הסדרי נגישות
עמוד הבית > אמנויות > אמנויות פלסטיות > ציור > ציור ישראליעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > משפחת האבות > סיפורי אברהםעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > מקרא באמנות > אברהם, יצחק ויעקב



שרה
צייר: מרדכי ארדון



שרה

יצירה של האמן מרדכי ארדון המתארת את שרה ותגובתה לעקדה. שמן על מזוניט, 130x80 ס"מ, 1947. 


לתמונה מוגדלת


בשנות הארבעים של המאה העשרים סיפור העקדה הולך והופך ביתר שאת למיתוס בעל משמעויות מצטברות ורלוונטיות לביטוי רגשות כלפי אירועים וחוויות בהווה.
מרדכי ארדון צייר את "שרה" ב-1947, זמן קצר לאחר שגילה כי הוריו, אחיו ובני משפחותיהם נספו בשואה. ארדון הופך את סיפור העקדה לסיפור של קינה על המתים הקשור יותר לתיאורים מדרשיים מאשר לטקסט המקראי. שרה, שאינה משתתפת כלל בסיפור המקראי הופכת להיות הדמות הדומיננטית בציור. לדעתו של ארדון "האם הנצחית והמונומנטאלית היא החשובה בסיפור העקדה". דמותה הענקית מגיחה מתוך החשכה; ידיה מורמות בתנועת קינה ופניה חשוכות. יצחק השכוב במישור הקדמי של היצירה מאופיין כמת על ידי צבעו הלבן וידיו השלובות על חזהו. כאשר ארדון מתאר את יצחק כמת הוא ממשיך מסורת מדרשית אך לחלק העוסק בתחייתו של יצחק אין הוא מתייחס כלל. יצחק מסמל כאן את העם שאכן הוקרב. אברהם מתואר משמאל מרוחק, קטן וחסר אונים ליד סולם המוטל על האדמה. הסולם מסמל פעמים רבות ביצירתו של ארדון את סולם יעקב המבטא את הקשר שבין האדם לאלוהים. הצגתו כאן כסולם שבור מבטאת את הרעיון כי עם מותו של יצחק לא ייולד ממנו יעקב ויתנתק הקשר בין העם לאלוהיו. ביצירה זו מוענקת לעקדה גם משמעות אוניברסאלית אם קושרים את הסולם לתיאורים של הורדת ישו מן הצלב. בהקשר זה, יצחק הוא פרה- פיגורציה של ישו והאסון היהודי הופך להיות אוניברסאלי.



אל האסופה עקדת יצחק באמנות3

ביבליוגרפיה:
כותר: שרה
צייר: ארדון, מרדכי
שם  הפרסום מקורי: אמנות במקראנט
תאריך: -
הערות: 1. אוסף פריטי אומנות עבור אתר מקראנט. הפריטים באדיבות בעלי הזכויות.
הערות לפריט זה:

1. © משפחת ארדון, ירושלים. www.ardon.com


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית