הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



עקרות
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


עקרות היא חוסר יכולת להיכנס להיריון וללדת ילדים. ידוּעַ הדֶגֶם הספרותי שבו נושא האישה העקרָה הוא מוטיב חוזר. הכוונה לסיפורים על הולדת גיבור: בסיפורים אלה, אישה עקרה (= שאינה מצליחה ללדת באופן טבעי) זוכה להתערבות ישירה של האל בגורלה, היא הרה, ויולדת בן שעתיד להיות גיבור ומושיע.

סיפורים אלה מדגישים את התלות של האדם באל, ומגמתם להזכיר למאמינים שאין להתייחס ל"מתנות האל" כמובנות מאליהן. דגם זה מוכר לנו מן המקרא ומספרות חוץ-מקראית (במיתולוגיות השונות).
במקרא ישנם סיפורי עקרוּת לא מעטים, שבהם מופיעות דמויות של נשים עקרוֹת. נשים אלה ילדו לבסוף בנים דְגוּלים, שהפכו למנהיגים ולדמויות מרכזיות. דוגמאות:
- שרה העקרה יולדת את יצחק בהיותה בת תשעים (בראשית י"א 30, כ"א 2-1);
- רבקה העקרה זוכה בברכת האל בתאומים - יעקב ועֵשָׂו (בראשית כ"ה 21);
- רחל העקרה יולדת את יוסף ובנימין (בראשית ל' 22-24, ל"ה 17-18);
- אשת מנוח יולדת את שמשון (שופטים י"ג);
- חנה יולדת את שמואל (שמואל א', א').
על פי השקפת החברה הישראלית הקדומה, תפקידה העיקרי של האישה היה ללדת ילדים ולגדל אותם. מצבה של אישה עקרה היה קשה מבחינה כלכלית ומבחינה מעמדית. היא נתפשה כמקוללת על ידי האל.
אחד הפתרונות לבעיית העקרות היה במתן שפחתה של האישה לבעל, כדי שתלד ילד שייחשב לבן הגבירה (כמו בסיפור שרה והָגָר בבראשית ט"ז ובסיפורים על רחל ובלהה, לאה וזלפה בבראשית ל'). החוק התיר לגבר לשאת אישה שנייה אם אשתו הייתה עקרה במשך עשר שנים.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: עקרות
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית