הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > אידיאולוגיות, תנועות וזרמים > קומוניזםעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > יהודים בתפוצות > יהודים בברית המועצות > יהודי ברה"מ מהמלחמה הקרה ועד התפרקות ברית המועצות
עם עובד


תקציר
על ליאוניד ברז'נייב, מנהיג ברית-המועצות בשנים 1982-1964.



ברז'נייב, ליאוניד איליץ'


ברז'נייב, ליאוניד איליץ'
Brezhnev, Leonid Ilych
(קמנסקויה, אוקראינה, 19.12.1906 - מוסקווה, 10.12.1982).

מנהיג ברית-המועצות בשנים 1982-1964. בנו של פועל פלדה, שעלה לגדולה כבן-חסותו של חרושצ'וב: תחילה באוקראינה, ומשנות החמישים בדרג הלאומי. ב-1952 נבחר לוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית, והופקד על "קרקעות הבתולה" במסגרת הרפורמה החקלאית של חרושצ'וב. ב-1957 היה לחבר מלא בפוליטביורו. באוקטובר 1964 נתן ידו להדחת חרושצ'וב, והחליפו כמזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית. במשרה זו החזיק עד מותו יחד עם כהונת יו"ר הנשיאות של הסובייט העליון (כלומר ראש המדינה), שנטל לידיו ב-1977. תחת שלטונו של ברז'נייב - מנהיג פחות כריזמטי אך יותר צפוי מסטלין או מחרושצ'וב - נהנתה ברית-המועצות מתקופה ארוכה יותר של יציבות, שידעה בכל זמן שהוא מאז המהפכה הבולשוויקית. סגנון מנהיגותו ה"חברי" התבטא בכך, שלא ניסה לחתור תחת סמכותם של עמיתיו קובעי המדיניות בפוליטביורו - אך מצד שני לא התקשה לסכל כל קריאת-תיגר לעמדת הבכורה שלו.

"דוקטרינת ברז'נייב" - הזכות והחובה להתערב, כל אימת שנשקפת סכנה לסוציאליזם בכל "מדינה סוציאליסטית" אחרת - נועדה להצדיק את הפלישה הרוסית לצ'כוסלובקיה ב-1968, אך למעשה המנהיגות הסובייטית כולה סמכה עליה ידה. מדויק יותר לזהותו עם מדיניות הדטנט עם המערב, שיזם בתחילת שנות השבעים, לאחר שהסובייטים הגיעו לשוויון אסטרטגי עם ארצות-הברית. הצלחתה התחילית של מדיניות זו בנרמול היחסים עם גרמניה המערבית (אוגוסט 1970) הביאה גם לשיפור ביחסי ברית-המועצות עם ארצות-הברית. זה החל עם ביקורו של הנשיא ניקסון ברוסיה (מאי 1972) והגיע לשיאו בהסכם הלסינקי ב-1975. ברם, לדידם של הסובייטים היו לדטנט גבולות ברורים: הוא לא הרחיק לכת עד כדי ליברליזציה של המשטרים במזרח אירופה או בלימת תגבורה של העוצמה הצבאית הסובייטית. הדטנט גם לא מנע את הרחבתה בכוח של ההשפעה הסובייטית במדינות הבלתי-מזדהות באפריקה ובאסיה, ואף לא את המשך מתקפת התעמולה הנמרצת נגד המערב. האכזבה מן הדטנט גררה אחריה הידרדרות תלולה ביחסי שתי המדינות בשנות כהונתו האחרונות של ברז'נייב, והיא מצאה את ביטויה בהתערבות באפגניסטן, בבחירתו של רייגן לנשיא ארצות-הברית ובלחץ הסובייטי על פולין. אף-על-פי-כן דומה כי הדטנט המוגבל, שאומץ על-ידי ברז'נייב בתחילת שנות השבעים, משקף את ראשיתה של גישה מעשית לייצוב היחסים בין המזרח והמערב.

ביבליוגרפיה:
כותר: ברז'נייב, ליאוניד איליץ'
שם  הספר: מילון פונטנה לאישים בני זמננו
עורכי הספר: בולוק, אלאן; וודינגס, ר"ב
תאריך: 1996
בעלי זכויות : עם עובד
הוצאה לאור: עם עובד
הערות: 1. עריכה בסיועו של ג'ון קמינג.
2. עורכת המהדורה העברית: אילנה שמיר.
הערות לפריט זה: 1. Alan, Lord Bullock, FBA, Founding Master of st Cathrine's College, Oxford, and former Vice-Chancellor, University of Oxford.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית