הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > אסטרונומיה [מדעי החלל] > גרמי שמים > מערכת השמש
אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגיישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט


תקציר
בעקבות הגילויים הגיאוגרפים של קולומבוס וסקו דה גמא ומגלן נבנו גלובוסים מפורטים ומדויקים, ואלה שימשו להוכחת חוקי הפיזיקה.



גלובוס


בסוף המאה ה-15 החלו הספרדים והפורטוגזים במסעות ימיים מחוץ לאזורים המוכרים לארופאים ולתושבי הים התיכון. מטרתם המרכזית של מסעות אלו היתה למצוא דרך ימית להודו. גילוי אמריקה על ידי קולומבוס שנשלח על ידי הספרדים בשנת 1492 נעשה בנסיונו להקיף את כדור הארץ בדרך להודו. נסיון זה נכשל מפני שאמריקה חצצה בין ספרד להודו. קולומבוס גם טעה בהערכת גודלו של כדור הארץ. כדור הארץ היה גדול מכפי שהוא חשב כך שספינותיו לא היו מסוגלות להגיע עד הודו, גם אילו לא היה מגיע בדרך ליבשת אחרת. הפורטוגלים הצליחו יותר במציאת המעבר הימי להודו. בשנת 1498 הגיעו ספינותיו של וסקו דה גמא להודו לאחר שהקיפו את אפריקה דרך כף התקוה הטובה. מגלן היה הראשון אשר הקיף את כדור הארץ בין השנים 1521-1519.

בעקבות הגילויים הגיאוגרפים נבנו גלובוסים מפורטים ומדויקים הגלובוסים הפכו לפריט אופנתי בבתי עשירים ואצילים ובספריות.

בתקופה זו כבר הצטרפו מדינות אירופאיות נוספות למסעות הימיים במרוץ אחר המסחר, הזהב, העבדים והשתלטות על מקומות חדשים. מרוץ זה לווה גם ברצון לגלות את העולם ולהנחיל את הדת הנוצרית. ספינות אירופאיות רבות שטו במרחבי העולם בראשית המאה ה-17. רבים מבין המגלים והספנים היו איטלקים וספינות רבות הגיעו לנמלי איטליה המוכרים לגלילאו.

השפעת הגלובוס על הפיזיקה

גלילאו השתמש בגלובוס ככלי לעיבוד מחשבותיו. ממשותו של הגלובוס מראה כי תנועה על פני כדור הארץ היא תנועה מעגלית. גלילאו חשב על מאפיניה של תנועה זו. ניסוחו הראשון של חוק ההתמדה מתבסס על תנועה על פני כדור הארץ. ניסוח זה מדגיש את העובדה כי עבור גלילאו עקרון ההתמדה מתיחס לתנועה מעגלית סביב כדור הארץ.

בספרו אשר פורסם בשנת 1612 הכולל אוסף מכתבים בנושא כתמי השמש הוא כותב:

"לתנועות מספר גופים כבדים אדישים, כמו לתנועה אופקית, לה הם אינם נוטים (כי אינה אל מרכז כדור הארץ) ואינם מתנגדים (כי אינה מרחיקה אותם ממרכז הארץ). ולכן, כאשר אין כל הפרעות חיצוניות, גוף כבד על שפת כדור שמרכזו במרכז כדור הארץ יהיה אדיש לתנועה או מנוחה לכל כוון באופק. הוא ישמור על המצב בו הוא מוקם תחילה, כלומר אם הושם במצב של מנוחה הוא ישמר זאת, ואם הושם לדוגמא - בתנועה מערבה, הוא ימשיך באותה תנועה. כך ספינה למשל אשר תקבל דחיפה מסוימת בים שקט, תמשיך בתנועה סביב הגלובוס בלי שתעצור לעולם. וכאשר היא תוצב במנוחה היא תמיד תשאר במנוחה, אם במקרה הראשון יוכלו למנוע כל הפרעות חיצוניות ובשני לא יוספו כל גורמי תנועה חיצוניים."

ביבליוגרפיה:
כותר: גלובוס
שם  האתר: אנדריאה Andrea
בעלי זכויות : אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי; ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט
הוצאה לאור: אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי; ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט
הערות: 1. פרופ' דוד חן - מנהל המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי.
2. דר' דוד מיודוסר - מנהל המעבדה לטכנולוגית ידע.
3. דר' אביגיל אורן - מנהלת הפרוייקט - "דעמיין".
4. אורלי להב - מרכזת הפרוייקט.
5. קבוצת המחקר והפיתוח : דר' אביגיל אורן, דר' דוד מיודוסר, דר' גיל עמית, אורלי להב, שאול קציר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית