הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיה > פסיכולוגיה חברתית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
אחד מאפיוני העמדה הוא יציבות, כלומר - קשה לשנות עמדות. אך, בכל זאת, שינוי של עמדה הוא אפשרי. מה הן הדרכים לשינוי של העמדות?



פסיכולוגיה חברתית : עמדות - שינוי עמדות
מחברות: ד"ר אורית כהן; דנה פרידמן


איך ניתן לשנות עמדות שנרכשו, או במילים אחרות: מה משנה את עמדותינו?

אחד מאפיוני העמדה הוא יציבות, כלומר - קשה לשנות עמדות. אך, בכל זאת, שינוי של עמדה אפשרי, והוא תלוי בשלושה גורמים. שלושת הגורמים האלה הם: המשכנע, המסר והמשוכנע. כל אחד משלושתם יכול להשפיע עלינו לשנות את עמדותינו.

מטרת השכנוע לשינוי העמדה
חשוב להדגיש כי בשינוי העמדה יש חשיבות רבה למטרת השכנוע.

דוגמאות:

  • מטרת השכנוע: קניית מוצר ניקוי. כדי לשכנע אחרים לקנות מוצר מסוים, חשוב להדגיש את תכונותיו הטובות של המוצר. למשל: כדי לשכנע לקנות סבון כלים, נדגיש את יכולתו להמס שומנים, לנקות במהירות וביסודיות שאריות אוכל וכדומה.
  • מטרת השכנוע: קניית מוצר הקשור לדימוי העצמי. כאן עדיף להדגיש דימויים חברתיים. למשל: כדי לשכנע לקנות סבון רחצה, נדגיש את המסר שריחו נעים, ששחקני קולנוע משתמשים בו, וכדומה.

נבדוק עתה בפירוט את הקריטריונים השונים, המשפיעים על כל אחד משלושת הגורמים - המשכנע, המסר, המשוכנע - המשפיעים על הסיכויים לשנות את העמדה.

המשכנע

מן התרשים אפשר ללמוד כי הסיכוי לשנות עמדה גדול יותר, כאשר המשכנע הוא מומחה בנושא השכנוע, אטרקטיבי, דיבורו מהיר, ובתוך כך הוא גם מציג את שתי זוויות הראייה של העמדה.

כדי לבדוק את המאפיינים האלה, נסתייע בתכנית הטלוויזיה, העוסקת בענייני דיומא - פוליטיקה. עורכי התכנית מביאים מומחים (ידועים ואהודים) מתחומים שונים הקשורים למסר: מדינאים, רופאים, כלכלנים וכדומה. מעתה, כאשר תצפו בתכניות מסוג זה, שימו לב לדיבור המהיר של המומחים וכן להצגת הצדדים השונים של הסוגיה. שימו לב לכך גם בפרסומות בטלוויזיה או אף בעיתונים. חשבו: מי הדמות המופיעה בפרסומת למשחת שיניים? או בפרסומת למוצרים המסייעים בהרזיה?

המסר

הסיכוי לשנות עמדה גדל כאשר המסר אמין בעיני השומעים. המסר יהיה אמין כאשר יש לו האפיונים הבאים:

א. המסר אינו נתפס כניסיון ישיר לשכנע.
ב. המסר כולל טיעונים של שני הצדדים.
ג. המסר מעורר פחד ברמה בינונית.

נבדוק כל אחד מהמאפיינים האלה בעזרת דוגמה:

א. המסר אינו נתפס כניסיון ישיר לשכנע
מסרים פשוטים מועברים אלינו בסרטים או בתכניות טלוויזיה. למשל, בסרט פעולה הגיבור (הטוב או הרע) לוגם בירה מחבית, אשר בחזיתה שם היצרן. לא במקרה שם היצרן הזה (ולא אחר) נכתב על החבית. זהו מסר סמוי, אשר אנשים רגישים אליו גם אם הוא מועבר בהיסח הדעת.

ב. המסר כולל טיעונים של שני הצדדים
האפיון הצגת טיעונים של שני הצדדים הוסבר אצל המשכנע.

ג. המסר מעורר פחד ברמה בינונית
המעניין הוא כי יעילות המסר עולה, כאשר הוא מעורר פחד ברמה בינונית. מדוע דווקא רמה בינונית ולא רמה נמוכה או גבוהה? - ממסר המעורר פחד ברמה נמוכה, אנו נוטים להתעלם; מסר המעורר פחד ברמה גבוהה, גורם להתגוננות או לחוסר אימון.

דוגמה - לא לנהוג אחרי שתיית אלכוהול:
כדי לשכנע לא לנהוג ברכב לאחר שתיית אלכוהול, אפשר להציג אנשים שנפגעו מנהיגה תחת השפעת אלכוהול, או להסביר את הסכנות. אם המסר יראה תוצאות של נהיגה בהשפעת אלכוהול, שיגרמו לתגובה של פחד ברמה גבוהה, או אם המסר יראה תוצאות, שיגרמו לפחד ברמה נמוכה - הוא לא יגרום לשינוי העמדה כלפי נהיגה לאחר שתיית אלכוהול.

האדם הניתן לשכנוע

אצל שומעים שהערכתם העצמית נמוכה, הסיכוי לשינוי העמדה גדל, כי הם מקבלים בקלות רבה את עמדותיהם של האחרים. כאשר ההערכה העצמית של הפרט נמוכה, ברור כי יש לו הערכה פחותה לעמדותיו. נציין כי יש ממצאים סותרים, המלמדים כי גם בעלי דימוי עצמי גבוה משתכנעים, אך הם אינם מודים בכך.

וכמו בשני הגורמים האחרים, ברור כי כאשר תשומת הלב של האדם הניתן לשכנוע, מוסחת, אין הוא מקדיש אותה רק למסר, ולכן קל יותר לשנות את עמדתו.

קראו עוד:

פסיכולוגיה חברתית : עמדות - הגדרות ואיפיונים
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - כיצד עמדות נרכשות?
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - שינוי עמדות (פריט זה)
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - תיאוריות איזון - דיסוננס קוגניטיבי
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - תיאוריות איזון - תיאורית שיווי המשקל של היידר
פסיכולוגיה חברתית : עמדות - קשר בין עמדה להתנהגות

ביבליוגרפיה:
כותר: פסיכולוגיה חברתית : עמדות - שינוי עמדות
שם  האתר: בית הספר הווירטואלי של מטח : פסיכולוגיה לבגרות
מחברות: כהן, אורית (ד"ר) ; פרידמן, דנה
עורכת האתר: בוהק, חוה
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. ייעוץ מדעי: ד"ר ציפי בר-אל.
2. הקורס נכתב בשנת 2002.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית