי חוצה לארץ ללוותו."

פירוש זה קושר שבין ההתגלות לבין מפגשו של יעקב עם המלאך ערב כניסתו חזרה לארץ ישראל.

אם נחבר את שתי הפרשנויות - המילולית והסמלית - נראה שסולם יעקב מסמל גם את הקשר בין השמימי לארצי, בין אלוהים לאדם, וגם את ההבטחה ליעקב ולעם ישראל - שהדרך המובילה אל חוץ לארץ מובילה גם בחזרה.

כדאי גם לשים לב לזיקה שבין סולם יעקב לבין פרשת דור הפלגה - סיפור מגדל בבל. שם המגדל שראשו בשמים (פירוש השם בבל באכדית באב-אילו: שער האל) הוא סמל להתנשאות האנושית ולבלבול.

ביבליוגרפיה:
כותר: סולם יעקב
מחברת: דורון, גליה
שם  הפרסום מקורי: מקראנט
תאריך: 2005
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר מקראנט.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית