הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים
ספרית מעריב


תקציר
על השבחת בעלי חיים, שבעבר נעשתה בעיקר על-פי הופעה חיצונית וכיום מודדים במישרין את התכונות המסוימות הנחוצות. במאות השנים האחרונות היה נפוץ השימוש בכמה זכרים "מרביעים".



השבחה : בהמות משק
מחבר: קולין טאג'


אפשר לומר על בהמות המשק, במידה רבה של צדק, כי בדומה לגידולי השדה, הן בוררות את עצמן. כמה מינים משגשגים טוב יותר מאחרים בתנאי שבי, וכמה פרטים באותו המין מתרבים טוב יותר מאחרים; והם אלה שידם תהיה על העליונה, בדרך-כלל. אבל בעיקרו של דבר, האיכרים עיצבו את בהמות המשק שלהם ממש למן ההתחלה. הם בררו ביניהן בעיקר לפי טביעת עין - כיצד הן נראות - ובתחילה, אין ספק שבררו ביניהן גם לפי התנהגותן. ודאי שהאיכרים העדיפו פרטים שהיה קל לטפל בהם. פרים, סוסים, חזירים, כלבים, אפילו כבשים, עלולים להיות קטלניים אם אי-אפשר לאלפם.

במשך מאות בשנים, בבהמות המשק כמו בגידולי השדה, שפטו החקלאים והמשביחים את איכות בני טיפוחיהם בעיקר על-פי הופעתם החיצונית. במידה רבה, הדבר סביר לחלוטין, כמובן. לדוגמה, פרי בר הם רחבי-כתפיים וצרי- אחוריים, מאפיין זוויגי משני המביא להם תועלת רבה בקרבותיהם על בנות-זוג. אבל בשר האחוריים רזה ועסיסי יותר, כך שמשביחי הבקר לבשר העדיפו מאז ומתמיד, ומי יאשים אותם, פרים בעלי "פרופיל מרובע", שאחוריהם רחבים לפחות כמו כתפיהם. אף-על-פי-כן, בכמה מקרים מראית העין היא עניין שיגיוני, כפי שמעיד הבקר מגזע אנקולה באפריקה, המשקיע אנרגיה כה מרובה בהצמחת קרניים ענקיות. מצד שני, בעיני בעל העדרים האפריקני, הבקר הוא מקור לעושר ולאו דווקא למזון, ולמה לו להתחשב בדעתם של זרים?

לפעמים, ודאי, השיגיוניות עשויה להגיע לקיצוניות מגוחכת ממש. בבריטניה, למשל, יש גזע מיושן ונפלא של חזירים הקרוי גלוסטר אולד ספוט. חזיר לא-מנוקד לא יימנה על הגזע הזה. אבל קביעתו החגיגית של אחד המשביחים הבכירים, לאמור שגלוסטר אולד ספוט חייב להפגין שתי נקודות בדיוק, לא פחות ולא יותר, נראית קרובה לשיגעון לדבר אחד. גם לא ברור מדוע היו אילי פורטלנד של מחוז דורסט חייבים להפגין ארשת פנים "מתגרה". בכל המדינות החקלאיות המערביות קיבלו העדפות מעין אלה את חיזוקן, מן המאה השמונה-עשרה ועד לפני שנים לא-רבות, בתצוגות שבהן פסקו השופטים על ערכו של זה ועל יתרונותיו של הלה על-פי העדפות כאלה. אבל גם אם הפסיקות הללו עלולות להגיע להפרזה קיצונית, אין לומר עליהן שהן מטופשות. חזירי ברקשייר, לדוגמה, הם שחורים ברוב גופם, אבל הם נדרשים להפגין ארבע רגליים לבנות - תכונה חסרת כל ערך בעליל. מצד שני, כפי שמציין סטיבן הול מהמעבדה לפיסיולוגיה באוניברסיטת קיימברידג', מי שרואה חזיר שחור בעל ארבע רגליים לבנות, יכול להיות סמוך ובטוח שאכן זהו ברקשייר, גם אם אינו מכיר את המשביח המבקש למכור לו את היצור. ואם הוא ברקשייר אמיתי, אזי יהיה לו שלל תכונות אחרות - רגש אמהי חזק, יכולת קיום משובחת מחוץ לדיר - שערכן אינו מוטל בספק. קיצורו של דבר, הרגליים הלבנות משמשות כסמנים לתכונות אחרות, נסתרות יותר. הסמנים – תכונות שאין להן חשיבות כשלעצמן, מלבד זאת שהן מעידות על נוכחותן של תכונות אחרות (טובות או רעות) בעלות חשיבות - ממלאים תפקיד מרכזי בכל עיסוק גנטי.

אילו היו בהמות המשק נחוצות רק למטרות קישוט, אפשר שדי היה בברירה על-פי טביעת עין - מלבד זאת שכמובן, בעלי-חיים שנבררו אך ורק על-פי טביעת עין מגיעים לעתים, בסופו של דבר, לצבירת מומים גנטיים העלולים לגרום להם סבל רב מאוד. למשל, כלבים שזרבוביותיהם הלכו והתקצרו עם ההשבחה, כגון הפקינזים והפאגים, סובלים בהכרח מבעיות בדרכי הנשימה, ואילו עיניו ה"מלוכסנות" החמודות של הצ'או-צ'או נוצרות על-ידי ריסים מהופכים השורטים בהתמדה את הקרנית. בבריטניה, לפחות, כמה וטרינרים קוראים עתה למשביחי הכלבים לתת את דעתם כראוי לבריאותם ולשלומם, וגם השופטים בתצוגות מקפידים למנוע צער בעלי-חיים.

היו למשביחי בהמות המשק גם סיבות מפוכחות יותר להפוך עורף לשיפוט על-פי טביעת העין - ולכן גם לזירת התצוגה. כיום הם מודדים במישרין את התכונות המסוימות הנחוצות להם, החל בקצב גדילה בימים הראשונים לחיים וכלה בתכולת החלבונים בחלב, או ברגש אמהי טוב, או ביכולתו של בשר חזיר להישאר בעינו ברגעי המצוקה שלפני השחיטה (כי בשרם של כמה גזעים נעשה "מימי וחיוור" ולא-ראוי למאכל, אם היצור שרוי בבהלה בשעות חייו האחרונות).

במאות השנים האחרונות משל בכיפת השבחתם של בעלי-החיים השימוש בכמה זכרים "מרביעים". בהמות עילית אלה עשויות, בעזרת הזרעה מלאכותית, להוליד כיום אלפי צאצאים. מה שחשוב במרביעים הללו איננו הופעתם החיצונית, או אפילו רמתם שלהם, אלא רמת צאצאיהם. אולי הם מחוננים בסגולות נאות, אבל אם הסגולות הללו מבוססות, ביצור המסוים הזה, על תשתית גנטית ייחודית ומורכבת, אין לצפות שהן תעבורנה בירושה במהימנות גמורה. כיוון שכך, המרביעים המודרניים נבחנים על-פי צאצאיהם. רמתם של הצאצאים הראשונים, הניסיוניים, נבחנת בקפידה, ורק אם היא מיטיבה לעמוד בדרישות, ישמש הזרע של מולידיהם את העדר כולו.

המדידה הכפייתית של תכונות פרטניות, הבחינה על-פי הצאצאים, ההזרעה המלאכותית והבקיאות המודרנית בגנטיקה, ולפיכך בדפוסי תורשה - כל אלה העבירו את השבחת בעלי-החיים מזירת התצוגה והלאה, החל משנות ה-50, וחוללו בה תהפוכה שלמה.

כיום מבקשים משביחי בעלי-החיים לשפר מאות תכונות, ואחדות מן המעניינות ביותר מביניהן יתוארו להלן. אבל ישנו כאן מושג אחד חובק כול, והוא "יעילות".

לפריטים נוספים מתוך הפרק:

השבחה
השבחה : השפעת החקלאים הראשונים על צמחים ובעלי-חיים
השבחה : ההשבחה שמלפני המשביחים
השבחה : מין חדש על רגל אחת: פוליפלואידיות
השבחה : הופעת המשביח המקצועי
השבחה : יתרונות ההשבחה המודרנית על החקלאות הפשוטה
השבחה : רביית-פנים ורביית-חוץ
השבחה : הכלאה לאחור
השבחה : מכלוא F1
השבחה : הרחבת המאגר הגנטי
השבחה : גידולים חדשים באמצעות פוליפלואידיות
השבחה : משחקי כרומוזומים
השבחה : הכפלה אל-זוויגית
השבחה : הזינוק הגדול קדימה: תרבית רקמות צמחים
השבחה : שונות סומקלונית
השבחה : מכלואים סומטיים
השבחה : בהמות משק (פריט זה)
השבחה : "יעילות"
השבחה : גזעים נדירים
השבחה : "השבחה" מהי?

ביבליוגרפיה:
כותר: השבחה : בהמות משק
שם  הספר: מהנדס הגן : גנים וגנטיקה : ממושג התורשה עד ליצירת חיים
מחבר: טאג', קולין
תאריך: 1996
הוצאה לאור: ספרית מעריב
הערות: 1. מאנגלית: עמנואל לוטם.
הערות לפריט זה:

1. המאמר הוא חלק מפרק 6 בספר.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית