הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > שואה > האוכלוסיות המקומיות > משתפי פעולה ורוצחים
יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורהספרית פועלים



תקציר
משמר הלינקה, הכוח החמוש של 'מפלגת העם הסלובקית' שפעל בשנים 1938-1945. המשמר היה הזרוע החמושה לבטחון פנים בצ'כוסלובקיה הפדרלית.



משמר הלינקה


פריט זה הוא חלק ממאגר מידע בנושא השואה שהוקם בשיתוף: בית הספר המרכזי להוראת השואה ומטח.

(Hlinková Garda, HG). הכוח החמוש של 'מפלגת העם הסלובקית' (Hlinková Slovenská L`Udová Strana) על-שם אנדרי הלינקה בשנים 1938-1945.

למשמר הלינקה קדם גוף שנקרא 'מגן-העם' (Rodobrana) שהתקיים בשנים 1923-1927 ופוזר בפקודת שלטונות צ'כוסלובקיה. בקיץ 1938, בעת המשבר עקב תביעת היטלר לספח את הסודטים, החלה התארגנות ספונטנית של משמר הלינקה, וב-8 באוקטובר, שבוע אחרי ועידת מינכן שבה נענתה תביעת היטלר לסיפוח איזורים נרחבים בצ'כוסלובקיה בחיוב, נוסד המשמר רשמית. קרול סידור (1901-1953) היה מפקדו הראשון.

המשמר היה הזרוע החמושה לבטחון פנים וליצוגן של מפלגת הלינקה ושל הממשלה האוטונומית הסלובקית בצ'כוסלובקיה הפדרלית. הוא פעל נגד יהודים, צ'כים, השמאל ומתנגדי המשטר. צו ממשלתי מיום 29 באוקטובר 1938 העניק למשמר מונופולין באימונים קדם-צבאיים, ועל-ידי כך נקבע מעמדו הרשמי בתוך הארץ. אנשי המשמר לבשו בגדים שחורים וכובע דמוי סירה עם כדור צמר והצדיעו במועל יד.

עד להכרזת העצמאות של סלובקיה ב-14 במרס 1939, משך המשמר אליו לאומנים מכול שדרות העם. מ-15 במרס 1939 עד התמוטטות המשטר הפרו-נאצי בסלובקיה ב-1945 היה אלכסנדר מך מפקדו הראשי. סדרת צווים ממשלתיים הגדירו את תפקיד המשמר ומעמדו כגוף צבאי למחצה, מסופח למפלגה, שמשימתו לטפח אהבת מולדת, לתת אימונים קדם-צבאיים ולעסוק בבטחון פנים. בכך הפך למשקל נגד לצבא ולמשטרה. ב-1941 אומנו יחידות מחץ של משמר הלינקה במחנות הס"ס בגרמניה. הס"ס הצמיד יועץ למשמר. אותה עת נשרו מהמשמר רבים מבני המעמד הבינוני, ונותרו בו איכרים, פועלים ויסודות מפוקפקים. לאומנות קיצונית נכרכה בו בתודעה סוציאלית.

ב-1942 השתתף משמר הלינקה עם המשטרה ופלוגות הסער של המיעוט הגרמני בגירוש יהודים למחנות בפולין. אנשי המשמר התעשרו במהירות ולהטו הקנאי שקע. הנהגת המשמר עברה לידי היסודות המקורבים למפלגת הלינקה. קבוצה קטנה ושמה 'מאבקנו' (Náš Boj) שפעלה בחסות הס"ס, דגלה בקיצוניות. בכול שנות קיומו נאבק המשמר עם מפלגת הלינקה על העליונות בשלטון. בעקבות המרד הסלובקי הלאומי באוגוסט 1944, שיקם הס"ס את המשמר לפי דרכו. יחידות מיוחדות (Pohotovostné Oddiely Hlinkovej Gardy, POHG) פעלו נגד הפרטיזנים ונגד היהודים.

לקריאה נוספת:
הגדודים המשטרתיים של ליטא
ה'כוחות החמושים הלאומיים' בפולין

באתר יד ושם:
ערכי לקסיקון נוספים בנושא אוכלוסיות מקומיות
חומרי עזר לכתיבת עבודות חקר בנושא אוכלוסיות מקומיות
מבחר חומרים בנושא אוכלוסיות מקומיות



אל האסופה אוכלוסיות מקומיות3

ביבליוגרפיה:
כותר: משמר הלינקה
שם  הספר: האנציקלופדיה של השואה
עורך הספר: גוטמן, ישראל
תאריך: 1990
הוצאה לאור: יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורה; ספרית פועלים
הערות: 1. כרך א: א-ב
2. כרך ב: ג-ז
3. כרך ג: ח-מ
4. כרך ד: נ-צ
5. כרך ה: ק-ת
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית