הסדרי נגישות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. האגף לתכנון ופיתוח תוכניות לימודים



רטוריקה


הרטוריקה של שיר היא מכלול דרכי הכתיבה שבהן בוחר המשורר, כדי לעורר את הקשב של הקורא וכדי להפעיל בו את הרגש והמחשבה. מקורו של המושג הוא בתורת הנאום ביוון הקדומה, אשר בה שיכללו את הנאום לדרגת אמנות ביצועית בעלת כללים וצורות משלה.

הרטוריקה של השיר עשויה להתגלם בתחבולות כגון: חזרות, פניות ישירות אל הנמענים, תיאורים וציורי לשון מעוררי התפעלות, או להיפך - מעוררי רתיעה, באמצעות שימוש בנימה אירונית או רגשנית, ועוד ועוד. למעשה כל התחבולות האלה (ורבות אחרות) משמשות אותנו לא רק בשירה, אלא בסיטואציות תקשורתיות רבות אחרות - ב'שיחות מוטיבציה', בנאומי בחירות, בנאומי הגנה בבתי-משפט, בפרסומות מסחריות וכדומה. האמצעים הרטוריים עשויים להיות מעודנים ומתוחכמים, אך הם גם עלולים לגלוש לדמגוגיה זולה (שיטה לשכנוע ההמונים על-ידי פנייה ליצרים ולדעות קדומות). למעשה, כאשר מדובר בשירה, המונח רטוריקה חופף במידה רבה למונח פואטיקה וכן למונח סגנון, המכוונים גם הם לשלל דרכי הביטוי של המבע השירי.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון ספרות
ביבליוגרפיה:
כותר: רטוריקה
שם  התקליטור: שירים בתערוכה : דיאלוג בין שירה לאמנות פלסטית
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. האגף לתכנון ופיתוח תוכניות לימודים
הערות: 1. נהול מדעי ודידקטי: ד"ר פנינה שירב.
2. פיתוח וכתיבה: ד"ר פנינה שירב (מרכזת הצוות), מינה הוכברג, דבורה אמיר, נורית נתנאל.
3. כתיבת החומר באמנות: אבי כץ.
4. עריכה: לימור ויסמן.
5. ניהול מולטימדיה: אפרת טורג'מן.
6. תקליטור זה הוא פרי פיתוח משותף של שני הגופים הבאים: ת"ל- האגף לתוכניות לימודים, המינהל הפדגוגי, משרד החינוך, התרבות והספורט ומטח- המרכז לטכנולוגיה חינוכית. 
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית