הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיה > פסיכולוגיה התפתחותית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
השלב הראשון בהתפתחות השכלית של תינוקות הוא השלב הסנסורי-מוטורי. ההתפתחות מבוססת על כישורים תחושתיים (סנסוריים) ועל כישורים תנועתיים (מוטוריים), ומכאן שמו של שלב זה.



פסיכולוגיה התפתחותית : התיאוריה של פיאז'ה - השלב הסנסורי-מוטורי
מחברות: ד"ר אורית כהן; דנה פרידמן


הקדמה

ההתפתחות השכלית (קוגניטיבית) של תינוקות בראשית חייהם ועד תחילת הדיבור (בגיל שנה וחצי - שנתיים) מבוססת על כישורים תחושתיים (סנסוריים) ועל כישורים תנועתיים (מוטוריים), ומכאן גם שמו של השלב הראשון בהתפתחות השכלית: השלב הסנסורי-מוטורי.

בתחילתו של שלב זה פעילות הגומלין בין התינוק לסביבה היא באמצעות תפיסת הגירויים מהסביבה (החלק התחושתי = הסנסורי) וכן באמצעות הפעלת השרירים לצורך פעולות על הסביבה (החלק התנועתי = המוטורי).

מעניין לציין כי תינוקות נולדים מצוידים בסכמות פשוטות - רפלקסיביות (כגון: הסכמה של המציצה, של האחיזה, של הבליעה וכדומה), ובעזרת סכמות פשוטות אלה הם מתוודעים אל הסביבה. אם כך, בחודש הראשון התגובות של התינוקות הן רפלקסיביות בלבד, ולכן הם מבצעים רק הטמעה. רק לאחר כחודש, לאחר שהתנסו בגירויים שונים בסביבה, הם מתחילים לבצע תהליכי התאמה.

ההתפתחות בשלב הסנסורי-מוטורי

הסכמות הסנסוריות-מוטוריות משתנות ומתרחבות בעזרת תהליכי הטמעה והתאמה. אם בתחילת החיים התגובות של התינוקות הן רפלקסיביות, בהדרגה הן נעשות רצוניות, מכוונות למטרה מסוימת.

ייצוגים פנימיים ותפקוד סמלי
בתחילת החיים לתינוקות אין יכולת לזכור חפצים, לאחר שנעלמו מטווח הראייה. יתר על כן, גם אם נסתיר מתינוקות צעצוע אהוב מאוד, הם לא ינסו לחפש אותו. מבחינתם, הצעצוע אינו קיים, כשהוא אינו נראה. רק בסיומו של השלב יש לילדים יכולת ליצור בדמיון ייצוג או דימוי של החפץ האבוד. צורות ההופעה של הגירוי במוחם של ילדים נקראות: ייצוגים פנימיים. התפתחות הייצוגים הפנימיים חשובה, שכן לא תיתכן חשיבה ללא ייצוגים פנימיים.

יכולת זאת מכונה על-ידי פיאז'ה תפקוד סמלי. התפקוד הסמלי מאפשר את הופעתן של שתי תופעות: קביעות העצם וחיקוי.

קביעות העצם
במהלך השלב התינוקות לומדים כי חפצים ממשיכים להתקיים, גם כאשר אין הם נמצאים בטווח הקליטה החושית. קביעות העצם משמעה שקיומו של עצם מסוים ממשיך לאורך זמן, קבוע, גם אם אין הוא נתפס באמצעות החושים.תהליך זה מתפתח בהדרגה.

דוגמה: בתחילת השלב הדובי האהוב מתקיים, רק כאשר הוא בטווח החושי של התינוק. מה שלא בטווח זה - אינו קיים. במהלך השלב התינוק כבר יודע כי גם אם הדובי אינו נראה, הוא קיים, צבעו חום, אפו שחור וגופו הפרוותי רך למגע. לקראת סוף השלב התינוק לומד לקשר בין הפעולות שלו (האמצעים) לבין תוצאות הפעולות שלו (מטרה). למשל: הוא זורק את הדובי, וכשאמו מחזירה לו את הדובי, הוא זורק אותו שוב. כלומר - הוא מקשר בין אמצעי לבין מטרה.

חיקוי
כאמור, תופעה נוספת, המעידה על התפתחותם של הייצוגים הפנימיים, היא החיקוי. חשוב לזכור כי כל למידה של התינוק היא באמצעות פעילות גומלין עם הסביבה. למידה זאת נעשית בשיטת ניסוי וטעייה וגם בעזרת חיקוי הסביבה. פעולת החיקוי חשובה ביותר. היא מתרחשת בשלבים, והתינוקות מייצגים את השלבים על-פי סדר התרחשותם. יכולתם של תינוקות לבצע את ההתנהגות, גם כשהמודל לחיקוי אינו נמצא בקרבתם, מעידה שההתנהגות אכן הוצפנה ומיוצגת במוחם.

קראו עוד:

פסיכולוגיה התפתחותית : התיאוריה של פיאז'ה
פסיכולוגיה התפתחותית : התיאוריה של פיאז'ה - מושגי יסוד
פסיכולוגיה התפתחותית : התיאוריה של פיאז'ה - השלב הסנסורי-מוטורי (פריט זה)
פסיכולוגיה התפתחותית : התיאוריה של פיאז'ה - השלב הקדם אופראציונאלי
פסיכולוגיה התפתחותית : התיאוריה של פיאז'ה - אופרציות קונקרטיות
פסיכולוגיה התפתחותית : התיאוריה של פיאז'ה - אופרציות פורמאליות

 

ביבליוגרפיה:
כותר: פסיכולוגיה התפתחותית : התיאוריה של פיאז'ה - השלב הסנסורי-מוטורי
שם  האתר: בית הספר הווירטואלי של מטח : פסיכולוגיה לבגרות
מחברות: כהן, אורית (ד"ר) ; פרידמן, דנה
עורכת האתר: בוהק, חוה
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. ייעוץ מדעי: ד"ר ציפי בר-אל.
2. הקורס נכתב בשנת 2002.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית