הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



אחאב
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


בנו של עומרי מלך ישראל. הוא מלך על ישראל 22 שנים (852-874 לפני הספירה), ומסופר עליו ועל מלכותו במלכים א, ט"ז 29-כ"ב.

מלכותו עלתה בגודלה ובעושרה על ממלכת יהודה בת הזמן, ובכל זאת שמר אחאב על יחסים תקינים בין הממלכות, ואפילו קשר קשרי נישואין כשהשיא את בתו למלך יהודה.
תקופתו מאופיינת בתנופת בנייה אדירה (בשומרון, ביריחו, בערי רכב כמו חצור), בעושר (בתי שן שבנה בשומרון, והיכל ביזרעאל), סחר בינלאומי, פריחה כלכלית, יחסים מדיניים עם ארצות שכנות (כולל נישואיו המדיניים לאיזבל בת אתבעל מלך צידון-צור), כיבושים מדיניים בעבר הירדן המזרחי, ויחסי מלחמה או ברית שלום עם הארמים. אחאב גם יצר חידוש בהנהגת המדינה והצבא כשמינה את 'נערי שרי המדינות' (מלכים א, כ' 19-15) כבעלי תפקידי פיקוח מיוחדים.
במלחמתו האחרונה נגד ארם מת אחאב מות גיבורים (מלכים א, כ"ב).
שמו ועוצמתו של אחאב נזכרים אף בכתובות חוץ מקראיות: בכתובת שלמנאסר השלישי הוא נזכר כאחאב הישראלי; במצבת מישע מתואר שלטון עומרי ובנו אחאב על מואב; ובכתובת המתארת את קרב קרקר שבסוריה (בשנת 853 לפני הספירה), מפורטת עוצמתו הצבאית, הגדולה פי כמה משל שאר בעלי הברית שלקחו חלק במלחמה זו.
בתנ"ך נחשב אחאב לאחד המלכים הרעים בגלל חטאיו הדתיים: הוא בנה מקדשים לבעל ולאשרה, איפשר לאיזבל אשתו ולתושבי ממלכת ישראל לקיים פולחן כנעני אלילי (מלכים א, ט"ז), ובגלל זה הענישו אלוהים במכת טבע קשה, בבצורת ארוכה, וברדיפות מצד הנביא אליהו (שם, י"ז-י"ח). על עוולות חברתיות ואזרחיות מוכיחו אליהו בסיפור כרם נבות: 'הרצחת וגם ירשת?!' (שם, כ"א). כישלונו העיקרי הוא בחולשתו מול אשתו הנוכריה שהביאה עמה את הדת וגינוני המלכות של חצר מלכות אלילית.
מצד שני, נאמנותו לדת ישראל מתבטאת בציותו לאליהו הנביא; בשמות שנתן לילדיו: אחזיה, יהורם, עתליה; ובמספר הגדול של נביאי ה' שכִלְכֵּל בארמונו.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: אחאב
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית