הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > שואה > המדינה הנאצית והתמוטטות הדמוקרטיהעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > שואה > מדיניות נאצית כלפי לא יהודים > ביסוס הממשל הטוטליטארי
יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורהספרית פועלים



תקציר
מושג ששינה את מובנו, תפקידיו וסמכויותיו מספר רב של פעמים במהלך ההיסטוריה הגרמנית. בעבר שימש המושג לפרלמנט הנבחר. כיום הוא שמו של 'בניין הרייכסטאג', בו יושב בית הנבחרים הגרמני הנקרא בונדסטאג.



רייכסטאג


פריט זה הוא חלק ממאגר מידע בנושא השואה שהוקם בשיתוף: בית הספר המרכזי להוראת השואה ומטח.

מושג ששינה את מובנו, תפקידיו וסמכויותיו מספר רב של פעמים במהלך ההיסטוריה הגרמנית. שורשיו עוד בימי האימפריה הרומית הקדושה (962-1806) כמפגש מנהיגי הממלכות לשם קבלת החלטות חשובות. הרייכסטאג חידש את פעילותו עם איחוד גרמניה בשנת 1871. בימי האימפריה הגרמנית (1871-1918) שימש כפרלמנט נבחר. על פי חוקת רפובליקת ויימאר הדמוקרטית (1919-1933), היה הרייכסטאג נבחר אחת לארבע שנים על ידי כלל אזרחי המדינה. החוק הגרמני אפשר נציגות יחסית, דהיינו אפילו מפלגות שקיבלו מניין קולות נמוך, זכו בייצוג בפרלמנט. במהלך שנות העשרים המאוחרות, יותר ויותר מפלגות קטנות היו מיוצגות בפרלמנט. כתוצאה מכך, נוצרו קשיים בהרכבת קואליציה ברוב קולות. יתרה מכך, לנשיא גרמניה היתה הסמכות לפזר את הפרלמנט מטעמו ובמהלך שנות השלושים צמצם הנשיא הינדנבורג את סמכויות הרייכסטאג באופן ניכר בעזרת צווי חירום שונים.

ב30 בינואר 1933, לאחר מספר מערכות בחירות סוערות, מונה היטלר לקנצלר גרמניה ובמהרה פעל לבטל את אופיה הדמוקרטי של המדינה. ב-27 בפברואר באותה שנה, נשרף בניין הרייכסטאג. הנאצים האשימו את יריביהם הקומוניסטים במעשה כעילה לנקיטת צעדים חריפים אשר יבטיחו את שלטונם המוחלט. בעקבות שרפת הרייכסטאג הוצא צו נשיאותי שהגביל כמעט לחלוטין את צעדי בית הנבחרים. כחודש לאחר מכן, ב-23 במרץ 1933, שלל הרייכסטאג מעצמו את כל תפקידיו ובכך מסר את הסמכות השלטונית לנאצים. עד שנת 1942, אז כונס בפעם האחרונה, המשיך הרייכסטאג להתקיים כפרלמנט של מפלגה אחת אך ללא סמכויות חקיקה ושימש בעיקר כבמה להשמעת נאומי היטלר להחלטותיו.

בשנת 1999, שב בניין הרייכסטאג להיות מושבה של בית הנבחרים הגרמני הנקרא בונדסטאג.

לקריאה נוספת:
(ה)'רייך השלישי'
נציונל-סוציאליסטית, מפלגה
גרמניה

באתר יד ושם:
מבחר חומרים בנושא המדיניות הנאצית כלפי לא יהודים
ערכי לקסיקון נוספים בנושא המדיניות הנאצית כלפי לא יהודים
חומרי עזר לכתיבת עבודות חקר בנושא מדיניות נאצית כלפי לא יהודים



אל האסופה מדיניות נאצית כלפי לא יהודים3

ביבליוגרפיה:
כותר: רייכסטאג
שם  הספר: האנציקלופדיה של השואה
עורך הספר: גוטמן, ישראל
תאריך: 1990
הוצאה לאור: יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורה; ספרית פועלים
הערות: 1. כרך א: א-ב
2. כרך ב: ג-ז
3. כרך ג: ח-מ
4. כרך ד: נ-צ
5. כרך ה: ק-ת
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית