הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > דמוקרטיה > עקרונות הדמוקרטיה > זכויות אדם ואזרח > זכויות ילדיםעמוד הבית > אחר > טרור > התמודדות עם טרור
ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט


תקציר
על זכויות ילדים בעת טרור. המאמר פורסם במלאות עשור לפרסום דו"ח מאקל שפרסם האו"ם ועסק בזכויות ילדים הנפגעים בסכסוכים מזויינים ובהתמודדתם עם המצב.



הזכות להגנת הילדים בעת טרור
מחברת: טובה בן- ארי


בהשקת 'מאקל פלוס 10', ילדים משמיעים את קולם בנושא סכסוכים מזויינים

עשר שנים לאחר שארגון האו"ם פרסם את הדוח של גראסה מאקל על ילדים הנפגעים בסכסוכים מזוינים – דוח שהטביע את חותמו – הקשר הסכסוך השתנה מן הקצה אל הקצה. סקירה אסטרטגית של דוח מאקל התפרסמה באמצע אוקטובר, ומטרתה הייתה לעסוק בנושא זה בעשר השנים הבאות. להלן יובאו האחרונים בשורת הסיפורים המעידים על חשיבות הסקירה, 'מאקל פלוס 10'.

ניו יורק, 1 בנובמבר 2007 – כ-1,700 ילדים מ-92 מדינות תרמו לדוח שצורף לסקירת האו"ם. הסקירה התפרסמה לא מזמן, והיא מדגישה את ההשפעה ההרסנית של סכסוכים מזוינים על חייהם של מיליוני ילדים.

דוח הנוער, 'מוכנים להקשיב? קולות צעירים מאזורי סכסוך', כולל דיווחים מכלי ראשון על מעשי האיבה שילדים נאלצים לספוג במלחמות וקורא למעורבות גדולה יותר של ילדים בניסיונות להביא לידי פתרון סכסוכים ולתרום להחלמת החברות לאחר תום הסכסוך.

הדוח צורף לסקירה האסטרטגית של מחקר מאקל במלאת לו עשר שנים. כתבה אותו הנציגה המיוחדת של מזכ"ל האו"ם לילדים וסכסוכים מזוינים, רדיקה קומראסוואמי. קומראסוואמי מוצאת כי כאשר סכסוכים ברמת עצימות נמוכה באים במקום מלחמות, הסכנות הנשקפות לחייהם של הילדים רק מתגברות.

'לתת לצעירים קול'

הצעירים זיהו את תשע הסוגיות הדוחקות ביותר: אלימות, עקירה, אונס, חוסר יכולת לרכוש השכלה, עוני, אבדן הילדות והיעדר תמיכה בין-לאומית.

"זה פירושו של 'לתת לצעירים להשמיע את קולם': להגיד לכם לקבל את ההחלטות הנכונות. אנחנו רוצים להיות מעורבים בתהליך", אמר צ'רנור בהא, עמית נוער בקרן האוכלוסייה של האו"ם (UNFPA) ואחד מחברי פאנל הצעירים שהגישו את הדוח לאו"ם.

בהא נעקר מביתו ונעשה פליט בגלל הסכסוך בארץ הולדתו, סיירה לאון. חבריו לפאנל היו סאיף עייד מהרשות הפלסטינית, פאטו סאנו ואיובה סווארווי מליבריה וכן וידאר אקהאוג מנורווגיה.

ילדים מרגישים שמתעלמים מהם

על סמך ציטוטים ישירים מפי ילדים באזורי סכסוך עולה מדוח הנוער שילדים רבים מאמינים שאין מתייחסים אליהם כלל בתכניות הסיוע. הם חשים גם שהממשלות שלהם אינן עושות די כדי לתמוך בהסכמים בין-לאומיים להגנה על ילדים.

"זהו מצב חירום. מאות אלפי אנשים מתים", אומר בהא.

את הדוח גיבשו UNFPA ושותפים נוספים. בין נותני החסות להשקתו: המשלחת הקבועה של נורווגיה לאו"ם, הנציגה המיוחדת קומראסוואמי, יוניצ"ף ו- UNFPA.

ביבליוגרפיה:
כותר: הזכות להגנת הילדים בעת טרור
מחברת: בן- ארי, טובה
שם  האתר: יוניסף ארה"ב
בעלי זכויות : United States Fund for UNICEF
בעלי זכויות נוספים בפריט זה: ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט
הערות לפריט זה: 1.  תרגום: טובה בן-ארי, מפקחת ליישום חוק זכויות התלמיד. מקור: ttp://cms.education.gov.il/educationcms/units/zchuyot/lomdimzchuyot/maamarim/school/haganaalyeladimmealimut
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית