הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיה > פסיכולוגיה חברתית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
הפסיכולוגיה החברתית חוקרת את הסיבות להתנהגות של הפרט בסביבה החברתית שלו.



פסיכולוגיה חברתית : מבוא
מחברות: ד"ר אורית כהן; דנה פרידמן


הפסיכולוגיה החברתית חוקרת את הסיבות להתנהגות של הפרט בסביבה החברתית שלו. ליתר דיוק, היא מתמקדת ביחסי הגומלין הבין אישיים. תחום זה של הפסיכולוגיה בודק כיצד המחשבות, הרגשות וההתנהגות שלנו מושפעת מהאחרים, כלומר - מסביבתנו החברתית. להשפעה זאת צורות שונות: שכנוע, נוכחות פיזית וכדומה; דמיון - על-פי ההתנהגות הגלויה והסמויה. מתוך כך קל להבין כי כל התנהגות של הפרט מושפעת מאירועים או מאנשים אחרים. התנהגויות רבות שלנו מתבצעות בנוכחות אחרים, אבל מחקירת הפסיכולוגיה החברתית אנו מבינים כי גם ללא נוכחות אחרים, ההתנהגות שלנו היא תוצאה של השפעה חברתית (מה יגידו/יחשבו האחרים?...). מתוך הסברים אלה תוכלו להסיק כי האדם הוא יצור חברתי.

לימודנו בנושא הפסיכולוגיה החברתית מתמקד בתחומים אלה:

  • עיבוד מידע חברתי - כיצד אנו מטפלים במידע חברתי, זהו המידע שיש לכל אחד מאתנו על התנהגותנו ועל התנהגות הזולת. אילו סיבות הפרט מייחס להתנהגויות שונות (שלו ושל אחרים). איך העמדות שלנו כלפי האחרים נבנות, באילו מבנים קוגניטיביים אנו מעבדים את המידע החברתי, וגם אילו טעויות ועיוותים אנו עושים בתהליך של עיבוד המידע החברתי.
  • עמדות - מהי עמדה ומה הם מאפייניה ומרכיביה. מהם תפקידי העמדה וכיצד היא משרתת את הפרט. מהי דרך רכישת העמדה, ומה קורה כאשר יש סתירה בין העמדה שלנו לבין התנהגותנו. עמדות, בדרך כלל, מאופיינות כיציבות וקשה לשנותן, אך בכל זאת יש דרכים לשנותן. מהן הדרכים לשינוי העמדות?
  • דעות קדומות - כיצד הן נוצרות? מדוע הן שכיחות, ולמה קשה להכחידן? האם יש קווי אישיות מיוחדים המשותפים לבעלי דעות קדומות?
  • השפעה חברתית - מדוע אנו נוטים להיכנע להשפעת הסובבים אותנו, ומדוע אנשים מצייתים לבעלי סמכות עד כדי פגיעה בזולת?
ביבליוגרפיה:
כותר: פסיכולוגיה חברתית : מבוא
שם  האתר: בית הספר הווירטואלי של מטח : פסיכולוגיה לבגרות
מחברות: כהן, אורית (ד"ר) ; פרידמן, דנה
עורכת האתר: בוהק, חוה
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. ייעוץ מדעי: ד"ר ציפי בר-אל.
2. הקורס נכתב בשנת 2002.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית